Prof. Dr. Alankuş’a Barış Gazeteciliği Ödülü

Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevda Alankuş, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti 65. Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri kapsamında bu sene ilk kez verilen Niyazi Dalyancı Barış Gazeteciliği Ödülü’nün sahibi oldu.

Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevda Alankuş, barış gazeteciliği alanında yaptığı çalışmalar, adil, barış odaklı habercilik ve medyada şiddet dilinin azaltılmasına sağladığı katkı nedeniyle Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nden ödül aldı. İstanbul’da düzenlenen Türkiye Gazeteciler Cemiyeti 65. Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri töreninde, Prof. Dr. Alankuş’a Niyazi Dalyancı Barış Gazeteciliği Ödülü’nü TGC Başkanı Vahap Munyar ve TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş takdim etti.

“BARIŞ İÇİN YAZAN YÜREKLİ KADIN GAZETECİLER”

Prof. Dr. Alankuş, aldığı ödülle ilgili “Uzun süredir barış gazeteciliği anlayışının yaygınlaşması, haber dilinin şiddet ve propaganda dilinden uzaklaşması konusunda eğitimler veriyor ve yayınlar yapıyorum. Son olarak üniversitemizin desteğiyle Türkiye ve Yunanistan’daki kadın gazetecilerin barış gazeteciliğine yaklaşımlarını karşılaştıran bir araştırma gerçekleştirdim. Türkiye ve Yunanistan’daki kadın gazetecilerin gazetecilik deneyimleriyle barış gazeteciliğine yaklaşımlarını karşılaştıran bir araştırma. Görüşmeler yaptığım 32 kadın gazeteciden birisi birisi Ariana Ferentinou idi. Ariana’dan da Türk-Yunan dostluğu için, barış için nasıl doğruya sadık kalınarak habercilik yaptığında kendisine bedel ödetildiğini, ancak yine de yılmadığını dinledim. TGC’nin Niyazi Dalyancı anısına olmak üzere bu yıl ilk defa bir Barış Gazeteciliği ödülü verme kararı kadar, bu ödülü ilk alan olmak beni çok mutlu etti. Ödülümü barış için yazan, çabalayan yürekli kadın gazeteciler adına aldım” diye konuştu.

Ayrıca, Prof. Dr. Alankuş, yazarı olduğu İnsan Hakları Haberciliği, Kadın Odaklı Habercilik, Medya ve Toplum, Radyo ve Radyoculuk, Medya, Etik ve Hukuk, Yeni İletişim Teknolojileri, Gazetecilik ve Habercilik, Gazeteciliğe Başlarken, Barış Gazeteciliği El Kitabı’nın yanı sıra habercilikle ilgili 10 kitabın editörlüğünü de yaptı.