Bilimin güler yüzü Sakin Şehir ’de halkla buluşuyor

Bilimin güler yüzü Sakin Şehir ’de halkla buluşuyor

Yaşar Üniversitesi ile Seferihisar Belediyesi’nin Türkiye’ye örnek oluşturacak “Bilim Dükkanı Projesi” ile bilimi halka yakınlaştıracak.

Türkiye’nin ilk sakin şehri İzmir’in Seferihisar ilçesinde bugünlerde ayrı bir heyecan yaşanıyor, çünkü bilimin halka sevdirilmesi için Seferihisar Belediyesi, Yaşar Üniversitesi(YÜ) ile birlikte harekete geçti. Ülkemize model oluşturacak olan  “Bilim Dükkânı Projesi” yöre halkının bilimsel katkı gerektiren ihtiyaçlarının karşılanmasında Seferihisar Belediyesi’nin koordinasyonuyla Yaşar Üniversitesi ile ortaklaşa araştırma, analiz, tasarım, proje ve eğitim alanlarında işbirliği yapacak. 

Sığacık’da açılacak “Bilim Dükkânı Projesi” ile dünyada başarılı örnekleri olan çalışmalardan esinlendiklerini vurgulayan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bilimin Seferihisarlılarla buluşması için bu adımı attık, Yaşar Üniversitesi bilim kadroları ile bir araya gelerek neler yapılabileceğini ortaya koyduk. Yerel yönetimlerin üniversitelerle güçlü ve organik bir sosyal sorumluluk projesi bağının olması lazım. Burada gerçekleştireceğimiz proje Türkiye’de bir ilk olacak. Yöre insanlarını; çocuğundan çiftçisine kadar herkesi bilimle kucaklaştıracak bu modelde, isteyen merak ettiği her şeyi soracak, bilim insanları da yanıt verecek. Bu yüzden YÜ ile işbirliği yapıyoruz.” dedi.  

 

Bilim hayatla buluşuyor

YÜ Rektörü Prof.Dr. Murat Barkan mühendislikten hukuka kadar pek çok alanda halkın merak ettiği konularda soruların yanıtlanacağı, temel bilimsel olguların tanıtılacağı, ortak sosyal sorumluluk projelerinin oluşturulacağı “Bilim Dükkanı”nın YÜ ile Seferihisar halkı arasında irtibat noktası olacağını söyledi. Barkan, ilçenin adeta bilim platformu haline geleceğini ifade ederek, şöyle konuştu:

“Bu projeyle bilim hayatla buluşuyor, bizim için çok önemli bir sosyal sorumluluk projesidir. Bilim insanlarımız yaşam boyu öğrenme felsefesiyle özellikle çocuk ve gençlere, yaşlılara, kısacası bilime ihtiyaç duyan herkese bu dükkan aracılığıyla yanıt vereceğiz, onlara zaman zaman bilimin soğuk gibi algılanan yüzünü değil, güler yüzünü göstereceğiz, araştırmayı, üniversiteyi, bilimsel temel kavramları sevdireceğiz.”

Prof.Dr. Murat Barkan ayrıca, İzmir Üniversiteler Platformu’na üye dokuz üniversite ile de proje kapsamında işbirliği yapmayı arzuladıklarını sözlerine ekledi.

“Bilim Dükkanı”nda neler var?

Sığacık’ta belediye tarafından özel olarak tasarlanarak yaptırılan kulübede çocuk ve gençlerin bilime merakını artıracak etkinlikler sergilenecek.  Dükkanın önündeki açık alanda da küçük boyutlu rüzgar jeneratörleri, güneş enerjisi ile çalışan objeler yer alacak. Seferihisar’ın simgesi haline gelen salyangozun hareket eden robot bir kopyası yöre insanları yanında gençler ve çocuklarla işbirliği içinde oyuncak olarak üretilecek.  Özellikle yöreye özgü konularda halk, akademisyenlerce bilinçlendirilecek.  Seferihisar’ın turizm ve kültür master planı için bilimsel destek verilecek. Seferihisarlı üreticilerin, turizmcilerin eğitimi için KOSGEB, İZKA, TÜBİTAK ve AB destekli projeler oluşturulacak. Tematik butik otel, ev pansiyonculuğu, marina yönetimi ve restoran işletmeciliği yanında yöresel tarım ürünlerinin hasat, paketleme ve pazarlama süreçleri YÜ ile Seferihisar Belediyesi’nin eşgüdümünde yöreye katma değer yaratan hizmetler üretmek için eğitim verilecek. Özellikle yöre kadınlarının ürettiklerinin pazarlanması için akademik destek verilecek. Ayrıca, Seferihisar Kent Belleği’nin oluşturulması, yerel kültürün ve tarihin korunması, SİT sorununun bulunduğu yapılar hakkında bilinçlendirme, hukuksal çözümler, yabancı üniversite öğrencilerinin projede yer almasının sağlanması, yörenin tanıtımına katkı sağlanması, Seferihisarlı orta öğretim öğrencilerin üniversite tercihleri için danışmanlık, halk memnuniyetinin ölçümü, çeşitli konularda eğitim programlarının açılması da proje kapsamında yer alıyor.

 

no images were found