Kitap tasarımına sanatsal bakışArtistic design for book covers

Grafik tasarımcı ve Yaşar Üniversitesi Araştırma Görevlisi Umut Altıntaş, sanatçı Bahar Yürükoğlu’nun Arter’de açtığı Devridaim sergisi için tasarladığı kitapla Grafik Tasarımcılar Meslek Kuruluşunun düzenlediği 35. Grafik Tasarım Ödüllerinde Kitap Tasarımı Kategorisinde başarı ödülü kazandı. 2008 yılından bu yana kitap tasarımı üzerine çalışan Altıntaş, 8 yılda ortaya çıkardığı çalışmalarını, 3273 isimli sergisiyle sanatseverlerle de buluşturdu.

KİTAP, TASARIMIYLA FARKLILAŞIYOR

Yaşar Üniversitesi Sanat Tasarım Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü Araştırma Görevlisi Umut Altıntaş, akademik kariyerinin yanı sıra kitap tasarımı alanında işler üretip ve bağımsız projelerde yer alıyor, uluslararası sergilere katılıyor. 8 yıldır bu alana yoğunlaşan Altıntaş ya kendi çalışmalarını ya başka yazarların, sanatçıların eserlerini kapağından yazı stiline, sayfa düzeninden kullanılacak kağıda kadar planlayarak ortaya yeni bir tasarım çıkarıyor. Kitap tasarımının, kitabın içeriğini ve diğer değerlerinin de niteliğini belirleyen en önemli araç olduğunu belirten Umut Altıntaş, “Tasarladığım her kitap, hem sanatçının orijinal eserinden yola çıkılarak üretilmiş yeni bir iş hem de kitap haliyle yeni bir tasarım işi haline dönüşüyor” dedi.

KATALOG KİTAPLA ÖDÜL

Bazen bir fotokopi makinesinin yanında atık olarak bulunan kağıtlardan, bazen de çeşitli sanatçıların eserlerinden yola çıkarak kitaplar tasarlayan Umut Altıntaş, çalışmaların karşılığını 35. Grafik Tasarım Ödüllerinde Kitap Tasarımı Kategorisinde başarı ödülü kazanarak aldı. Altıntaş, 2016 yılı içerisinde üretilmiş işler arasından yılın en nitelikli ve iyi işlerini belirlemeyi amaçlayan yarışmada, sanatçı Bahar Yürükoğlu’nun İstanbul Arter’de açtığı Devridaim sergisi için tasarladığı katalog kitapla bu ödülü kazandı. Altıntaş, ayrıca, 8 yıllık çalışmalarından oluşan ilk kişisel sergisini de geçtiğimiz ay 3273 adıyla Galeri A’da açtı. Sergide, Altıntaş’ın dolaşımda olan kitapları farklı bakış açılarıyla sanatseverlerle buluştu.

Umut Altıntaş, Research Assistant at Yaşar University and a graphic designer, won the success award in the category of Book Design at the 35th Graphic Design Awards organized by the Association of Graphic Designers, with the book he designed for Artist Bahar Yürükoğlu’s exhibition Flow Through held in an art gallery in İstanbul, Arter.  Designing books since 2008, Altıntaş exhibited his works of the last 8 years at his exhibition, 3273.

DESIGNS WHAT DIFFERENTIATE A BOOK

Umut Altıntaş, Research Assistant at Yaşar University’s Department of Graphic Design, Faculty of Art and Design, produces book designs and partakes in independent projects and international exhibitions alongside his academic career. Altıntaş has been giving books a makeover by planning their appearances including covers, font styles, page layouts as well as the type of the paper to be used for books, whether it be the ones written by himself or the ones written by other writers, for the last 8 years. Stating that a book’s design is the most important instrument which sets its content and other values in it, Umut Altıntaş also expressed, “Each book I design turns into a new work produced based on the original work, as well as a new design work as a book.”