Sosyal yaşam oteliEMPTY HANGARS TO BE CONVERTED INTO LIVING SPACES

Yaşar Üniversitesi  İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü öğrencileri, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinin Bornova’daki ek hizmet binasının yanındaki boş hangarları, hasta yakınları başta olmak üzere toplumun dezavantajlı gruplarından depremzedeler, mülteciler ve öğrenciler için sosyal alanlarla konaklama birimlerinden oluşan yaşam alanları tasarladı.

 Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü öğrencileri, Tasarım Stüdyosu dersinde, hasta yakınları, depremzedeler, mülteciler ve  öğrencilere yönelik, insancıl, güvenli ve yaşanabilir konaklama birimi için hazırladıkları projeleri beğeniye sundu.

Dersin koordinatörü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülnur Ballice, “İçmimarlık mesleğinin en önemli amaçlarından biri kişilerin kendisini daha iyi ve mutlu hissetmesini sağlamaktır. Bu amaçla yola çıkılan ikinci sınıf stüdyo dersinin konusunu seçerken hem kente hem öğrencilerimize fayda sağlayacak temaları seçmeye gayret gösteriyoruz. Bu projemizde de yer seçiminde hastane, okul, üniversite gibi kamusal kullanımın yoğun olduğu bir bölge tercih edildi. Öğrencilere, proje alanı olarak Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinin Bornova’daki ek hizmet binasının yanındaki hangar yapılar verildi. Yaklaşık bin 500 metrekarelik alanda, toplumun dezavantajlı gruplarından olan hasta yakınları, depremzedeler ve mülteciler için sosyal alanlar ile konaklama birimlerinden oluşan bir yaşam alanı tasarlanması amaçlandı. Ayrıca, Erasmus öğrencileri ve eğitimciler için de aynı tasarımlar gerçekleştirildi” dedi.

HANGARA YAŞAM ALANI

Hem atıl durumdaki mevcut hangar yapısını en verimli biçimde kullanmak hem de oluşturulacak mekanlarla yaşayanları bir nebze olsun farklı bir atmosferin içinde tutarak kendi yaşamlarındaki boşlukları, yapacakları aktivitelerle doldurmanın en önemli ölçüt olarak ele alındığını ifade eden Ballice, “Sosyal alanlarda yaş grupları, kültürel yapı, yaşam biçimleri ve alışkanlıkların farklılıklarını anlayabilmek için öğrencilerimiz, gözlem, anket gibi yöntemlerle veri toplayıp gerçekçi birtakım çözümler üretmeyi hedefledi. Bu anlamda renklerden malzeme  ve mobilya seçimine kadar bu verilerden yararlanıldı. Kullanıcıların kendilerini huzurlu ve mutlu hissedecekleri bir iç mekan atmosferi oluşturmaya yönelik projeler üretildi. Örneğin, hastanede bir yakını tedavi gören ve orada kalmak zorunda olan bir ailenin mutlu ve huzurlu zaman geçirebileceği alanlardan, yanındaki çocuklarının oyun oynayabileceği alanlara kadar her şey tasarımlarda yer aldı. Aynı şekilde mülteciler için yapılan projelerde de onların kültürel alışkanlıkları olan yemek yeme biçimlerinden, kullanmaya alışkın oldukları pencere biçiminden renkler ve eşyalara kadar her şey düşünüldü. Öğrenciler depremzedeler için tasarladıkları konaklama alanlarında, onların kendini güvende hissedeceği çelik, beton gibi elemanları kullanmayı tercih etti” diye konuştu.

YENİ NESİL HASTANE

Öğrencilerin hasta yakınları için yaptıkları tasarımları inceleyen Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Turhan Sofuoğlu ise hasta yakınlarının konaklama ihtiyaçlarının önemli bir konu olduğunu belirterek, “Yeni nesil hastanelerde bu gibi konular düşünülüyor ve gerekli çözümler içeren mimari tasarımlarla binalar inşa ediliyor. Ancak eski hastanelerde hasta yakınları için konaklama alanları ne yazık ki mevcut değil. Özellikle geniş bir coğrafyaya hizmet veren bizim hastanemiz gibi hastanelerde uzun süre tedavi gören hastaların yakınları refakat sırasında özellikle konaklama açısından sıkıntılar yaşayabiliyor. Bu tarz projeler, onların rahat ve mutlu olabilecekleri bir ortamın nasıl olması gerektiğini göstermesi açısından da önemli. Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak bu konudaki işbirliğimizi devam ettirerek bu gibi projeleri hayata geçirmeyi düşünüyoruz” dedi.

Doç. Dr. Gülnur Ballice koordinatörlüğündeki stüdyo dersinde çalışmaları ise öğretim görevlileri Sevda Balcıoğlu, Rena Ballar, Burcu Özen Kundak, Meltem Eranıl Demirli, Dilara Gür, Serkan Ergün, Hande Uğur Balçu ile araştırma görevlisi Selin Karagözler yürütürken Yrd. Doç. Dr. Çağrı Özköse Bıyık öğretim danışmanlığı, Yrd. Doç. Dr. Ayselin Yıldız da jüri danışmanlığı yaptı.

 Students from Yaşar University’s Department of Interior Architecture and Environmental Design redesigned the empty hangars near Tepecik Training and Research Hospital’s additional service building in Bornova. The students’ project is intended to turn the hangars into useful living spaces for patients’ relatives, as well as for the disadvantaged including earthquake victims, refugees and students.

    “In this project, we preferred to work on a location with a high rate of public use such as hospitals, schools, and universities. The students decided to implement their projects on the hangars near Tepecik Training and Research Hospital’s additional service building in Bornova. The project is intended to design a living space with both accommodation units and recreational units, which cover a total area of nearly one-thousand-five-hundred meter square. The end users of this project will be the disadvantaged populations including relatives of patients, earthquake victims and refugees.  Moreover, the same design project has been developed for Erasmus students and educators,” said Assoc. Prof. Gülnur Ballice, the relevant course’s coordinator.

        Advised by Assoc. Prof. Gülnur Ballice and instructed by Asst. Prof. Çağrı Özköse Bıyık, the project was also executed by academics Sevda Balcıoğlu, Rena Ballar, Burcu Özen Kundak, Meltem Eranıl Demirli, Dilara Gür, Serkan Ergün, Hande Uğur Balçu, as well as by Research Assistant Selin Karagözler while Asst. Prof. Ayselin Yıldız advised the project on issues regarding its jury.