Hem sporda, hem matematikte şampiyonHER SUCCESS IN A QUESTION

Bugüne kadar Türkiye ve Balkan şampiyonluklarından Avrupa ikinciliğine kadar birçok ulusal ve uluslararası başarıya imza atan Yaşar Üniversitesi öğrencisi milli triatlet İpek Öztosun’un başarısının formülü, “Matematik Olimpiyatları Soruları Çözüm Teknikleri” dersi final sınavında soru oldu.

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nin desteklediği 16 altın sporcu arasında yer alan İpek Öztosun sadece sportif başarıları ile değil, akademik başarıları ile de göz dolduruyor. Yaşar Üniversitesi Matematik Bölümünü yüzde 100 burslu olarak birincilikle kazanan Öztosun, eğitimini de başarıyla sürdürüyor. Spor yapmanın akademik başarıya engel değil destek olduğunu madalyaları ve kazandığı uluslararası şampiyonluklarla kanıtlayan Öztosun’un başarıları, Türkiye Matematik Olimpiyatları Takımı Eğitmeni Prof. Dr. Rafail Alizade’nin dersinde sınav sorusu oldu.

İpek Öztosun-Prof. Dr. Rafail Alizade

ÇOK ŞAŞIRDIM

Yaşar Üniversitesi Matematik Bölümünde Matematik Olimpiyatları Soruları Çözüm Teknikleri dersinde İpek Öztosun’un da hocası olan Alizade, hazırladığı final sınavı sorusu ile hem öğrencisini onore etti hem de diğer öğrencilerine farklı bir motivasyon sağladı. Alizade, Değişmezlik Kuramı konusunda hazırladığı soruyu Öztosun’un 2016 yılında kazandığı madalyalar ve bu başarılar hakkında yapılan haberler üzerine hazırladı. Final sınavında en yüksek puana sahip sorunun başarıları üzerine hazırlandığını gören Öztosun, “Soruyu ilk okuduğumda çok şaşırdım ama başarılarımın hem hocalarım hem de üniversitem tarafından takip ve takdir edildiğini görünce de çok sevindim” dedi.

BAŞARININ FORMÜLÜ

Sportif disiplinin akademik hayatına destek olduğu ifade eden Öztosun, “Günümü arkadaşlarıma göre biraz daha planlı yaşıyorum. Sabah 5’te kalkıp yüzme, bisiklet ve koşudan oluşan antrenmanımı yapıyorum. Okuldan sonra da spor yapmaya devam ediyorum. Arkadaşlarıma göre 1-2 saat daha az sosyal hayat içinde oluyorum ama bunu da madalyalarımın mutluluğu ile tamamlıyorum” dedi. 2020 Tokyo Olimpiyatlarında Türkiye’yi triatlonda temsil eden ilk sporcu olmanın en önemli hedefleri arasında yer aldığını söyleyen İpek Öztosun, “Spor, hayatımda hep olacak ancak hayatım için hedefim, hocam Prof. Dr. Rafail Alizade gibi bir gün Türkiye Matematik Olimpiyatları Takımı Eğitmenliği yapabilecek bir akademisyen olmak”  diye konuştu.

Matematiğin sadece teoriler değil, aslında hayatın kendisi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Alizade, “Mümkün olduğu kadar öğrencilerimin sadece sınıftaki akademik başarıları ile değil, sosyal hayatları ve kişisel özellikleri ile de tanımaya çalışıyorum. Zaman zaman onların bu kişisel özelliklerini sınav sorularına taşıdığımda, öncelikle mutlu olduklarını ve ardından da sınava soru oluruz diye derse daha ilgi ile yaklaştıklarını gördüm. İpek benim hem akademik başarılarını hem de sportif başarılarını takdir ettiğim bir öğrenci. Diğer arkadaşlarına da çok güzel bir örnek” dedi. Prof. Dr. Alizade,  Öztosun’un sportif başarılarının yanı sıra gelecekte akademik başarıları ile de adından söz ettireceğine inandığını söyledi.

 Holding numerous global and national championships in Turkey and the Balkans as well as ranking second in Europe, the national triathlete İpek Öztosun, who is also a student at Yaşar University, was mentioned with her achievements in the final exam of the “Math Olympics Questions Solution Techniques” course.

Ranked among the 16 gold athletes supported by the Turkish National Committee of Olympics, İpek Öztosun is admired thanks to her achievements both in sports and in academy. Admitted to the Department of Mathematics at Yaşar University with full scholarship as the highest-scoring student, Öztosun has been successfully studying since then.   Having proved with her medals and international championships that sports is not a barrier but a means of support for academic success, Öztosun’s achievements were mentioned in a question asked by Prof. Dr. Rafail Alizade, Team Trainer of Turkish Math Olympics, during the final exam of the course he administers.

“I WAS VERY SURPRISED”

Administering the Math Olympics Questions Solution Techniques course within the Department of Mathematics at Yaşar University, Alizade honored his student İpek while also motivating the course’s other students by mentioning İpek’s achievements in the final exam question. Alizade prepared a question on Invariant Theory mentioning the medals and achievements won by Öztosun in 2016 as well as making use of the news about them. “I was surprised when I first saw the question, and then I felt happy when I realized that my achievements are being followed and admired both by my university and my teachers,” said Öztosun after seeing that the question of the highest point value was about her success.

THE FORMULA FOR SUCCESS

Expressing that sportive discipline has been a means of supporting her academic life, Öztosun continued saying, “I live my days in a relatively more organized way compared to my friends. I get up at 5 in the morning and work out by swimming, cycling and running. I also keep working out after school. I spend 1 to 2 fewer hours in my social life compared to my friends; however, I compensate for it with the happiness I feel for the medals I win.”   Stating that being the first athlete representing Turkey at the 2020 Tokyo Olympics in a triathlon is among her most important objectives, Öztosun continued saying, “Sports will always be a part of my life. However, I also aim at being an academic who is at least as qualified as my professor Prof. Dr. Rafail Alizade and being a Team Trainer at the Turkish Math Olympics.”