Mülteciler için çözüm gençlerde

Türkiye Ulusal Ajansı tarafından kabul edilen Yaşar Üniversitesi AB Araştırma ve Uygulama Merkezi koordinatörlüğünde toplam 4 ülkeden kurumların ortaklığıyla hazırlanan, AB Uluslararası Stratejik Ortaklık Projesi “Genç Göçmen ve Mültecilere Ulaşmak için Gençlik Çalışanlarının Güçlendirilmesi” projesi başladı.

Proje kapsamında, göçmen ve mülteci gençlere yönelik çalışan sivil toplum kuruluşları görevlileri için eğitim müfredatı oluşturacak. 4 ülkeden seçilen gençlik çalışanları, Türkiye’ye gelerek uluslararası eğitim programına dahil olacak, ayrıca proje sonunda hazırlanacak eğitmen el kitabı Türkçe’nin yanı sıra İngilizce, Almanca, Yunanca ve İtalyanca olarak yayınlanacak. İki yıl sürecek projenin akademik koordinatörlüğünü Yaşar Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi ve AB Araştırma ve Uygulama Merkezi  Müdürü Yrd. Doç. Dr. Gökay Özerim,idari koordinatörlüğünü de AB Merkezi Uzmanı Güldan Kalem yürütüyor. 

SURİYELİLERİN ÜÇTE 2’Sİ GENÇ

Gençlerin hem Türk toplumunda hem de Türkiye’deki mevcut geçici koruma altındaki nüfus içerisinde en ağırlıklı grubu oluşturduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Gökay Özerim, “Bu nedenle Türkiye’de göçün ve göçmenlerin geleceğinin nasıl yönetileceği konusunda, gençlerin, en önemli ve aynı zamanda da en hassas grubu oluşturduğunu söyleyebiliriz. Ülkemizdeki mevcut Suriyelilerin neredeyse üçte ikisini genç nüfus oluştururken Türkiye de 30 yaş altı geniş bir nüfusa sahip. Dolayısıyla iki farklı kültürün gençleri arasında diyaloğun kurulmaması, bu iki grubun birbirlerini özellikle istihdam ve eğitim alanlarında giderek daha fazla artan oranda birbirlerini tehdit ve rakip olarak algılamasına yol açabilir. Sivil toplum kuruluşlarıyla yaptığımız önceki çalışmalarımızda, gerekli diyaloğu yaratmak ya da diğer göçmen grupları ile ilgili aktif çalışmak isteyen, sivil toplum kuruluşlarına üye birçok genç olduğunu gözlemledik. Ancak göç ve göçmenlerle çalışma konusunda yeterli bilgilerinin olmadığını bizimle paylaştılar” diyerek projenin çıkış noktasını anlattı.

Ülkemizde halihazırda konuya ilişkin değerli çalışmalar yapan gençlik ve göçmen odaklı sivil toplum kuruluşlarının olduğunu kaydeden Özerim, “Bu projeyle, mevcut iyi örneklerden oluşturulan bilgi ve deneyimi de uluslararası çapta hazırlanmış bir eğitim programıyla, konuya ilişkin çalışmak isteyen gençlik çalışanlarına aktarmayı hedefliyoruz” dedi.

EĞİTİM MÜFREDATI HAZIRLANACAK

Güldan Kalem ise “Proje kapsamında uluslararası deneyim aktarımını da sağlamak için göç konusunda uzun yıllardır tecrübeleri olan İtalya, Yunanistan ve Avusturya gibi ülkelerden ortaklarla çalışıyoruz. Projenin ilk aşamasında, ortak ülkelerde gençlik çalışanlarının genç göçmen ve mültecilere destek olma konusunda eğitim ihtiyaçlarının neler olduğunu anlamaya yönelik ihtiyaç analizi çalışması yapıyoruz. Analiz sonuçlarına göre göç konusunda ve göçmenlerle çalışmaya ilişkin kapsamlı bir eğitim müfredatı oluşturacağız. Daha sonra ortak ülkelerden seçilen gençlik çalışanları, ülkemize gelerek oluşturduğumuz uluslararası eğitim programına dahil olacak. Proje sonunda, tüm ortakların katkılarıyla, gençlik çalışanlarına genç göçmen ve mültecilerle çalışmalarında destek olacak bir eğitim müfredatı ve eğitmen elkitabı hazırlanacak” diye konuştu.