İran Filmleri haftası gerçekleştirildi

Yaşar Üniversitesi ve İran Büyükelçiliği tarafından düzenlenen “İran Filmleri Haftası” Selçuk Yaşar Kampüsü’nde gerçekleştirildi.  “Someone Wanna Talk to You”,  “Here Without Me”, “I’m Sleepy” gibi aralarında dünya çapında ödül alan 7 filmin izleyici ile buluştuğu etkinlikte  İranlı yönetmenler Mohammad Reza Arab, Mostafa Shayesteh, Bahram Tavakoli ve Rouhollah Hejazi öğrencilerle doğunun sinema anlayışı üzerine tartıştı. Festivale İran Büyükelçiliği Kültür Ataşesi Hasan Şabani de katıldı.

iran (3)
Mostafa Shayesteh, Yrd. Doç. Dr. Yüksel Batur, Pof. Gören Bulut, İran Kültür Ataşesi Hasan Şabani, Prof. Dr. Şefik Güngör, Mohammad Reza Arab

HOLLYWOOD’A RAĞMEN AYAKTA

 Bir dönemin güçlü sinemaları arasında gösterilen İran Sineması’nın Hollywood’un gücü karşısında eridiğine dikkat çeken Yaşar Üniversitesi Film Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yüksel Batur, “Zihnimizi dolduran Hollywood sinemasının imgeleri karşısında insanın doğasına daha yakın, yüksek teknoloji kullanmadan, düşük bütçeli ve ‘saf sinema’ anlayışını benimseyen İran Sinemasını öğrenciler ve sinemaseverlerle buluşturmak amacıyla İran Filmleri Haftası’nı düzenledik. Bir dönemin güçlü sinemaları arasında yer alan Fransız Sineması, İtalyan Sineması ve Alman Sineması bugün Hollywood’un gücü karşısında eridi. Ülke sinemaları bu gerçekle baş başa kalmasına karşın İran Sineması, alternatif sinema için bir umut oluşturmuş ve hem ödüllü hem de her geçen gün de ilgiyle izlenen bir sinema haline geldi. Öğrencilerimizin bu sinema anlayışını ve başarıya giden yolları görmesini ve anlamasını istediğimizden bu etkinliği düzenledik.” dedi.

 

e  İranlı yönetmenler Mohammad Reza Arab, Mostafa Shayesteh, Bahram Tavakoli ve Rouhollah Hejazi öğrencilerle doğunun sinema anlayışı üzerine tartıştı.
İranlı yönetmenler Mohammad Reza Arab, Mostafa Shayesteh, Bahram Tavakoli ve Rouhollah Hejazi öğrencilerle doğunun sinema anlayışı üzerine tartıştı.

 

Here Without Me (Uluslararası 35. Montreal Film Festivali En İyi Kadın oyuncu Fatemeh Motamed Arya)
Here Without Me (Uluslararası 35. Montreal Film Festivali En İyi Kadın oyuncu Fatemeh Motamed Arya)

 

Etkinlik kapsamında yer alan filmler:

-Someone  Wanna Talk to You

-Here Without Me

-I’m Sleepy

– I’m His Wife

-Dragonfly

-The Private Life of Mr & Mrs. M

-Among  the Clouds

-Here Without Me (Uluslararası 35. Montreal Film Festivali En İyi Kadın oyuncu Fatemeh Motamed Arya)

 

 Dragonfly’s Pond (Yoksullar) Film, Tahran kentinde yaşayan biri kız, ikisi erkek üç gencin hikayesini anlatıyor. Çağdaş Robin Hood hikayesini konu alan filmde aynı zamanda biri sağır olan üç genç zenginlerden çalıp fakirlere verirler. Ancak bir zaman sonra amaçlarından sapan gençleri bir dizi sürpriz olaylar beklemektedir.
Dragonfly’s Pond (Yoksullar)
Film, Tahran kentinde yaşayan biri kız, ikisi erkek üç gencin hikayesini anlatıyor. Çağdaş Robin Hood hikayesini konu alan filmde aynı zamanda biri sağır olan üç genç zenginlerden çalıp fakirlere verirler. Ancak bir zaman sonra amaçlarından sapan gençleri bir dizi sürpriz olaylar beklemektedir.

I Feel Sleepy  (Uykum Var) 

40 yaşında hala anne ve babasıyla yaşayan ve evlenmemiş bir erkek öğretmenin yaşamını konu alan filmde öğretmen heyecanlı ve şaşkın bir karakteri canlandırmaktadır. Bir gün pasajda şekerleme satan bir kadınla karşılaşan öğretmen aşkının heyecanına kapılıp romantik komedi tadında maceralara sürüklenir.

I am His Wife (O’nun karısıyım)

Kadın-erkek ilişkisini ihanet üzerinden anlatmaya çalışan filmde eşine ilgisiz bir doktorla çocuklarına ve ailesine bağlı bir kadının dramı işleniyor. Film kadın erkek ilişkisinde yaşanan eşitsizlikler üzerine düşünmeye sevk ediyor.