Fast food out, Akdeniz diyeti inWHAT ARE THE EATING HABITS OF TODAY’S YOUTH?

Dünyanın en sağlıklı beslenme biçimlerinden biri olarak gösterilen Akdeniz diyeti İzmirli gençlerin de gözdesi.

Yaşar Üniversitesi Gıda İşleme Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Seda Genç, İzmirli lise ve üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarını araştırdı. Araştırmanın dikkat çeken sonuçlarına göre İzmirli gençler fast food tarzı beslenmeye uzak, Akdeniz mutfağına yakın duruyor.     

ARAŞTIRMAYA 850 ÖĞRENCİ KATILDI

Akdeniz diyeti, sebze ve meyve çeşitleri ile tam tahıllı besinleri içeren, zeytinyağının temel yağ kaynağı olarak kullanıldığı, süt ürünleri, balık ve tavuk tüketiminin ön plana çıktığı bir beslenme şekli olarak tanımlanıyor. Yrd. Doç. Dr. Seda Genç, 500 üniversite ve 350 lise öğrencisi arasında yaptığı Akdeniz diyet indeksi anket araştırmayla ‘gençler Akdeniz diyetine uygun besleniyor mu’ sorusuna cevap aradı.

Ankete katılan gençlere, zeytinyağı, meyve ve meyve suyu, pişmiş sebze, kuru baklagil, makarna ve pilav, tavuk ve balık ile tatlı ve şekerleme tüketim alışkanlıkları, fast food beslenme durumları, tahıl ürünleri ve kuruyemiş yeme sıklıkları ve kahvaltı alışkanlıkları soruldu.  Araştırma sonuçlarına göre de gençlerin büyük oranda Akdeniz diyeti tipi beslenmeye yakın oldukları çıktı. Anketin sonuçlarını değerlendiren Yrd. Doç. Dr. Seda Genç, “Üniversite öğrencilerinin yüzde 62,6’sının beden kitle indeksinin normal olduğu görülmüştür. Yine bu öğrencilerin Akdeniz diyet indeksi yani bu diyete olan uyumluluğu incelendiğinde yüzde 54,6’sının uyumunun iyi, yüzde 13’ünün yüksek ve yüzde 32,4’ünün zayıf olduğu görüldü. Lise öğrencilerinin ise yüzde 67,9’unun beden kitle indeksinin normal olduğu belirlenmiş olup, yüzde 12,8’inin Akdeniz diyetine olan uyumunun yüksek, yüzde 49,7’sinin iyi ve yüzde 37,5’inin de zayıf olduğu belirlendi.” bilgisini verdi.

Yaşar Üniversitesi Gıda İşleme Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Seda Genç

BÜTÜN BİR HAYATI ETKİLİYOR

Doğru beslenme alışkanlıklarının genç yaşta edinilmesinin önemine değinen Genç, “Dünyanın en sağlıklı beslenme biçimlerinden biri olarak kabul edilen Akdeniz diyeti uygulayan kişilerin, uzun yaşadığı ve kronik hastalıklara bağlı ölüm oranlarının düşük olduğu bilinmektedir. Akdeniz diyetine uygun bir beslenmenin koroner kalp rahatsızlıkları, metabolik sendrom, insülin direnci, inflamasyon (iltihaplanma) ve kardiyovasküler (kalp-damar sistemi) hastalık riskini düşürerek yaşam süresini uzattığı bilinmektedir. Lise ve üniversite öğrenciliği dönemi çocukluk çağından çıkıp erişkin döneme geçiş aşamasıdır. Bu sebeple, doğru beslenme alışkanlıklarının edinilmesi ileriki yaş dönemlerinde ortaya çıkabilecek kronik hastalıkları önleyici etki gösterecektir. Sonuç olarak, araştırmada lise ve üniversite öğrencilerinin sağlıklı beslenme indeksleri genel olarak iyi düzeyde bulunmuştur. Ancak bu değerin yükselmesi için öğrenciler bu konuda bilinçlendirilmeli ve yeterli-dengeli beslenme ve Akdeniz diyeti hakkında bilinçlendirme çalışmaları gerçekleştirilmelidir. Özellikle yaşadığımız coğrafya dikkate alındığında, Akdeniz diyetine uygun bir beslenme ve bu konuda farkındalık yaratma sadece var olan nesli değil, gelecek nesilleri de olumlu yönde etkileyerek halk sağlığının korunmasına yardımcı olacaktır” dedi.

Ankete katılan lise ve üniversite öğrencileri bazı sorulara şöyle cevap verdiler:

-Düzenli olarak günde bir kez taze veya pişmiş sebze tüketir misiniz?

Lise öğrencileri (yüzde 55,4 Evet) – Üniversite öğrencileri (yüzde 49,6 Evet)

– Düzenli olarak haftada en az 2-3 kez balık tüketir misiniz?

Lise öğrencileri (yüzde 73,3 Evet) – Üniversite öğrencileri (yüzde 68,4 Evet)

– Haftada bir kereden fazla fast food tarzı restoranlara (hamburger) gider misiniz?

Lise öğrencileri (yüzde 29,5 Evet) – Üniversite öğrencileri (yüzde 43,4 Evet)

-Makarna ve pilavı hemen hemen her gün tüketir misiniz?

Lise öğrencileri (yüzde 50,6 Evet) – Üniversite öğrencileri (yüzde 58,4 Evet)

– Zeytinyağı tüketiyor musunuz?

Lise öğrencileri (yüzde 15,8 Evet) – Üniversite öğrencileri (yüzde 5,6 Evet)

 

 

 

 

 Recognized as one of the world’s healthiest diets, the Mediterranean diet is also the favorite of İzmir’s youth.

   Asst. Prof. Seda Genç, academic member of Yaşar University’s Department of Food Processing, did a research on eating habits of high school and university students in İzmir. The striking results of the research show that İzmir’s young population does not actually prefer fast food, and base their diet on Mediterranean dishes instead.    

850 STUDENTS SURVEYED

Mediterranean diet is known for its olive oil based recipes prepared with a variety of fruits and vegetables, and cereal nutrients. Dairy products, fish and poultry are also among the main nutrients in the Mediterranean diet.    Surveying 500 university students and 350 high school students using a Mediterranean diet index questionnaire, Asst. Prof. Seda Genç did a research to find out whether Mediterranean diet is an integral part of the youth’s diet. The participants were asked about how often they consume olive oil, fruits and fruit juice, cooked vegetable, legumes, pasta and rice, poultry and fish or desserts and confectioneries, as well as what they have for breakfast every morning. 

The results from the research indicate that the majority of the youth prefer the Mediterranean diet.    To comment on the results, Asst. Prof. Seda Genç  said, “The body mass indexes in 62.6% of the university students have been observed to be within the normal range. As for their Mediterranean diet index, by which we mean to what extent the students’ diet is compatible with Mediterranean diet, the levels of compatibility have been observed to be moderate in 54.6% of these students, high in 13% and low in 32.4%. The body mass indexes in high school students have been determined to be normal in 67.9% of them. The levels of compatibility with the Mediterranean diet have also been observed to be high in 12.8% of the students, moderate in 49.7% and low in 37.5%.”