Yasa dışı göç doktora tezi oldu

Dr. Ayselin Yıldız

İZMİR’DE GAYRİ RESMİ RAKAMLARA GÖRE

2 BİN DOLAYINDA KAÇAK GÖÇMEN BULUNUYOR.

. Yasa dışı göçmenlerin Türkiye-AB ilişkilerindeki rolünü konu alan doktora tezine imza atan Yaşar Üniversitesi AB Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Dr. Ayselin Yıldız, İzmir’de gelinen son noktayı da ortaya koyarak kentte gayri resmi rakamlara göre 2 bin dolayında kaçak göçmen olduğunu belirtti.

. Avrupa’nın bu sorunun çözülmesinde tek taraflı bir duruş sergilediğini ve tüm yükümlülükleri Türkiye’ye yıkmaya çalıştığını söyleyen Dr. Ayselin Yıldız, ‘’Ülkemize sadece mali ve teknik yardım sağlamak tek başına çözüm sunmuyor. Kaldı ki bu konuda AB’nin yeterli desteği sağladığından bahsedemeyiz. Göç gönderen ülkelerin temel sorunlarına yönelik çözümler geliştirilmesi gerekiyor’’ dedi.

. İzmir’in Menderes İlçesi’nde geçtiğimiz hafta 63 yasa dışı göçmenin hayatını kaybettiği deniz faciasına da değinen Yıldız,  Ortadoğu’da yaşanan toplumsal gerginlikler nedeniyle  bu tür yasadışı göç eylemlerinin artış gösterdiğini  ve İzmir’in de bundan olumsuz etkilendiğini söyledi.  

  “Avrupa Birliği Göç Politikasının Dış Boyutu ve Transit Ülkeler Üzerindeki Etkileri’’ konulu tezinde yasa dışı göçün Türkiye’den ziyade Avrupa’nın öncelikli sorunu olduğunu vurgulayan Yaşar Üniversitesi AB Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Dr. Ayselin Yıldız ,  yasa dışı geçiş girişimlerinin İzmir’de de ciddi sorunlar yarattığını belirtti.

İzmir’de gayri resmi rakamlara göre 2 bin kaçak göçmen var !

Türkiye’de yakalanan yasadışı göçmenlerin 2011 yılında yaklaşık 45 bin kişi olduğunu belirten Dr. Ayselin YILDIZ,  bu sayının giderek yükseldiğine dikkat çekti.  İzmir’in son yıllarda bu durumdan olumsuz etkilenen kentlerin başında geldiğini ifade eden YILDIZ, gayri resmi rakamlara göre İzmir’de özellikle Basmane civarında çoğunluğu Irak, Suriye, Filistin, Myanmar, Afganistan ve Somali’den yaklaşık 2 bin dolayında kaçak göçmen bulunduğunu söyledi.

 

Dr.Ayselin Yıldız
Dr.Ayselin Yıldız

Yıldız, kaçak göçün gelişmiş ülkelerin temel sorunlarının başında geldiğini belirterek ‘’ Tüm bu gelişmeler gösteriyor ki artık yasadışı göçmenlerle ilgili yasa tasarısı bir an önce meclisten geçmeli ve özellikle göçmen kaçakçılığı yapanlara yönelik cezalar artırılmalı” dedi.      

AB’nin bu sorunu Türkiye’nin meselesi gibi gördüğünü ve konuya da o doğrultuda yaklaştığını ifade eden vurgulayan Yaşar Üniversitesi AB Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Dr. Ayselin Yıldız, sözlerini ‘’  Avrupa tek taraflı bir duruş sergiliyor ve üzerine düşen sorumluluk ve yükümlülükleri Türkiye’ye ötelemeye çalışıyor. Türkiye’ye sadece mali ve teknik yardım sağlamak da tek başına çözüm sunmuyor. Kaldı ki bu konuda da AB’nin yeterli desteği sağladığından bahsedemeyiz. AB’nin göç gönderen ülkelerin temel sorunlarına yönelik çözümler geliştirmesi gerekiyor. Bunların başında ise göçü engelleyen kalkınmaya yönelik yatırımlar geliyor” diyerek sürdürdü.  

Geri Kabul Anlaşması’nın Türkiye getireceği yük çok ağır olur !

Öte yandan Türkiye üzerinden Avrupa’ya giden yasadışı göçmenlerin Türkiye’ye iadesini öngören geri kabul anlaşması metninin AB Adalet ve İçişleri Konseyi’nde onaylandığını hatırlatan Ayselin Yıldız, bunun doğuracağı sıkıntılara da dikkat çekti. AB’nin iş adamları, öğrenciler ve araştırmacılar gibi bazı gruplara vize kolaylığı sağlama karşılığında dayattığı Geri Kabul Anlaşması’nın Türkiye’ye büyük bir yük getirebileceğini ifade eden YILDIZ, şu uyarıyı yaptı:

 “Bu durumda tüm bu insanların Türkiye’ye iadesi ülkemiz açısından büyük bir yük olur. Türkiye’nin bu yükü tek başına kaldırması mümkün değil. Türkiye zaten 1963 Ankara Anlaşması’ndan doğan kişilerin serbest dolaşımına yönelik haklara sahip.  Bu konuda Avrupa Adalet Divanı’nın verdiği kararlar var.’’

 

no images were found