Borsa sanal, yarışma gerçek

Türkiye sermaye piyasalarının öncü kuruluşlarından İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş, akademi ve iş dünyasını bir araya getiren TradeMaster Kampüs projesi kapsamında üniversiteler arası sanal bakiyeli ‘Foreks’ ismi verilen borsa yarışması düzenliyor. Genç neslin finansal piyasalarda bilinçli yatırım yapmasını teşvik etmek amacıyla düzenlenen yarışmaya Yaşar Üniversitesi öğrencileri de katıldı.

fx2

İş Yatırım’ın, üniversite öğrencilerinin yurtiçi ve uluslararası piyasalarda yer alan ekonomik verileri takip edebilmeleri ve sanal olarak işlem yapabilmeleri amacıyla Türkiye’de yalnızca Yaşar,  Boğaziçi, Bilkent, ODTÜ ve İzmir Ekonomi üniversitelerinde başlattığı TradeMaster Kampüs projesi, üniversiteler arası düzenlenen Foreks yarışması ile devam ediyor. 9 Mayıs tarihinde başlayan ve 23 Mayıs Cuma günü saat 23.59’da bitecek olan Foreks yarışmasında 6 üniversiteden 19 takım yarışacak. Yarışmayı Yaşar Üniversitesi Selçuk Yaşar Kampusü’nde düzenlenen etkinlikte öğrencilere tanıtan İş Yatırım Pazarlama Müdürü Can Pamir, “Amacımız, farklı fakülte ve bölümlerde finans ve para piyasaları ile ilgili teorik bilgiler alan öğrencilerin aldıkları teorik bilgileri uygulamaya dönüştürebilme imkanı sağlamak” dedi.

 İş Yatırım Pazarlama Müdürü Can Pamir
İş Yatırım Pazarlama Müdürü Can Pamir

Yarışmanın Yaşar Üniversitesi’ndeki yürütücülüğünü ise Öğrenci Etkinlikleri Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Refet Polat  ve  Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölümü Öğretim Görevlisi Burcu Ünüvar üstlendi.

fx (2)

Yarışma Nasıl Düzenlenecek

Projeye katılan Boğaziçi, Bilgi, Bilkent, ODTÜ, İzmir Ekonomi ve Yaşar üniversitelerinin oluşturduğu öğrenci takımları BİST100 paylarında işlem yaparak mutlak getiri ve risk ayarlanmış getirilerini maksimize etmeye çalışıcaklar. Takımlar, 100 bin TL’lik sanal bakiye ile başladıkları yarışmada, haftalık bazda ve bütün yarışma süresince portföylerinde sağlamış oldukları Mutlak Getiri ve Sharpe Rasyo Bazındaki Risk Ayarlanmış Getiri olmak üzere iki kritere göre puan alacaklar. Sonuçları ve sıralamaları, günlük olarak Bloomberg HT’de açıklanan yarışmada öğrenciler gerçek veriler ile piyasa deneyimi kazanırken, rekabet ruhunu da yaşamış olacaklar. Yarışma sonunda yapılacak toplantılarda akademisyenler ve İş Yatırım uzmanları, takımların performanslarını ve yatırım stratejilerini değerlendirecekler.

Foreks Nedir

FOREX -Foreign Exchange (Foreks veya FX) dünya çapında işlem yapma olanağı sunan, merkezi olmayan, spot olacak şekilde ülkelerin para birimlerinin birbirlerine olan görece değerlerinin alınıp satıldığı bir finans piyasasıdır. Foreks’ in öncelikli amacı, bir para biriminin başka bir para birimine değiştirilmesini sağlayarak uluslararası yatırım ve ticareti kolaylaştırmaktır. Foreks piyasasında işlem yapanlar arasında Merkez bankaları, kurumsal yatırımcılar, kur spekülatörleri ve küçük yatırımcılar bulunmaktadır.