YÜKAM’dan Mirabal buluşmasına katkı

Yaşar Üniversitesi, Konak Belediyesi ve Ege Kadın Buluşması Platformu’nun İzmir ayağını üstlendiği ve 25 Kasım Uluslararası Kadına Karşı Mücadelesinin adandığı Mirabal Kardeşlerin kızı Minou Mirabal İzmirlilerle buluşması yoğun ilgi gördü. Yaşar Üniversitesi’nin desteği ile Mirabal Kelebekler belgeseli ilk kez Türkçeye çevrildi.

Ölümlerinin anısına Birleşmiş Milletler tarafından 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nün ilan edilmesine yol açan Dominikli Mirabal Kardeşlerin kızı Minerva Josefina Tavárez Mirabal ilk kez İzmir’e geldi.

Annesi ve iki teyzesi Dominik Cumhuriyeti’nde Trujillo diktatörlüğüne karşı mücadele ettikleri için 1960 yılında askerler tarafından öldürülen Minerva Mirabal’ın kızı kadına yönelik şiddete dikkat çekmek için İzmir’de sergi açılışı ve söyleşi etkinliklerine katıldı.

Yaşar Üniversitesi’nin desteği ile ilk kez Türkçe olarak seslendirilen Mirabal Kardeşlerin yaşam öyküsü ve mücadelesini anlatan Kelebekler belgeseli  de izleyici ile buluştu.  Yaşar Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Huriye Toker’in  moderatörlüğünü üstlendiği söyleşi ve film gösteriminde belgesel İzmirli izleyicilerle buluştu.

25 Kasım Kadına Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında düzenlenen Demokrasi, İnsan Hakları ve Kapsayıcılık konulu söyleşi İzmir Ticaret Odası Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Konak Belediyesi, Yaşar Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü, Ege Kadın Buluşması Platformu, Uçan Süpürge Vakfı ve Dominik Cumhuriyeti Büyükelçiliği ortak organizasyonu ile gerçekleştirilen söyleşinin konukları Dominikli Mirabal Kardeşlerden Minerva Mirabal’in kızı  Minou Tavarez Mirabal ile Siyasetçi Yazar Elfin Tataroğlu oldu.

Moderatörlüğünü Yaşar Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof.Dr. Huriye Toker’in yaptığı söyleşiye Konak Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Anıl Feroğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in eşi Neptün Soyer, Dominik Cumhuriyeti Büyükelçiliği Temsilcisi Laila Gonzalez ile çok sayıda kadın sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile gençler yoğun katılım gösterdi.

Minerva Josefina Tavárez Mirabal

Mirabal Kız kardeşlerin mücadelesini konu alan belgesel gösteriminin ardından konuşmasına duygu dolu sözlerle başlayan Mirabal, kendisini dinleyenleri de duygulandırdı. Mirabal, “Benim için burada sizlerle birlikte bulunmak büyük bir onur, gerçekten hepinize en içten dileklerimi sunmak istiyorum. Benim ülkemin tarihini öğrenmek için geldiniz, ailemin mücadelesini benden dinlemek için geldiniz, bu benim için gerçekten büyük bir onur.” diye konuştu.