Süper star şef Yaşar Üniversitesi’nde belgesel çekti

Yeni Zelanda’nın tanınmış mutfak şefi Simon Gault, Akdeniz diyetini konu alan belgeseli için İzmir’e geldi. Ünlü şef, dünyada en sağlıklı beslenme biçimlerinden biri olarak gösterilen Akdeniz diyetinin bilimsel olarak kanıtlanmış faydaları üzerine Yaşar Üniversitesi MYO Gıda İşleme Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel ile röportaj gerçekleştirdi. Yeni Zelanda televizyonlarında gösterilecek olan belgeselin uluslararası haber kanallarında da gösterilmesi planlanıyor.    

DİYETİN TÜM FAYDALARI KONUŞULDU

Akdeniz ile Ege Bölgelerinde tüketilen ve işlenmiş gıdalardan uzak durulan bir mantığa sahip olan Akdeniz diyetinin eşsiz faydalarını konu alan Nasıl Yiyoruz (How We Eat) belgeselinin çekimleri için Çeşme ve Urla’da ziyaretlerde bulunan ünlü şef (Celebrity Chef) Simon Gault, Yaşar Üniversitesi’nde gerçekleştirdiği çekimlerde Yrd. Doç. Dr. Uzel’e dikkat çekici sorular yöneltti. Daha önce ülkesinde ses getiren Neden Şişmanız (Why Are We Fat) belgeseline de imza atan Gault, Yaşarlı akademisyenden Akdeniz diyeti ile ilgili yapılan son araştırmalardan, diyetin psikolojik yararlarına; kalp rahatsızlığı, yüksek tansiyon, kolestrol, Alzheimer, diyabet ve kanser gibi hastalar üzerindeki etkilerinden, Slow Food akımına kadar pek çok alanda görüş aldı.

Yrd. Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel- Simon Gault

YAŞAM FELSEFESİ HALİNE DÖNÜŞMELİ

İzmir’in yanı sıra Yunanistan’da da belgesel çekimlerinin gerçekleştirileceğini belirten ünlü şef, dünyada hızla ivme kazanan obeziteye karşı dikkat çekmek ve Akdeniz diyetini bir yaşam felsefesi haline dönüştürmek üzere insanları bilinçlendirmek istediğini söyledi. Zeytinyağı, balık, deniz ürünleri, yeşil sebzeler, baklagiller ve otlar gibi gıdalardan oluşan Akdeniz diyetinin İzmir’de en iyi şekilde uygulandığını düşündüğünü belirten şef Simon Gault, “Türk halkında dikkat çeken bir ekmek tüketimi mevcut. Bunu aşırı bulmakla birlikte Akdeniz diyeti mutfağının pek çok iyi örneği ile karşılaştım. Ayrıca Türkler tarlada ürettiklerini sosyal olarak iyi bir şekilde kombine ediyorlar. Bu da büyük bir avantaj.” diye konuştu.

NESİLDEN NESİLE AKTARILMALI   

Bir beslenme modeli olan Akdeniz diyetinin nesilden nesile aktarılması gerektiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, “Ülkemizde özellikle genç nüfus içinde hızlı bir obezite artışı mevcut. Toplumun, Akdeniz diyeti gibi geleneksel beslenme alışkanlıklarından uzaklaşmaması için bunlar nesilden nesile aktarılmalı” dedi.

Simon Gault,Yeni Zelanda’nın tanınmış mutfak şeflerinden birisi.