İzmir ikinci vatanları oldu

Dünyanın çeşitli ülkelerinden yükseköğrenim için Yaşar Üniversitesi’ni tercih ederek İzmir’e gelen yabancı öğrenciler adeta birer İzmirli oldu.

yaban (2)

Kimi Kore’de savaşan dedesinden etkilenerek kimi ABD’de bulunan 5 bin 700’den fazla üniversiteyi geride bırakarak kimi de yalnızca arkadaş tavsiyesiyle eğitim almak için Türkiye’yi seçti. Kısa sürede kentle kaynaşan yabancı öğrenciler kendilerini İzmirli ilan ettiler.

yaban (3)

Neden İzmir’i seçiyorlar

ABD’den Güney Kore’ye Çin’den Kamerun’a kadar 30’dan fazla ülkenin yabancı öğrencileri kente geliş hikayeleriyle de ilgi çektiler. İzmir’i ve İzmirlileri çok sevdiklerini belirten yabancı öğrenciler neden İzmir’i ve Yaşar Üniversitesi’ni tercih ettiklerini şöyle anlattılar:

Dedem Türkleri çok severdi

 

 Kim JaekYung (Güney Kore) “Hukuk eğitimi almak için Güney Kore’den geldim. Ama Türkiye’ye gelmemde en büyük etken Kore Savaşı gazisi dedem Kim JaekYung’tır. Kendisinin Türklere duyduğu sevgi beni de çok etkilemiştir. Bu sebeple bu ülkede bir dost gibi karşılanacağımı bildiğim için Türkiye’nin güzel şehri İzmir’i seçtim.  Burada olmaktan dolayı çok mutluyum.”

Kim JaekYung (Güney Kore)
“Hukuk eğitimi almak için Güney Kore’den geldim. Ama Türkiye’ye gelmemde en büyük etken Kore Savaşı gazisi dedem Kim JaekYung’tır. Kendisinin Türklere duyduğu sevgi beni de çok etkilemiştir. Bu sebeple bu ülkede bir dost gibi karşılanacağımı bildiğim için Türkiye’nin güzel şehri İzmir’i seçtim. Burada olmaktan dolayı çok mutluyum.”

 

Ülkeniz beni cezbetti

 

Ryan Chase (ABD)  “ABD Colorado Mesa Üniversitesi’nden değişim öğrencisi olarak geldim. Yaşar Üniversitesi’nde 1 yıl boyunca İşletme Bölümü’nde eğitim alacağım. Farklı bir destinasyon istedim. Amerikalıların çoğunluğu değişim programı olarak Avrupa ülkelerini tercih ediyor. Ama ben farklı bir yer istedim. Farklı seçenekler içinde de Türkiye en cezbedici olanıydı.  Türkiye pozisyonu itibariyle hem doğuya hem batıya yakın olmasıyla beni cezbetti. Türkiye’nin tarihi ve İzmir’in bölgedeki coğrafi konumundan dolayı burayı tercih ettim. Daha yeni geldim ama İzmir ile ilgili en sevdiğim şey misafirperver insanları oldu.”
Ryan Chase (ABD)
“ABD Colorado Mesa Üniversitesi’nden değişim öğrencisi olarak geldim. Yaşar Üniversitesi’nde 1 yıl boyunca İşletme Bölümü’nde eğitim alacağım. Farklı bir destinasyon istedim. Amerikalıların çoğunluğu değişim programı olarak Avrupa ülkelerini tercih ediyor. Ama ben farklı bir yer istedim. Farklı seçenekler içinde de Türkiye en cezbedici olanıydı. Türkiye pozisyonu itibariyle hem doğuya hem batıya yakın olmasıyla beni cezbetti. Türkiye’nin tarihi ve İzmir’in bölgedeki coğrafi konumundan dolayı burayı tercih ettim. Daha yeni geldim ama İzmir ile ilgili en sevdiğim şey misafirperver insanları oldu.”

 

İzmir ideal şehir

 

Ting Yang (ÇİN) “Çin’den işletme masterı yapmak için geldim. Türkiye’de eğitimime devam etmek istedim. Beijing gibi kalabalık ve yorucu bir şehir istemediğimden İstanbul yerine İzmir’i tercih ettim. İzmir hem okumak hem de yaşamak için çok ideal bir şehir.”
Ting Yang (ÇİN)
“Çin’den işletme masterı yapmak için geldim. Türkiye’de eğitimime devam etmek istedim. Beijing gibi kalabalık ve yorucu bir şehir istemediğimden İstanbul yerine İzmir’i tercih ettim. İzmir hem okumak hem de yaşamak için çok ideal bir şehir.”

Amama Farooq (PAKİSTAN)

“Sanat ve Tasarım yüksek lisansı yapmak üzere Pakistan’dan geldim. İş için geçtiğimiz sene İstanbul ve Ankara’ya gelmiştim. Türkiye’yi çok beğendim ve eğitim sistemini de araştırmalarım sonucu iyi olduğunu öğrendim. İzmir insanı gerçekten çok yardımcı ve güleryüzlü. Henüz Türkçe bilmememe rağmen sokakta hiç zorluk yaşamıyorum. Herkes bana yardımcı oluyor.”

2005’ten beri geliyorlar

2005 yılında yükseköğretim kurumlarının birbirleriyle işbirliği yapmalarını teşvik etmeye yönelik öğrenci değişim programı Erasmus’a dahil olan Yaşar Üniversitesi son 8 yıl içinde 407 Erasmus öğrencisine ev sahipliği yaptı. Program kapsamında Avrupa’nın çeşitli üniversitelerden gelerek bir dönem veya bir yıl eğitim görebilme hakkına sahip olan öğrenciler İzmir’i de tanıma fırsatı yakaladılar. 2013-2014 güz döneminde ise 13 farklı ülkeden 78 öğrenci Yaşar Üniversitesi’ni tercih etti.

Erasmus programının yanı sıra 2010 yılından bu yana tüm dünyadan öğrenci kabul eden Yaşar Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Ofisi’ne ise bu yıl 27 ülkeden 56 öğrenci kabul edildi.