Yaşamı kolaylaştıracak ilginç projeler

Yaşar Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencileri hayatı kolaylaştıracak çözümler getiren projelerini sergiledi.

Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencilerinin bitirme projeleri Selçuk Yaşar Kampüsü’nde sergilendi. Birbirinden ilginç projeler arasında; alerji hastaları için robot süpürge, gıdaların posa ve suyunu ayrıştırarak posadan hamur yapan mutfak robotu, sürdürülebilir davlumbaz tasarımı, duvara asılarak kullanılan buharlı temizleyici gibi ilginç tasarımlar dikkat çekti.

Yaşar Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü son sınıf öğrencileri, mezuniyet projelerini Fuaye Alanı’nda sergiledi. Toplamda 8 öğrencinin projelerini anlattığı sergiye, Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemali Dinçer, Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Ertep, Endüstriyel Tasarım Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Tolga Benli, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Firmaların destek olduğu projelerden en çok dikkat çekenler ise; alerji hastaları için robot süpürge, gıdaların posa ve suyunu ayrıştırarak posadan hamur yapan mutfak robotu, sürdürülebilir davlumbaz tasarımı, duvara asılarak kullanılan buharlı temizleyici oldu.

ALERJİ HASTALARI İÇİN SÜPÜRGE

 Busecan Dülger’in tasarladığı robot süpürge V-LAB, alerjene yönelik temizlik prensibiyle çalışırken analiz yaparak kullanıcıya bölge özelinde hangi alerjen bulunduğunun geri bildirimini veriyor. V-LAB, alerji hastalarının evlerinde rahatça vakit geçirmelerini sağlamak için geliştirildi.

EL DEĞMEDEN TEMİZLİK

 Zeynep Gönülalan ise mutfakta duvara asılarak kullanılan buharlı temizleyici Steamy’i tasarladı. Steamy, mikrofiber, silikon ve plastik fırça başlıklarıyla, mutfaktaki tüm yüzeyleri rahatça temizleyebiliyor. Buhar jetiyle yağ, leke ve kirleri etkili bir şekilde çözen Steamy, kullanıcıların temizlik sürecinde daha az fiziksel güç harcamasını ve daha az temizlik ürünü kullanmasını sağlıyor. El değmeden temizlik yapma özelliği sayesinde kullanıcılar hijyenik bir deneyim yaşayabilirken ergonomik tasarımı sayesinde, buhar jeti istenilen alana yönlendirilebiliyor. Steamy, sadece su buharı kullanarak temizlik yapmasıyla solunum yolu rahatsızlıklarının önüne geçiyor. Buharın etkisiyle derinlemesine temizlik yapıldığı için mutfaktaki mikropların da azalmasına katkı sağlayarak sadece su buharı kullandığı için geleneksel temizlik ürünlerinin çevreye verdiği zararı en aza indirmiş oluyor.

GIDA İSRAFINA ÇÖZÜM

 Her gün yiyeceklerin 3’te 1’nin çöpe atıldığına ve bu israfların büyük bir çoğunluğunu gıdaların suyunu çıkartmak isterken oluşan posa atıklarının oluşturduğuna dikkat çekmek isteyen Eda Sayın, Pulp isimli meyve ve sebze sıkacağını tasarladı. Pulp, gıdaların suyunu ve posasını ayrıştırarak posanın değerlendirilmesini amaçlıyor. Ürün ile birlikte geliştirilen uygulama ile kullanıcı posa ile yapabileceği çeşitli tariflere ulaşarak posanın biriktiği hazneye gerekli malzemeleri ekleyip hamur yoğurma aparatı, çırpma veya karıştırma aparatlarından birini takıp direkt olarak bu tarifleri hazır hale getirebiliyor. Su ve posa tasarlanan özel kaplarda vakumlanarak buzdolabında muhafaza edilebiliyor.

SÜRDÜRÜLEBİLİR DAVLUMBAZ

 Elifnur Akdolan’ın tasarladığı sürdürülebilirlik odaklı davlumbaz PureFlow ise mutfaktaki istenmeyen kokuları ortadan kaldırmak için koku nötralizasyonu yapıyor ve yağ filtresini buharla temizliyor. Bunları yaparken sirke veya narenciye yağları kullanarak kullanıcıyı toksik malzeme kullanımından uzaklaştıran cihaz, filtrenin doğru temizlenmemesinden kaynaklı çıkan sorunları ortadan kaldırırarak ürünün uzun yıllar boyunca en yüksek performans ile çalışmasını sağlıyor.