Tasarım Müzesi Uluslararası Konferansı İzmir’de

İzmir, tasarımın başkenti olma yolunda

  2009 yılında gerçekleştirilen ‘Kültür Çalıştayı’ ile kültür ve sanat alanında kalkınma rotasını çizen İzmir, hedeflerini birer birer gerçekleştiriyor. Şimdi en büyük hedef Türkiye’nin ilk tasarım müzesini İzmir’e kazandırmak.

Kente kazandırılması planlanan müzenin içeriği İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Akdeniz Akademisi işbirliği ile 17 Ekim Cumartesi günü Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde düzenlenecek Tasarım Müzesi Uluslararası Konferansı’nda ele alınacak. Konferansın moderatörlüğünü Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi, İzmir Akdeniz Akademisi Tasarım Koordinatörü, Tasarım ve Tasarım Tarihi Topluluğu (4T) Derneği Başkanı Prof. Dr. Tevfik Balcıoğlu üstlenecek.

YSR tasarim izmir (1)

2011’de Tasarım Forumu’nun ardından 2013’te İzmir Akdeniz Akademisi’nin kurulması, İzmir Körfezi Kıyı Tasarımı Projesi ile 40 kilometrelik kıyı şeridinin planlanması, Tasarım Koridorları Ulusal Fikir Yarışması, İzmir Tarih Projesi ve Tasarım Atölyesi gibi çeşitli proje ve yarışmaların düzenlendiği İzmir’de 17 Ekim günü Tasarım Müzesi Uluslararası Konferansı düzenlenecek. Konferansın açılış konuşmalarını Key Müzesi Kurucusu, E. Özgörkey Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Özgörkey, NCM Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ali Nail Kubalı gerçekleştirecek.

GEREKLİ KÜLTÜREL ALT YAPI BULUNUYOR

İzmir’deki tasarımın gelişmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yanı sıra özel girişimlerin, STK’ların ve üniversitelerin de destek vermesi gerektiğini belirten Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Balcıoğlu, “Artık ciddi bir atılım için İzmir’de gerekli bilimsel, tasarımsal ve sanatsal alt yapı bulunuyor. Çok güçlü koleksiyonlar ve konuya kendini adamış bilinçli koleksiyonerlerimiz var. Son adım ise tasarım müzesi. Bu yolda hızla ilerleniyor. Unutmayalım, henüz Türkiye’de bir tasarım müzesi yok. Ancak her şeyden önce tasarım müzesi nedir sorusunu sormak ve ona güçlü bir yanıt vermek, müzeye kapsamlı bir içerik kazandırmak gerek. 17 Ekim Cumartesi günü, saat 13.30’da, Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezinde yapılacak olan konferansı amacı da bu” dedi.

Konferansın moderatörlüğünü Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi, İzmir Akdeniz Akademisi Tasarım Koordinatörü, Tasarım ve Tasarım Tarihi Topluluğu (4T) Derneği Başkanı Prof. Dr. Tevfik Balcıoğlu üstlenecek.
Konferansın moderatörlüğünü Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi, İzmir Akdeniz Akademisi Tasarım Koordinatörü, Tasarım ve Tasarım Tarihi Topluluğu (4T) Derneği Başkanı Prof. Dr. Tevfik Balcıoğlu üstlenecek.

İZMİRLİ TASARIMCILARI DÜNYAYA TANITABİLİRİZ

 Tasarım müzelerinin, tasarım düşüncelerinin hatta tasarım ürünlerinin üretildiği aktif, dinamik ve etkin çalışma alanlarına dönüştüğünü söyleyen Balcıoğlu, “Nasıl ki üniversiteler hızla sanayi işbirliği içinde üretime yöneliyorlarsa, müzeler de yaptıkları sergiler, yayınlar, toplantılar, aktiviteler ile tasarımı yeniden kurguluyor. Kentin ana arterlerinde vazgeçilmez bir damar olarak yaşam bulurken, yaşam standardını yükseltmeye katılımcı ve demokratik bir yapıyla gerçekleştirmeye uğraşıyorlar. İşte İzmir’de özlemini çektiğimiz tasarım müzesi de böyle bir müze. Tüm bu işlevleri üstlenirken, İzmirli tasarımcıyı, İzmir’de tasarlananları dünyaya tanıtacak. Hatta belki pazarlayacak, kalkınma ve gelişmeye kültürel olduğu kadar ekonomik olarak da değer katacaktır.” bilgisini verdi.

YSR tasarim izmir (2)

Konferans Konuşmacıları

-MUDE (Museu do Design e da Moda) Direktörü Yrd. Doç. Dr. Bárbara Coutinho

-Kingston Üniversitesi Profesörü From Now On ve Fixperts.org Kurucusu ve Direktörü

Daniel Charny

-Tetrazon Burçak Madran

-Bu konuda Yüksek Lisans tezi bulunan Barış Gün