İyilik İzmir’e yayıldıGoodwill for every day

 “Kampüste iyilik var” sloganıyla yola çıkan Yaşar Üniversitesi, öğrencisinden çalışanına ve akademisyenine bir araya gelerek kurduğu gönüllü takımı ile yıl boyunca iyiliği tüm kente yaymaya çalışıyor.

Bugüne kadar birçok sosyal sorumluluk projesi gerçekleştiren, “İzmir’de iyilik var” diyerek 103 derneği ve belediyeleri iyilik için araya bir getiren Yaşar Üniversitesinin gönüllü takımı, yeni yılda da ihtiyaç sahiplerini unutmuyor. Kampüsteki noktalarda toplanan malzemeler, çeşitli derneklerle iş birliğiyle ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor.

SOSYAL SORUMLULULUK DERSİ

Yaşar Üniversitesinde okuyan her öğrenci sembolik olarak 1 krediye denk gelen sosyal sorumluluk dersini almadan mezun olamıyor. Öğrenciler, bu ders kapsamında, “sosyal sorumluluk” ve “sosyal girişimcilik” eğitimi alıyor. Eğitimleri tamamlayan öğrenciler, gerçekleştirmeyi planladıkları sosyal sorumluluk proje fikirlerini bireysel ya da grup olarak planlayıp hayata geçiriyor. Geçen dönem 980 öğrencinin başarıyla tamamladığı sosyal sorumluluk dersinde, her bir kişi en az 8 saatlik çalışma yaptı ve toplam 7 bin 840 saatlik gönüllü çalışması gerçekleştirildi. Aynı dönemde, sivil toplum kuruluşları, dernekler, yerel yönetimler, hastaneler, huzurevleri, öğrenci toplulukları ve okulların da içinde olduğu toplam 52 kuruma temas edilirken Dünya Gönüllüler Günü nedeniyle 103 kurum ile işbirliği yapılarak 3 binin üzerinde katılım ile İzmir’de İyilik Var etkinliği de gerçekleştirildi. Çalışanlar ve akademisyenler de “Kampüste iyilik var” sloganıyla oluşturdukları gönüllü takımıyla öğrencilere çalışmalarında destek oluyor.

AMAÇ İYİLİK HALKASINI BÜYÜTMEK

Yaşar Üniversitesi Sosyal Sorumluluk Projeler Koordinatörü Kevser Yavuz Çimenli, sosyal sorumluluk kültürünü yaygınlaştırmayı amaçladıklarını belirterek, “Yıl boyunca birçok sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirdik. İyilik hareketini ve gönüllülük kavramını çevremize ve tüm İzmir’e yaymak, etrafımızdaki iyilik halkasını büyütmek için çalışıyoruz. 2 yıldır, Dünya Gönüllüler Günü’nde İzmir’de İyilik Var projesini hayata geçiriyoruz. Bir gün değil her gün iyilik yapmak için kampüsün çeşitli yerlerine iyilik kutuları yerleştirdik. Herkes buraya belirlenen ihtiyaçlara göre giyecekten, kırtasiyeye kadar birçok şeyi getiriyor. Bu yılın ilk aylarında da hasta yakınlarına, köylerdeki çocuklara çeşitli hediyeler vererek, ihtiyacı olan okullar için kitap toplayarak çalışmalarımıza başladık” dedi.

Yaşar Üniversitesi Sosyal Sorumluluk Projeler Koordinatörü Kevser Yavuz Çimenli

Yapılan çalışmalardan örnekler veren Çimenli, “İzmir’deki dört hastanede, tedavi gören çocuklar için hediyeler hazırlayıp her hafta düzenli olarak ziyaret edip KAÇUV tarafından yürütülen ‘Oyun benim ilacım’ isimli projeye katıldık. Sosyal Sorumluluk Topluluğumuz 258 öğrencinin katılımıyla ilk ve ortaöğretim öğrencilerinin kitap okuma alışkanlıklarına katkı sağlamak için 6 bin kitabı Türkiye’nin çeşitli illerindeki yüzlerce öğrenciye armağan etti. Son olarak İzmir Hasta Çocuk Evleri Derneği ile iş birliği yapıp ihtiyaçları olan temel ihtiyaç malzemelerini sağlamaya çalıştık. LÖSEV ile genel gönüllü çalışmalar yürütüyoruz. Evsizlere battaniye ve yiyecek dağıtımdan sahil temizliğine, sokak hayvanları için mama toplayıp barınak yapmaya kadar birçok iyilik gerçekleştiriliyor” diye konuştu.

Çimenli, “Bir projenin sonunda, öğrenci, kendini ne kadar iyi hissediyorsa yaptığı çalışmanın işe yaradığına inanıyorsa gönüllülük ve sosyal duyarlılık onun hayatında daha kalıcı olabiliyor. Bu nedenle üniversitemizde planladığımız bütün çalışmalarda gerçek ihtiyaçlara ve gerçek çalışmalara yer veriyoruz. Üniversitenin çalışanlarının ve akademisyenlerinin projelere gösterdikleri ilgi öğrenciler için bir motivasyon kaynağı. Sivil toplum kuruluşlarına ve kamu kurumlarına bizimle yaptıkları iş birliği için bir kez daha teşekkür ederiz. Bundan sonra da iş birlikleri ile iyilik çemberini genişletmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

  Motivated by the “Campus, where there is goodwill” slogan, Yaşar University’s volunteer team is working to raise awareness of doing good across the city all year round.

As part of the numerous social responsibility projects that it has organized so far, Yaşar University’s volunteer team is gathering 103 associations and municipalities for doing favors to help people in need. Aid materials collected on the campus are being delivered to people in need in collaboration with various associations.

To be able to graduate, all students at Yaşar University are required to pass the social responsibility course, which is symbolically equal to a 1-credit course. Students learn about “social responsibility” and “social entrepreneurship” during these courses. After passing the course, students develop project ideas for social responsibility, and put them into practice individually or collectively. 980 students passed the social responsibility course last semester, and each of these students did a minimum of 8-hour practice, making the total hour of volunteer works done 7.840 hours. The number of the institutions contacted during the same semester was 52, which included non-governmental organizations, associations, local authorities, hospitals, nursing homes, student communities and schools. On the occasion of International Volunteer Day, the “İzmir, where there is goodwill” organization took place in collaboration with 103 institutions, and the event was attended by over three thousand volunteers. Administrative and academic staff of the university also support students with their own volunteer team that they gathered based on the “Campus, where there is goodwill” slogan.

THE GOAL IS TO SPREAD THIS MOVEMENT OF GOODWILL

To give examples of the works carried out, Çimenli said, “We took part in a project called ‘Game is my remedy’ run by KAÇUV. As part of this project, we visited children being treated at four different hospitals on a weekly basis; and during these visits, we gave them the presents that we have prepared for them. With another project attended by 258 students from our university, our Social Responsibility Club also donated six thousand books for the use of students located in various provinces of Turkey, in an attempt to encourage them to read more books. Finally, in collaboration with İzmir Association of Houses for Sick Children, we tried our best to provide the association with the basic supplies they need. We are also conducting voluntary works together with LÖSEV. Our works include providing blankets and food for the homeless, cleaning beaches, providing food and building shelter for stray animals.”