Kampüste bir gün değil her gün “iyilik var”  Lesson: Favors

“Kampüste iyilik var” sloganıyla yola çıkan Yaşar Üniversitesi, öğrencisinden çalışanına ve akademisyenine bir araya gelerek kurduğu gönüllü takımı ile yıl boyunca iyiliği tüm kente yaymaya çalışıyor. Bugüne kadar birçok sosyal sorumluluk projesi gerçekleştiren, son olarak “İzmir’de iyilik var” diyerek 57 derneği ve belediyeleri iyilik için araya bir getiren Yaşar gönüllü takımı, yeni yılda da ihtiyaç sahiplerini unutmuyor. Kampüsteki noktalarda toplanan malzemeler, ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor. 

Yaşar Üniversitesi Sosyal Sorumluluk Topluluğu üyesi öğrencilerin, atölyelerinde elleriyle yaptığı oyuncaklar, Diyarbakır’da bir okuldaki miniklerin yüzünü güldürdü.

Yaşar Üniversitesinde okuyan her öğrenci sembolik olarak 1 krediye denk gelen sosyal sorumluluk dersini almadan mezun olamıyor. Öğrenciler, bu ders kapsamında, “sosyal sorumluluk” ve “sosyal girişimcilik” eğitimi alıyor. Bu eğitimleri tamamlayan öğrenciler, gerçekleştirmeyi planladıkları sosyal sorumluluk proje fikirlerini bireysel ya da grup olarak planlayıp hayata geçiriyor. Her yıl binin üzerinde öğrenci bu ders kapsamında yüzlerce iyilik projesine imza atıyor. Çalışanlar ve akademisyenler de “Kampüste iyilik var” sloganıyla oluşturdukları gönüllü takımıyla öğrencilere destek oluyor. Yaşar Üniversitesi Sosyal Sorumluluk Projeler Koordinatörü Kevser Yavuz Çimenli, sosyal sorumluluk kültürünü yaygınlaştırmayı amaçladıklarını belirterek, “Yıl boyunca birçok sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirdik. İyilik hareketini ve gönüllülük kavramını çevremize ve tüm İzmir’e yaymak, etrafımızdaki iyilik halkasını büyütmek istiyoruz. Dünya Gönüllüler Günü’nde tüm kente iyilik mesajı verebilmek için 57 kuruluş ve belediye ile ‘İzmir’de iyilik var’ projesini hayata geçirdik. Bir gün değil her gün iyilik yapmak için kampüsün çeşitli yerlerine iyilik kutuları yerleştirdik. Herkes buraya belirlenen ihtiyaçlara göre giyecekten, kırtasiyeye kadar birçok şeyi getiriyor. Yeni yılın başında da mültecilere ve bazı köylerdeki çocuklara çeşitli hediyeler vererek, bu yıl da çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.

HER GECE ÇORBA DAĞITIYORLAR

Bugüne kadar yapılan çalışmalardan örnekler veren Çimenli, “İzmir’deki dört hastanede, tedavi gören çocuklar için hediyeler hazırlayıp her hafta düzenli olarak ziyaret edip KAÇUV tarafından yürütülen ‘Oyun benim ilacım’ isimli projeye katıldık. Öğrencilerimiz, her gece hazırladıkları çorbaları evsizlere, ihtiyaç sahiplerine, mültecilere dağıtıyor. 105 çocuğumuzu ilk kez sinemaya götürdük, bazı okulların çevre düzenlemesini yaptık. Sahil temizliğinden, sokak hayvanları için mama toplayıp barınak yapmaya, köy okullarına kütüphane kurmaktan ihtiyaçları olan elbiseleri temin etmeye kadar birçok iyilik gerçekleştirdik” diye konuştu.

İYİLİK ÇEMBERİ

Kevser Çimenli, “Bir projenin sonunda, öğrenci, kendini ne kadar iyi hissediyorsa, yaptığı çalışmanın işe yaradığına inanıyorsa gönüllülük ve sosyal duyarlılık onun hayatında daha kalıcı olabiliyor. Bu nedenle üniversitemizde planladığımız bütün çalışmalarda gerçek ihtiyaçlara ve gerçek çalışmalara yer veriyoruz. Üniversitenin çalışanlarının ve akademisyenlerinin projelere gösterdikleri ilgi öğrenciler için bir motivasyon kaynağı. Sivil toplum kuruluşlarına ve kamu kurumlarına bizimle yaptıkları işbirliği için bir kez daha teşekkür ederiz. Bundan sonra da işbirlikleri ile iyilik çemberini genişletmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

İyiliksever öğrencilerin kendi elleriyle yaptığı oyuncaklardan topladıkları kıyafetlere kadar yardımlar, İzmir’in köylerinden Hakkari’ye kadar birçok noktaya ulaşıyor.

 Motivated by the “Campus, where there is goodwill” slogan, Yaşar University’s volunteer team which has gathered its students as well as its administrative and academic staff, is working to raise awareness of doing good across the city. In addition to the numerous social responsibility projects which it organized up to this date, Yaşar University’s volunteer team has just recently gathered 57 associations and municipalities for doing favors in an attempt to help people in need. Aid materials collected on the campus are being delivered to people in need. 

To be able to graduate, all students at Yaşar University are required to pass the social responsibility course, which is symbolically equal to a 1-credit course. Students learn “social responsibility” and “social entrepreneurship” as part of this course. After passing the course, the students develop project ideas for social responsibility and realize them individually or collectively. Each year, over a thousand students realize thousands of favor projects as part of this course. Staff and academics also support students with their volunteer team which they created based on the “Campus, where there is goodwill” slogan. “We have realized numerous social responsibility projects thoroughout the year. We want to expand this movement of doing-favors around our environment and all around İzmir and to raise awareness of the concept of volunteering. We have carried out the ‘İzmir, where there is goodwill’ project together with 57 associations and municipalities in an attempt to send messages of goodwill. We have placed goodwill boxes at numerous points on the campus so we can do favors not just one day but every day. People can bring a variety of goods including clothes and stationery as needed,” expressed Kevser Yavuz Çimenli, Social Responsibility Projects Coordinator at Yaşar University, who also stated that they aim at expanding the culture of social responsibility.