İzmirlinin ulaşım tercihleri bu araştırmada

Yaşar Üniversitesi İİBF Uluslararası Lojistik Yönetimi Bölümü öğrencileri, İzmirli vatandaşların kent içi ulaşım sorunları, beklentilerini ve kentsel aktivitelerini araştırdı. Farklı yaş ve meslek gruplarından 150’ye yakın kişinin görüşlerinin alındığı alan araştırmasında İzmirlilerin hafta sonları en çok tercih ettiği aktivitelerin başında alışveriş merkezlerini ziyaret etmek olduğu ortaya çıktı.

ARAŞTIRMANIN SONUÇLARI ESHOT’A SUNULDU

Şehir lojistiği dersi kapsamında yapılan araştırmada İzmirlilere yaşları, meslekleri, ikamet ettikleri, çalıştıkları veya öğrenim gördükleri bölgeler, alışveriş tercihleri, hafta sonları, tatiller veya diğer boş zamanlarda gerçekleştirdikleri kentsel aktiviteler ve bu aktivitelere ulaşım şekilleri soruldu. Başlıca ulaşım sorunları hakkında görüşlerini bildiren katılımcılar çözüm önerileri de sundular. Uluslararası Lojistik Yönetimi Bölümü öğrencilerinin de çözüm önerilerinin sunulduğu araştırmanın bulguları Eshot Genel Müdürlüğü Ulaşım Planlama Dairesi Başkanlığı ile de paylaşıldı.

YSR ulasim anket (1)

YALNIZCA RAYLI SİSTEMİ KULLANMAK YETMİYOR

Yaşar Üniversitesi Uluslararası Lojistik Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ceren Altuntaş Vural, araştırmanın sonuçları ve çözüm önerileri hakkında bilgi verdi. Katılımcıların özellikle iş ve okula ulaşım esnasında yoğun olarak İZBAN ve İzmir Metro bağlantılarını kullandıklarını, çoğunluğunun da bu bağlantılara ulaşabilmek için başta veya sonda mutlaka bir otobüs yolculuğu yaptığını belirttiklerini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Vural, “Bağlantı otobüslerinin yanı sıra kalabalık bir grubun da ulaşım sürecinde dolmuş sistemlerine bağımlı olduğu gözlemlendi. Ayrıca iş ve okul ulaşım saatleri günün en yoğun saatlerine denk geldiği için bu süreçte yaşanan en büyük sorunun otobüs sistemleri ile raylı sistemler arasındaki bağlantı kopuklukları ve kapasite farklılıkları olduğu tespit edildi” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Ceren Altuntaş Vural-Yaşar Üniversitesi Uluslararası Lojistik Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi
Yrd. Doç. Dr. Ceren Altuntaş Vural-Yaşar Üniversitesi Uluslararası Lojistik Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi

İZMİR ULAŞIMINDA DARBOĞAZ NOKTALARI

En sık tekrarlanan sorunların başında toplu ulaşım araçlarındaki yoğun kalabalığın geldiğini belirten Vural, “Vatandaşlarla yapılan görüşmelerde sorunlar arasında İZBAN’da yaşanan uzun sefer araları, deniz ulaşımının etkin kullanılamaması ve havaalanı ulaşımının gece geç saatlerde gelen uçaklar için mevcut olmaması gösterildi. İzmir ulaşım ağındaki darboğaz noktalarının ise Fahrettin Altay otobüs ve İzmir Metro aktarma merkezleri, İZBAN-Şirinyer istasyonu ve Forum Bornova-İzmir Çevreyolu kavşağı olduğu gözlendi.” bilgisini verdi.

HAFTASONU EĞLENCEMİZ AVM’LER

Hafta sonları ve boş zamanlarda en çok tercih edilen aktivitelerin başında alışveriş merkezlerini ziyaret olduğunu ifade eden Yaşarlı akademisyen, “Ancak kişisel aracı olmayan vatandaşların ikamet ettikleri bölgeye yakın semt pazarlarını veya yerel marketleri de tercih ettiği gözlendi. Araştırmaya katılanların azımsanmayacak bir kısmının da Alsancak, Bostanlı, İnciraltı, Güzelyalı sahil kesimi gibi kentsel çekim merkezlerini tercih ettikleri ortaya çıktı. Gerek alışverişlerde gerekse de boş zamanlardaki aktivitelerde toplu taşımanın yerini kişisel araç kullanımına bıraktığı; özellikle yaz aylarında yazlık bölgelere yönelen hafta sonu hareketliliğinin doğrudan kişisel araç kullanımını artırdığı da görüldü” dedi.

VATANDAŞLARDAN GELEN ÖNERİLER

Vatandaşlar ve öğrenciler tarafından getirilen çözüm önerilerini anlatan Vural, şu bilgileri verdi:

“Öneriler, İzmir Metro ve İZBAN için vagon sayılarının en azından yoğun saatlerde artırılması, Üçkuyular’da bulunan ve Balçova ile Narlıdere yönüne aktarma yapılan otobüs duraklarının genişletilmesi, İZBAN sefer saatlerinin coğrafi bilgi sistemleri yoluyla izlenerek doğru bilgilendirmelerin yapılması, İZBAN sefer sıklıklarının artırılması, Göztepe ve Üçkuyular iskelerinin daha yoğun kullanılabilmesi için ek vapur seferlerinin konulması şeklinde sıralandı.”

BİSİKLET KULLANICILARI ŞİKAYETÇİ

“Bisiklet ve motosiklet kullanıcıları ise kent içinde araç sürücülerinin kendilerine yönelik duyarsızlığından şikayet ediyorlar ve bu doğrultuda sürücü bilinçlendirme faaliyetlerini gerekli görüyorlar. Özellikle yeni geliştirilen akıllı panolarda bu doğrultuda verilen mesajları olumlu karşılıyorlar. Bir önemli şikayet ise dolmuş sistemlerine ilişkin olarak dile getirildi. Dolmuş sürücülerinin denetimden uzak kalmaları sebebiyle hem diğer araçlara hem de yolculara yönelik olumsuz tavırlarının yerleşmiş olduğu düşüncesi oldukça hakim. Bu sistemlerin belediye tarafından düzenli olarak denetlenmesi ve kural ihlallerinin gerekirse trafikten mene kadar cezalandırılmasının gerekliliği ileri sürüldü.”

HER KESİMİN GÖRÜŞÜ ALINDI

-Araştırmaya yanıt verenlerin yüzde 20’si 15-22 yaş aralığında, yüzde 35’i 23-30 yaş aralığında, yüzde 12’si 31-38 yaş aralığında, yüzde 6’sı 39-46 yaş aralığında, yüzde 4’ü 47-54, yüzde 4’ü 55-62 yaş aralığında yer aldı. Katılımcıların yaklaşık yüzde 36’sı üniversite öğrencilerinden oluştu. Bunların içinde yurtdışından gelen Erasmus öğrencileri de yer aldı. Çok geniş sayıda olmasa da bazı lise öğrencileri de araştırmaya katıldı.

-Katılımcıların ikamet adresleri çeşitlilik göstermekle birlikte en yoğun grupların Bornova, Karşıyaka, Güzelyalı ve Hatay bölgelerinde oturduğu gözlendi. Bunlar dışında kalan yoğun bölgeler ise Buca, Gaziemir, Balçova ve Alsancak/Konak oldu. Katılımcıların yüzde 15’lik bir kısmını ise Urla, Seferihisar, Güzelbahçe, Selçuk, Torbalı, Menemen, Çeşme ve Çeşmealtı gibi banliyö bölgelerinde ikamet edenler oluşturdu.