2017’de başlayın bütün bir yıl uygulayın 

Yaşar Üniversitesi MYO Gıda İşleme Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel

Yılbaşı gecesi yemeği fazla kaçıranlara uyarılarda bulunan Yaşar Üniversitesi MYO Gıda İşleme Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, 2017 yılına sağlıklı bir başlangıç yapmak için öneriler sundu.

Bilinçsiz yemek tüketimiyle oluşabilecek mide rahatsızlıklarına dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Uzel, “Yılbaşı gecesinde yağ ve şeker içeriği fazla olan besinlerin tercih edilmesi, hazırlanan yiyeceklerin kısa sürede tüketilmesi, meze, kuruyemiş tüketimi ve beraberinde alkol alınması bazı rahatsızlıkları tetikleyebilir. Bu rahatsızlıkların başında yer alan mide gerginliği tansiyonun yükselmesine dolayısıyla kalp rahatsızlıklarının artmasına  neden olmaktadır. Bu nedenle yılbaşı sofrasında yapılabilecek yanlışlıkların en başında gün içinde öğün atlanarak beslenme, fazla besin alımından sonra hazımsızlığı önleyeceği düşüncesi ile tüketilen gazlı içecekler gelmektedir” dedi.

YÜRÜYÜŞ ALIŞKANLIĞI EDİNİN

Yeni yılın ilk günü 60 – 90 dakika kadar yürüyüş yapılması hatta bu alışkanlığın bütün bir yıla yayılması gerektiğini ifade eden Uzel, yılın ilk gününü sağlıkla geçirmek için şu önerilerde bulundu:

“1 Ocak günü asla öğün atlanmamalı, mutlaka kahvaltı edilmeli. Besinler gün içinde sık sık ve azar azar tüketilmeli. Metabolizmanın düzenlenmesine katkıda bulunmak amacıyla akşama doğru yaklaşık 1 saatlik hafif tempoda yürüyüş yapılmalı. Yeni yılın ilk günü ise 60 – 90 dakika kadar yürüyüş yapılmalı hatta bunu bütün bir yıla yaymalı.  Yılbaşı sofrasına asla çok acıkmış olarak oturulmamalı. Beyin tokluk sinyalini yaklaşık 10 dakikalık sürede vermektedir. Bu nedenle hızlı yemek yenmemeli, besinler iyice çiğnenmeli. Vücudun uyanık olduğu her bir saat için en az 1 çay bardağı kadar suya ihtiyaç duyduğu unutulmamalı. Gün içerisinde belirli aralıklarla ortalama 10 bardak su içilmeli. Yılbaşı sofrasında kızartılmış ya da kavrulmuş yiyecekler yerine daha hafif, haşlanmış, ızgarada pişirilmiş veya buğulama ile fırında pişirilmiş yiyecekler tercih edilmeli. Vitamin, mineral ve posa içeriği yüksek salata ve zeytinyağlı sebzeler mutlaka menüde bulunmalı. Meze tüketimi varsa patlıcan ezmesi, yoğurtlu havuç gibi hafif sebze ağırlıklı mezeler tercih edilmeli. Aç karına alkol alınmamalı, yanında fazla yağlı meze ve kuruyemiş yenilmemesine dikkat edilmeli”

UYUMADAN 2 SAAT ÖNCE YEMEK TÜKETİMİNİ SONLANDIRIN

Çok fazla çeşitte ve yağlı besin tüketiminin mide bulantısı, hazımsızlık gibi sağlık problemlerine yol açtığını belirten Uzel. “Yılbaşı gecesi mümkün olduğu kadar yağsız, az çeşitte besin tüketmeye özen gösterilmeli. Bu bağlamda özellikle hindi, tavuk gibi etlerin derileri ve görünen yağları atılmalı. Karbonhidrat grubunda yer alan pilav, makarna, çorba, dolma, ekmek, kestane gibi enerji değeri yüksek olan besinler kan şekerini hızla yükseltirler, bu nedenle karbonhidrat grubundan yeterli miktarda 1-2 tür besin seçilmeli. Ağır hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar veya kabak tatlısı gibi daha hafif tatlılar tercih edilmeli. Yatmadan 2 saat önce yemek tüketimi sonlandırılmalı” bilgisini verdi.