Yaşarlı Yaren E-sporda Türkiye’yi temsil ediyorYAREN, OUR PRIDE IN E-SPORTS

Elektronik spor, yani kısaca e-spor, gün geçtikçe dünyada ve ülkemizde daha da popüler hale geliyor. Beşiktaş, Galatasaray gibi tanınmış spor kulüplerinin de katılımıyla hayatımıza daha çok giren e-sporda erkekler hakim gibi görünse de kadın oyuncular, bu platformu yalnızca erkeklere bırakmayacaklarını gösteriyor.

İSVEÇ TAKIMINDAKİ TÜRK

E-spordaki başarısını Türkiye sınırlarının dışına taşıyan Yaşar Üniversitesi öğrencisi Yaren Cirit, dünyada milyonlarca kişinin oynadığı Counter-Strike:Global Offensive (CS:GO) oyununda, İsveç’in Property Kadınlar Yetenek Takımında ülkemizi temsil ediyor. Takımda yer alan 3 Türk, 1 Norveçli ve 1 Belçikalı oyuncu, Elektronik Spor Ligi (ESL) Kadın Açık Bahar Ligi 2017 Online Turnuvasında 7 Ocak’taki ilk maçını kazanırken şampiyonluk mücadelesini gelecek maçlarda sürdürecek.

AĞABEYİ İLE OYNAYARAK BAŞLADI

Daha çok strateji, savaş ve futbol türlerinde düzenlenen organize bilgisayar oyunu yarışmaları olarak tanımlanan E-spor, Türkiye dahil dünyanın dört bir yanında milyonlarca genci online platformlarda buluşturuyor. . Ülkemizde her ne kadar uluslararası arenada yakaladığı sayıya ulaşamasa da e-sporda kadın oyuncu ve takım sayıları giderek artıyor. Bu kadın oyunculardan biri de dünyada milyonlarca kişi tarafından oynanan, ülkemizde de en popüler oyunlardan olan CS:GO oyuncusu Yaşar Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü öğrencisi Yaren Cirit. Yaklaşık 10 yıl önce ağabeyi ve kuzenleriyle birlikte oynadığı strateji ve savaş oyunlarıyla e-spor dünyasıyla tanışan Cirit, son 2 yılda profesyonel olarak bu alanda mücadele ediyor. Başarısıyla yurtdışında da dikkat çeken Cirit, İsveç’in Property Kadınlar Yetenek Takımına transfer oldu.

SADECE ERKEK SPORU DEĞİL

E-sporun starteji ve planlama gerektiren bir branş olmasının yanı sıra sadece bir zihin sporu olmadığına dikkat çeken Yaren Cirit, “Oynadığım oyun, yüksek düzeyde refleks, klavye/fare hakimiyeti, zamanlama, isabet ve el göz koordinasyonu gerektiriyor. Bu beceriler erkeklere özel yetenekler değil. Kadınlar da bu alanda en az erkekler kadar hatta daha başarılı olabiliyor. Spor hayatımda her zaman tutkum oldu. E-spor da ağabeyim ve kuzenlerimle oynadığım küçük oyunların ardından önceleri eğlence amaçlı olsa da kısa sürede hayatımın vazgeçilmezi haline geldi. Son 2 yıldır da profesyonel olarak bir e-spor oyuncusuyum” dedi.

KADIN SPORCULAR YETERİNCE DESTEKLENMİYOR

Türkiye’de son yıllarda Galatasaray, Beşiktaş gibi spor kulüplerinin e-spor platformları içinde yer aldığını hatırlatan Cirit, “Ne yazık ki ülkemizde, yalnızca erkek takımları sponsor bulup düzenli olarak liglerde yer alabiliyor. Kadın takımlarımız ise yeteri kadar desteklenmiyor. Ben de bu nedenle, kadınlardan oluşan bir İsveç takımı için mücadele ediyorum. Property Kadınlar Yetenek Takımında 3 Türk, 1 Norveçli ve 1 Belçikalı oyuncu ESL Kadın Açık Bahar Ligi 2017 Online Turnuvasında yer alıyoruz. 7 Ocak’taki ilk maçımızı kazandık ve şampiyonluk mücadelesi veriyoruz” diye konuştu.

Geçmişte Türkiye’de bir takım kurmayı ve turnuvalara katılmayı denediklerini anlatan Cirit, “Galatasaray taraftarıyım. Desteklediğim takımın bu alanda var olması tabii ki beni mutlu ediyor. Kurulması halinde, bir gün Galatasaray kadın takımı için oynamayı çok isterim” dedi.

RAKAMLARLA E-SPOR

Newzoo’nun raporuna göre E-spor, geçtiğimiz yıl 194 milyon dolarlık bir ekonomi yarattı. 2017’de ise bu rakamın 465 milyon dolarlık bir değer yaratması, önümüzdeki birkaç yılda 1 milyar doları geçmesi bekleniyor. E-Sporun düzenli takipçi sayısının da 2017’de 145 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor.

Yaren Cirit, student at Yaşar University who now has a cross-border reputation, is representing our country in Sweden’s Property Women’s Team in the Counter-Strike: Global Offensive (CS: GO) game which is played by millions all around the world.

 

The number of female e-sport players and women’s teams have been constantly increasing but have yet to reach the numbers seen worldwide. Yaren Cirit, student from Yaşar University’s Department of Visual Communication Design, is one these women players. She is a player of CS: GO, which is the most popular game in Turkey and played by millions worldwide. After her introduction to the e-sports world with strategy and war games she played with her brother and cousins 10 years ago, she became a professional at it and has been competing as a professional player for the last two years. She was later transferred to Sweden’s Property Women’s Team after attracting attention in the international arena.

 

NOT A SPORT PLAYED ONLY BY MEN

Highlighting that e-sport is not only a mental branch but also a branch which requires strategy and planning, Yaren Cirit continued saying, “The game I play requires a high level of reflexes, skills of controlling keyboard/mouse, timing, accuracy and eye-hand coordination. These skills are not specific to men only. Women can also be successful at least as much as men are, or even more successful than men. Sports have always been a passion for me. Initially, it was just fun to me, playing games with my brother and cousins but later on, e-sport has become an irreplaceable part of my life. And, I have been playing e-sports professionally for the last two years.”