Doğru beslenme başarı getiriyorHAPPY WORKING MOTHERS FOR HAPPY CHILDREN

Düzenli çalışmak kadar düzenli ve doğru beslenmek de okul başarısını olumlu etkiliyor. Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, eğitim öğretim yılının ikinci dönemine hazırlanan 18 milyona yakın öğrenci için ideal beslenme çantasının nasıl olması gerektiğini anlattı.

DOĞAL YİYECEKLER OLMALI

İkinci yarıyılda artan sınav maratonu ile birlikte öğrencilerin aşırı yemek tüketimi eğiliminde olabileceğine de dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, beslenme çantalarının çocukların sağlıklı beyin ve vücut gelişimi için hayati önem taşıdığını söyledi. Uzel, “Beslenme çantalarına hazır gıdalar yerine mutlaka evde hazırlanmış gıdalar koyulmalı. Okula gitmeden önce de her gün mutlaka kahvaltı yaptırılmalı. Besin değeri yüksek, doğal ve kolay taşınır yiyecekler ile çanta oluşturulmalı. Özellikle fındık, ceviz, badem gibi kuruyemişler ve kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm gibi kuru meyveler, çocuğun okul başarısını olumlu etkileyeceği gibi enerji vereceği için de beslenme çantasında yer almalı. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme için çocuğunuzun beslenme çantasında et, süt, tahıl ile meyve, sebze ürünlerinden besinler bulunmalı” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel-Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölüm Başkanı

PRATİK BESLENME ÇANTASI ÖNERİLERİ

Süt ve ürünleri grubu: Kutu süt, ayran, yoğurt ve tek porsiyonluk kahvaltılık peynirleri çantaya koyabilirsiniz. Ayran, yoğurt, peynir gibi gıdaların iyi saklama koşullarında muhafaza edilmesi gerekir.

SOSİS SALAM YERİNE EVDE YAPILAN KÖFTE

Et-yumurta-kuru baklagiller grubu: Haşlanmış yumurta hem yüksek miktarda protein içermesi hem de uzun süre tokluk hissi vermesi bakımından iyi bir tercih olabilir. Hazırladığınız sandviçlere salam, sosis gibi katkı maddesi yüksek olan et ürünleri koymak yerine evde hazırladığınız köfteleri koymanız daha besleyici olacaktır. Çocuğunuz bunları tüketmek istiyorsa haftada bir kez yer verilebilir. Yağda kızartma yerine de ızgarada pişirilmiş olanlar tercih edilmelidir. Sebze ve meyve grubu: Sebze ve meyveler mutlaka iyi yıkanmalı. Sebze ve meyvelerin doğrandıktan sonra her geçen zaman için vitamin kaybı olacağından, beslenme çantalarına tek parça olarak konulmalı.

Ekmek ve tahıllar grubu: Ekmeğin dışında, çocuğunuzun menüden sıkılıp dışarıda satılan besinlere yönelmemesi için bir dilim kek, bir-iki parça börek, çantaya konulabilir. Patates salatası veya pirinç pilavı gibi besinlerin yer almaması daha uygundur. Çünkü bu tür besinlerin oda sıcaklığında bekletilmesi sağlıklı değildir. Çocuğunuza hazırladığınız

sandviçler için tam tahıllı ekmekler tercih edilmeli.

Sıvı tüketimi: Bu besin gruplarının yanı sıra çocuğunuzun evde olduğu kadar okuldaki sıvı tüketimine de dikkat etmeniz gerekir. Su mutlaka çantada olmalı. Bunun yanı sıra içeceği yanında olmayan çocuk, asitli ve şekerli içeceklere yönelecektir. Bunun yerine, kutu ayran, kutu saf meyve suları veya kutu sütlerin beslenme çantasında yer alması daha sağlıklı seçimler olur.

According to Zeynep Melis Suveren, Psychologist at Yaşar University’s Directorate of Health Culture and Sports, the quality of time spent with children is of high significance.

Most of the mothers that return to work after maternity leave entrust their children to grandparents or nannies for their children’s day care. Those who think that they are not spending enough time with their children are mostly worried or feel guilty. However; it’s not the amount of the time spent with children but the quality of that time, notes Psychologist Suveren. She also adds that, “A balanced distribution of tasks between partners also enables you to spend satisfying and qualified time with your children.” 

According to a research conducted jointly by Turkish Statistical Institute and the Ministry of Family and Social Policies in İstanbul, Ankara and İzmir, 86% of the mothers with a child aged 0-5 years assume responsibility to look after their children. Those who go back to work after maternity leave, on the other side, seek help from their own parents or nannies. Noting that there is nothing to worry about for mothers as long as conditions are favorable and, especially, if they have their partner’s support, Psychologist Suveren also says, “Think that you are a mirror, and you will glow with happiness and spread that happiness for the people around you as long as you are happy. Therefore, first things first, mothers should be happy and enjoy their work and workplace. Don’t feel obliged to compensate for the time when you are apart from your child. What is actually important is the quality of that time. For example, even if you are at home 24/7 with your child, that time together with your child does not mean anything when you watch TV and deal with housework all the time, without allocating one-on-one time for your child. A thirty-minute period of time that you spend by fully focusing on your child is way more precious than a three-hour period with nothing purposeful or substantial. The healthier your connection with your child is and the more efficient time you spend with your child, the stronger your bond with your child will be.”