İnsani kriz daha da derinleşecek

Yaşar Üniversitesi Akdeniz Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanı Ertuğrul Apakan, BM Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmasında Ukrayna’nın doğusunda yaşanan askeri hareketliliği değerlendirdi.

Türkiye’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi eski Temsilcisi, Yaşar Üniversitesi Akdeniz Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanı Ertuğrul Apakan, BM Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmasında Ukrayna’nın doğusunda yaşanan askeri hareketliliği değerlendirdi.

Nisan ayından bu yana Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Ukrayna Özel Gözlem Misyonu Başkanı olarak ülkede barışın sağlanması için görev yapan Ertuğrul Apakan, “Kırım da dahil olmak üzere bugün Ukrayna’da 430 binden fazla yerinden edilmiş kişi var. Kış koşulları yaşanmakta olan insani krizi daha da derinleştirecek.” uyarısında bulundu.

 

Yaşar Üniversitesi Akdeniz Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanı Ertuğrul Apakan, BM Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmasında Ukrayna’nın doğusunda yaşanan askeri hareketliliği değerlendirdi.
Yaşar Üniversitesi Akdeniz Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanı ve AGİT Ukrayna Özel Gözlem Misyonu Başkanı Ertuğrul Apakan, BM Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmasında Ukrayna’nın doğusunda yaşanan askeri hareketliliği değerlendirdi.

DAHA FAZLA GÖZLEMCİYE İHTİYAÇ VAR

AGİT olarak Ukrayna’da temel hak ve özgürlüklerin gözlemlenmesi konularında faaliyet gösterdiklerini hatırlatan Apakan, AGİT misyonunun​ genişleme süreci içine girdiğini söyledi. Apakan toplantıda şunları ​belirtti:

“AGİT, Luhansk ve Donetsk bölgelerinde devam etmekte olan çatışmaları, ağır silahlar taşıyan kayıt dışı kamyonları ve asker kontrolündeki olan bölgelerdeki tankları gözlemleyerek raporlamaktadır. Fakat Minsk Protokolü doğrultusunda görev alanı daha da genişleyen AGİT ​’in​ gözlem görevini daha layıkıyla gerçekleştirebilmek için daha fazla gözlemciye ihtiyacı vardır. Kırım da dahil olmak üzere bugün Ukrayna’da 430 bin’den fazla yerinden edilmiş kişi var. Kış koşulları, yaşanmakta olan insani krizi daha da derinleştirecek. AGİT Özel Gözlem Misyonu diyaloğu geliştirmek, gerginlik ortamını azaltmak ve normalleşme sürecini hızlandırmak için çalışmalarına devam edecektir. ​Diyalog ortamı​nı oluşturmak üzere,​ özellikle sivil toplumu ve kadının konumunu güçlendirmeyi amaçlamakta​yız​. Bu sebeple BM ​ ve ilgili kuruluşlarla ​işbirliğine devam edeceğiz.”

SÜRDÜRÜLEBİLİR ATEŞKES İÇİN

Ukrayna’ya barış ve istikrar sağlanmasını hedefleyen Minsk Protokolü’nün uygulanması için tüm tarafları sorumluluklarını yerine getirmeye davet ettiklerini ifade eden Apakan, “Özel Gözlem Misyonu, iki doğu bölgesi de dahil olmak üzere Ukrayna’daki durumu gözlemlemeyi sürdürecektir. Doğu Ukrayna’da sadece güvenlik bölgesini değil, Luhansk ve Donetsk’ten Ukrayna ile Rusya arasındaki devlet sınırına kadar tüm bölgeyi gözlemlemeye devam edeceğiz. Özel Gözlem ​Misyonu çalışmalarına devam ederken​,​ sürdürülebilir ateşkesin sağlanması tüm tarafların bu çabaya dahil olması ile mümkün olabilir. Bu sebeple ilgili olan tüm tarafları, Ukrayna’ya barış ve istikrar sağlanmasını hedefleyen Minsk Protokolü’nün uygulanması için sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyoruz” dedi.