Gelecek: Canlandırıcı tarımda

Tarım 4.0 Teknoloji ve Etki Derneği tarafından bu yıl ikinci kez düzenlenen Tarım Teknoloji Etki Zirvesi ‘Canlandırıcı tarım’ ana temasıyla İzmir-İzQ İnovasyon Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Dünyadan ve Türkiye’den tarım sektöründe tanınmış akademisyen, uzman ve paydaşlar konuşmacı ve katılımcı olarak katıldığı 2. Tarım Teknoloji Etki Zirvesi’nde, sağlıklı ve sürdürülebilir gıda, doğayla uyumlu bitkisel ve hayvansal üretim, çiftlikten sofraya tarım-gıda değer zinciri, tarım ve gıda ekonomisi, gibi konu başlıklarına yer verildi.

Zirvenin açılışında konuşan Tarım 4.0 Teknoloji ve Etki Derneği Başkanı Sumer Tömek Bayındır, canlandırıcı tarımın sadece çiftçinin üstüne düşen bir iş olmadığını belirterek, “Bu bir toplum meselesi” dedi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, küresel politikaların en fazla tarım sektörüne zarar verdiğini söylerken, Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Levent Kandiller de ulusal ve uluslararası projelerden politika dokümanları yaratmaya çalıştıklarını ve oluşumlara akademik destek vermek istediklerini belirtti.

ÖNCELİK: TARIM SEKTÖRÜNE İNSAN KAYNAĞI YETİŞTİRMEK

Yaşar Üniversitesi’nin arkasında endüstriyel bir topluluk olduğunu aktaran Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Levent Kandiller, “Tarım, gıda ve değer zincirin her noktasında birtakım markalarla da sektöre hizmet veriyorlar. Üniversitemizde 10 yıl önce bir dönüşüm yaşadık ve o dönüşüm sonunda da Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesine kurduk. Burada baktığımız şey öncelikle sektöre uzman insan kaynağı yetiştirmek ve beşeri sermayeye katkıda bulunmaktı. Ardından araştırmalar gelmeye başladı. AB projeleri ve yine birliktelikler ortaklıklar oldu. Bütün paydaşlar, sanayi odası, ticaret odası, ihracatçı birliği ve bankalar olarak bir dönüşüm içindeyiz. Ulusal ve uluslararası projelerden aslında hem bir takım politika dokümanlarını yaratmaya çalışıyoruz hem de oluşumlara akademik destek vermek istiyoruz” diye konuştu.

AVRUPA İNOVASYON TOPLULUĞU’NUN GIDA KISMINA ÜYEYİZ

Avrupa İnovasyon Topluluğu’nun gıda kısmına üye olduklarını belirten Kandiller, “Böylece AB destekleri ve politikaları üzerinde de söz sahip olabileceğiz. Oradaki projelerin ve çağrıların tanımlanmasına destek verebileceğiz. İzmir’de çok güzel bir şey var. Üniversiteler beraber çalışıyor. Bunun dışında FAO bir partner olarak yine üniversiteyi değerlendiriyor. FAO’yla bir FAO partneri olarak bölgemizde çalışmalarımıza devam etmeye çalışacağız. Sektörle içi içe olmaya özen gösteriyoruz. Birçok alanda kolaylaştırıcı bir paydaş olmaya gayret ediyoruz. Kısacası insanlığa karşı bir ödevimiz var. Tarımsal üretimi iki katına çıkarmak, verimlilik artışı, doğayı koruma ve kaynakları sürdürülebilir olarak kullanmak zorundayız” dedi.