Türk Sineması’nın 100’üncü yılına özel nostaljik sergi

Türk Sineması’nın 100’üncü yılı nedeniyle Yaşar Üniversitesi’nde Türk Sinema tarihinin başlangıcından günümüze kadar geçen süreci nostaljik biçimde anlatan bir sergi açıldı. Sergide 16 mm film makinesi ile 1974 yılında vizyona giren Macera Yolu adlı filmin gösterimi büyük beğeni topladı.

sinima (2)

Türk Sineması’nın 100’üncü yılı “100 Yıllık Emek ve Sevgi” temasıyla düzenlenen sergi ile kutlandı. Yaşar Üniversitesi Film Tasarım Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Sevcan Sönmez ve 1. Sınıf öğrencilerinin tarafından oluşturulan sergide Türk Sineması’nın başlangıcından günümüze kadar gelen süreç film afişleri, siyah beyaz televizyonlar ve eski film makineleriyle aktarıldı.

sinima (1)

Türk sinema tarihine damgasını vuran önemli yönetmelerin ve filmlerinin afişlerinin ve fotoğraflarının yer aldığı sergide, siyah beyaz eski televizyonlarda Türk sinemasının önemli filmlerinin gösterimi yapılırken Türkiye çekilen ilk renkli film Halıcı Kız’ı da sanatseverler ile buluşturuldu. Sergide 16 mm film makinesiyle gösterimi yapılan 1974 yılında vizyona giren Macera Yolu adlı film ilgi topladı. Sergiye katılan pek çok sanatsever 16 mm film makinesiyle hatıra fotoğrafı çektirdi.

sinima (3)

Yaşar Üniversitesi Film Tasarım Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Sevcan Sönmez, “Türk Sineması’nın 100’üncü farklı yerlerde çeşitli etkinlikler ile kutlanıyor. İzmir’de ise yapılan benzer çalışmaya rastlamadım. Bu durum üniversitemizde neden böyle bir etkinlik yapmıyoruz sorusuna aklıma getirdi. Film tasarımı birinci sınıf öğrencileriyle birlikte Türk Sineması’nın 100’uncu yılına ithafen bir sergi için kolları sıvadık. Sergimizin içeriği öğrencilerimize de büyük katkı sağladı. Dersler de kuramsal olarak gördüklerini burada pratik olarak görme şansı yakaladılar. Öğrencilerimizin bu şekilde somut olarak sinema öğelerini görmeleri çok güzel oldu. Bu yüzden sergimiz hem sanatseverler hem de öğrencilerimiz için son derece faydalı oldu” dedi.