Yılbaşına hem mutlu hem sağlıklı girin

Yılbaşı gecesini evlerinde geçirecek vatandaşlar için sağlıklı menü önerileri sunan Yaşar Üniversitesi Gıda İşleme Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, “Abartılı ve aşırı beslenme, uyku problemleri ve sindirim sorunlarının yanı sıra gıda zehirlenmelerine dahi yol açabilir.” uyarısında bulundu.

 

yılbaşı (1)

2015’TE BAŞLAYIN BÜTÜN BİR YIL UYGULAYIN

Yılbaşı sofralarının zengin menülerinin bilinçsiz tüketimiyle oluşabilecek mide rahatsızlıklarına dikkat çeken Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, 2015 yılının sabahına sağlıklı uyanmak için öneriler sundu. Uzel, “Yılbaşı gecesinde yağ ve şeker içeriği fazla olan besinlerin tercih edilmesi, hazırlanan yiyeceklerin kısa sürede tüketilmesi, meze, kuruyemiş tüketimi ve beraberinde alkol alınması bazı rahatsızlıkları tetiklemektedir. Bu rahatsızlıkların başında yer alan mide gerginliği tansiyonun yükselmesine dolayısıyla kalp rahatsızlıklarının artmasına  neden olmakta. Bu nedenle yılbaşı sofrasında yapılabilecek yanlışlıkların en başında gün içinde öğün atlanarak beslenme, fazla besin alımından sonra hazımsızlığı önleyeceği düşüncesi ile tüketilen gazlı içecekler gelmektedir” dedi.

 

Yrd. Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel-Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölüm Başkanı
Yrd. Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel-Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölüm Başkanı

Yeni yılın ilk günü 60 – 90 dakika kadar yürüyüş yapılması hatta bu alışkanlığın bütün bir yıla yayılması gerektiğini ifade eden Uzel yılın ilk gününü sağlıkla geçirmek için şu önerilerde bulundu:

-31 Aralık günü asla öğün atlanmamalı, özellikle mutlaka kahvaltı edilmeli

-Besinler gün içinde sık sık ve azar azar tüketilmeli

-Metabolizmanın düzenlenmesine katkıda bulunmak amacıyla akşama doğru yaklaşık 1 saatlik hafif tempoda yürüyüş yapılmalı.

-Yılbaşı sofrasına asla çok acıkmış olarak oturulmamalı.

-Beyin tokluk sinyalini yaklaşık 10 dakikalık sürede vermektedir. Bu nedenle hızlı yemek yenmemeli, besinler iyice çiğnenmeli.

-Vücudun uyanık olduğu her bir saat için en az 1 çay bardağı kadar suya ihtiyaç duyduğu unutulmamalı. Gün içerisinde belirli aralıklarla ortalama 10 bardak su içilmeli.

-Yılbaşı sofrasında kızartılmış ya da kavrulmuş yiyecekler yerine daha hafif, haşlanmış, ızgarada pişirilmiş veya buğulama ile fırında pişirilmiş yiyecekler tercih edilmeli.

-Vitamin, mineral ve posa içeriği yüksek salata ve zeytinyağlı sebzeler mutlaka mönüde bulunmalı. Meze tüketimi varsa patlıcan ezmesi, yoğurtlu havuç gibi hafif sebze ağırlıklı mezeler tercih edilmeli.

-Aç karına alkol alınmamalı, yanında fazla yağlı meze ve kuruyemiş yenilmemesine dikkat edilmeli.

-Çok fazla çeşitte ve yağlı besin tüketimi mide bulantısı, hazımsızlık, gibi sağlık problemlerine yol açacağından mümkün olduğu kadar yağsız, az çeşitte besin tüketilmeye özen gösterilmeli. Bu bağlamda özellikle hindi, tavuk gibi etlerin derileri ve görünen yağları atılmalı.

-Karbonhidrat grubunda yer alan pilav, makarna, çorba, dolma, ekmek, kestane gibi enerji değeri yüksek olan besinler kan şekerini hızla yükseltirler, bu nedenle karbonhidrat grubundan yeterli miktarda 1-2 tür besin seçilmelidir.

-Ağır hamur tatlıları yerine süt tatlıları veya kabak tatlısı gibi daha hafif tatlılar tercih edilmeli.

-Yatmadan 2 saat önce yemek tüketimi sonlandırılmalı.

-Yeni yılın ilk günü 60 – 90 dakika kadar yürüyüş yapılmalı, sebze- meyve ağırlıklı düşük kalorili bir beslenme tarzına devam edilerek önceki gün fazla kalori alımı söz konusu oldu ise dengeleme sağlanmalı.