Düğününüz Yeşil, Nikah Şekeriniz Organik Olsun 

Son yıllarda tüketicilerde artmaya başlayan sağlıklı olma ve sağlıklı kalma bilinci düğün sektörüne de yansıdı. Çeşitli sağlıklı nikah şekeri alternatifleri gelin ve damat adaylarına sunulmaya başlarken, Yazar ve Sunucu Ece Vahapoğlu gibi popüler bir ismin de nikah şekeri yerine konuklarına keselerde ceviz dağıtması dikkat çekti. Bu akımın daha da yaygınlaşması gerektiğini savunan Yaşar Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Eylem Ezgi Fadıloğlu, “Şeker içeren gıdalar yerine kurutulmuş meyvelerden ya da ceviz, fındık, fıstık gibi kuruyemişlerden nikah şekerleri hazırlanabilir” dedi.

Yaşar Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Eylem Ezgi Fadıloğlu

CEVİZ,FINDIK VE FISTIKLI NİKAH ŞEKERLERİ

Günümüzde doğal ve sağlıklı gıda tercihinin düğünlerde ve nikahlarda da kendini göstermeye başladığını ifade eden Yaşar Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Eylem Ezgi Fadıloğlu, “Nikah şekerlerinin yerini daha sağlıklı, çevre dostu hediyeler almaya başladı. Bunlar arasında un, rafine şeker, gluten içermeyen kurabiyeler, granola, rafine şeker içermeyen çikolatalar, rafine şeker içermeyen reçeller, kurutulmuş meyveler ve zeytinyağı gibi gıdalar bulunuyor. Bunların yanı sıra kurutulmuş meyvelerden, ceviz, fındık, fıstık gibi kuruyemişlerden de nikah şekerleri hazırlanabilir. Ayrıca filizlenmiş mercimek, buğday gibi alternatifler de sunulabilir. Kuru fasulye türleri, mercimek, nohut, tahıl ve çekirdek türleri filizlendirildiğinde nişasta oranları ve glisemik indeks değerleri azalmakta, en önemlisi de vitamin, mineral, faydalı yağ asitleri, lif ve protein oranları yaklaşık 25-30 katına çıkmaktadır. Öte yandan meyve-sebze tohumları ya da fideler de nikahta verilebilecek hediyeler arasında yer alabilir.” diye konuştu.

UN VE ŞEKERE ALTERNATİF SAĞLIKLI YİYECEKLER

Sağlıklı pasta ve kurabiyelerin nasıl hazırlandığını da anlatan Fadıloğlu, “Kurabiye, pasta, börek ve kreplerde un yerine badem unu, yulaf, keçiboynuzu unu, Hindistan cevizi unu, pirinç unu, nohut unu, fasulye unu kullanılabilir. Şeker yerine de Hindistan cevizi şekeri, kuru üzüm, kayısı, dut kurusu, keçiboynuzu özü, hurma, muz gibi meyveler kullanılarak sağlıklı alternatif yiyecekler hazırlanabilir. Ancak bu gıdaları tüketirken kalori değerlerinin yüksek olduğunu unutmamaya ve az miktarda tüketmeye dikkat etmek gerekir.” bilgisini verdi.