Sermaye artık akılda başlıyor

Türkiye’de sermayesi olmasına rağmen hangi işe başlayacağını bilemeyen binlerce girişimci adayı ve yeni mezun bulunuyor. Pek çok girişimci adayının mali yükümlülüklerden çekindiği için hayallerini gerçekleştiremediğini belirten Yaşar Üniversitesi Bilgi ve Teknolojileri Transfer Ofisi Müdürü Dr. Emrah Tomur, “Düşük maliyetli iş fikirlerini geliştirmek inovatif iş modellerini doğru anlamaktan geçiyor” dedi.

Günümüzde pek çok geleneksel şirket için ekonomik sürdürülebilirliği sağlamanın zorlaştığına değinen Dr. Emrah Tomur, eskiden Fortune 500 olarak bilinen dünyanın en büyük şirketlerinin ortalama ömrünün 75 yıldan 15 yıla düştüğünü söyledi. Tomur, “Günümüzde artık Ar-Ge, üretim, depolama, dağıtım, pazarlama ve satış fonksiyonlarının tamamını kendi bünyesinde yürüten ve bu nedenle çok büyük maliyetlere katlanıp düşük kar payıyla çalışan geleneksel şirketlerin tamamı ekonomik sürdürülebilirliği sağlamak için oldukça zorlanıyor. Dünyanın en büyük şirketlerinin ise ortalama ömrü kısaldı. Bunun nedeni iş modelini inovasyon üzerine kurgulayan yeni dönem şirketlerinin işin en maliyetli tarafı olan tedarik kısmında değil müşteriye doğrudan ulaşılan ‘arayüz’ kısmında yer almaları.” bilgisini verdi.

Yaşar Üniversitesi Bilgi ve Teknolojileri Transfer Ofisi Müdürü Dr. Emrah Tomur
Yaşar Üniversitesi Bilgi ve Teknolojileri Transfer Ofisi Müdürü Dr. Emrah Tomur

İŞİ AKILLA KURMAK

Başlangıçta neredeyse sıfır sermaye ile iş kurmak isteyen girişimcilerin bu ‘arayüz’ katmanını hesaba katarak iş fikirlerini kurgulamaları gerektiğini belirten Dr. Tomur, “Tom Goodwin’in, ‘Asıl Savaş Müşteri Arayüzü İçin’ isimli makalesinde yazdığı gibi; dünyanın en büyük taksi şirketi Uber, bir tane bile araç sahibi değil. Dünyanın en popüler sosyal medya sahibi olan Facebook, içerik oluşturmak için hiçbir yazara maaş ödemiyor. En değerli perakendeci olan ve milyonlarca çeşit ürün satan Alibaba’nın stokunda ya da deposunda hiçbir ürün yok. Dünyanın en büyük konaklama sağlayıcısı Airbnb’nin ise gayrimenkulü yok. Kendi fikirlerini kurgularken de bu modeli başarıyla uygulamış olan yukarıdaki şirketleri ya da ürünlerine akıllı fonksiyonlar kazandırarak rakiplerinden 10 kat pahalı olmasına rağmen çok daha fazla tercih edilen Withings tartıları, Phillips Hue aydınlatması ve Sonos müzik sistemleri gibi başarılı örnekleri inceleyebilirler.Sonuç olarak başlangıçta neredeyse sıfır sermaye ile bir iş kurmak isteyen girişimcilerin bu ‘arayüz’ katmanının, tüm değerin ve karın bulunduğu yer olduğunu unutmamaları ve iş fikirlerini buna göre kurgulamaları gerekiyor. Kendi fikirlerini kurgularken de bu modeli başarıyla uygulamış olan bu yabancı şirketleri incelemeleri gerekiyor” dedi.