Mühendislik ödülleri yine Yaşarlı gençlereYoung engineers’ contribution for industry

Yaşar Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü öğrencileri, Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından düzenlenen Üniversitelerarası Bitirme Projeleri Sergisi ve Yarışması’na damgasını vurdu. İzmir ve Manisa’dan üniversitelerin endüstri mühendisliği bölümlerinden öğrencilerin katıldığı yarışmada, Yaşarlı gençler üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde firmalar için yaptıkları bitirme projeleriyle, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ilk üç ödülü de kazanmayı başardı.

Yaşar Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencileri, mezuniyet projeleri kapsamında, şirket ve kurumların karşılaştıkları sorunların çözümü için pek çoğu hayata geçecek çalışmalara imza attı. Bir yıl boyunca çalışıp hazırladıkları projelerle, Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından düzenlenen Üniversitelerarası Bitirme Projeleri Sergisi ve Yarışması’na katılan Yaşarlı öğrenciler, Endüstri Mühendisliği alanında, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da tüm ödülleri topladı. Projeler, akademisyenler, sanayiciler ve Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu üyelerinden oluşan bir jüri tarafından değerlendirildi.

ZAMAN VE MALİYETTEN TASARRUF

Philsa Sabancı şirketi ile yürütülen, Doç. Dr. Deniz Türsel Eliiyi ve Yrd. Doç. Dr. Gizem Mullaoğlu’nun danışmanlığındaki proje birincilik ödülüne layık görüldü. Öğrenciler Emre Bulut, Cansın Bayar, Elif Dolmen, Oytun Cevre ve Elay Gülleroğlu’nun yaptığı projeyle, şirketin Torbalı’daki tesislerinde üretilen ürünlerin stokta kalma süresini en aza indirmeye ve makinaların üretim kapasitelerini en yüksek seviyeye çıkarmaya yönelik bir karar destek sistemi tasarlandı. Zamandan ve maliyetten tasarruf sağlayan proje sayesinde, hızlı ve etkin üretim planlaması mümkün olacağı belirtildi.

Arkas BİMAR şirketi ile yürütülen, Yrd. Doç. Dr. Efthimia Staiou danışmanlığındaki proje ise ikincilik ödülünü kazandı. Projede, öğrenciler Ezgi Acar, Atacan Peker, Efe Kenan Keskiner, Hazel Puza ve Zeynep Gürmen, Arkas BİMAR için gemi taşımacılığında toplam taşıma maliyetlerini en aza indirmek üzere gemi filosunun hatlara en iyi dağıtımı ve hızlarının dinamik ayarlanmasını sağlayacak çözümler üretti.

Whirlpool – Indesit buzdolabı fabrikası ile yürütülen, Prof. Dr. Levent Kandiller danışmanlığındaki proje ise üçüncülük ödülünü kazandı. Öğrenciler Ceren Güngör, Cansın Kayserili, Ali Galip Matlar, Ela Mutlum ve Can Şensu’nun geliştirdiği proje ile de şirketin Manisa’daki beyaz eşya fabrikasında yeni üretim hatlarının analizi ve yeniden tasarımı ile daha dengeli, hızlı üretim yapmak mümkün olacağı kaydedildi.

ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ

Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Deniz Türsel Eliiyi, iki yıl üst üste ilk üç ödülü birden kazanmanın gururunu yaşadıklarını belirterek, “Üniversite ve sanayi işbirliği her zaman gündemde olan bir konu. Yaşar Üniversitesi olarak bu işbirliğine büyük önem veriyoruz. Öğrencilerimiz, daha okurken mezun olduktan sonra çalışacakları ortamı tanıma fırsatı buluyor. Sanayi kuruluşları da ortaya çıkan projeler sayesinde verimlilik, tasarruf ve maliyet azaltma konusunda büyük kazanımlar elde ediyor, yaptığımız projelerde şirket ortaklarımızdan övgüler alıyoruz. Ege Bölgesindeki ulusal ve uluslararası şirketlerle akademik ve şirket danışmanların da desteği ile geliştirilen projelerle bu ödülleri kazanmak doğru yolda olduğumuzu bir kez daha gösterdi” şeklinde konuştu.

  

Students from Yaşar University’s Department of Industrial Engineering excelled at the “Inter-University Exhibition and Competition of Graduation Projects” which was organized by the İzmir Branch of the Chamber of Mechanical Engineers. Prepared by students for use of companies within the scope of university-industry collaboration, the graduation projects won Yaşar’s students the prizes of top three places of the competition, where they excelled among other competing students from industrial engineering departments of İzmir and Manisa-based universities.

TIME AND COST SAVING PROJECTS

Executed in collaboration with Philsa Sabancı, and advised by Assoc. Prof. Deniz Türsel and Asst. Prof. Gizem Mullaoğlu, one of the projects was deemed worthy of first place. In this project, which was developed by students Emre Bulut, Cansın Bayar, Elif Dolmen, Oytun Cevre and Elay Gülleroğlu, a design for a decision support system was introduced. This design will allow the firm to minimize the storage duration of products produced at its facilities in Torbalı, İzmir, and to maximize the production capacities of machines. The time and cost saving project –consequently- will help the firm produce fast and efficiently.

Another project, which was advised by Assist. Prof. Efthimia Staiou and executed with Arkas BİMAR company, was deemed worthy of second place.  As part of this project developed by students Ezgi Acar, Atacan Peker, Efe Kenan Keskiner, Hazel Puza and Zeynep Gürmen, solutions have been developed for Arkas BİMAR to facilitate optimum distribution of ships, to adjust ships’ speed dynamically, and thereby to minimize total amount of transport costs.

 Another third project executed in collaboration with Whirlpool – Indesit refrigerator factory, and advised by Prof. Levent Kandiller won third place in the competition. Developed by students Ceren Güngör, Cansın Kayserili, Ali Galip Matlar, Ela Mutlum and Can Şensu, the third project is intended to re-analyze and redesign the new production lines installed at the firm’s refrigerator factory in Manisa, as well as to facilitate more balanced and fast production processes.

UNIVERSITY-INDUSTRY COLLABORATION HIGHLIGHTED

  “University-industry collaboration is always on the agenda.  As Yaşar University, we attach greater importance to such collaborations. Our students have a chance to familiarize themselves with their future working environment while still studying, before graduating. In return, the industry itself benefits from this collaboration that generates projects intended to elevate the levels of efficiency and saving, and to minimize costs in the industry. Therefore, the partner companies praise our projects. All these prizes awarded to our projects that we have developed in collaboration with national and international companies from the Aegean Region, as well as with the support granted by academics and company advisers indicate that we are proceeding on the right path,” said Assoc. Prof. Deniz Türsel Eliiyi, Head of the Department of Industrial Engineering, who also expressed that they take pride in winning the prizes of top three places for two consecutive years.