Çöpte bulduğu fotoğrafların sahibini arıyor

Bir sabah ekmek almaya giderken çöpün kenarına atılmış negatif fotoğraf filmi bulan Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Anasanat Dalı Sanatta Yeterlik Programı öğrencisi Toros Mutlu, şimdi bu fotoğraflardaki kişileri arıyor. “Bu fotoğrafları kim çekti? Bu insanlar kim? Şu an neredeler? Bize bu fotoğraflar hakkında söylemek istedikleri bir şeyler var mı” sorularının cevaplarını arayan Mutlu, sosyal medya hesabında yaptığı çağrıyla, fotoğraflardaki bir çifte  ulaşmayı başardı. Bu fotoğrafın, Derya ve Aydın Kuman çiftinin 1999 yılındaki nişanları için bir fotoğraf stüdyosunda çekildiği ortaya çıktı.

Fotoğraf alanında çalışan ve Yaşar Üniversitesi Sanatta Yeterlik Programı öğrencisi olan Toros Mutlu, bir sabah ekmek almaya giderken Hatay semti 155 sokak ile 137 sokağın kesiştiği köşede çöpün kenarında su birikintisinin içinde orta format bir negatif film gördü. Biraz ilerisinde birkaç tane daha, iki tane daha, üç tane daha derken pis suyun ve çamurun içinden 10 tane filmi alarak bir pideci broşürünün içine sarıp eve götürdü. Kendisinin de orta format filmlerle çekim yaptığı için yerde gördüğü filmlerin ilgisini çektiğini anlatan Toros Mutlu, “Hepsi de yıpranmış çamurla kaplıydı, bir süre öyle bıraktım, sonra bir gün temizledim, başka bir gün de taradım. Dünyada onca şeyi bulabilecekken benim bu orta format negatifleri bulmam ilginç bir tesadüf. Onların beni bulması daha doğru bir tabir belki de. Bir fotoğraf stüdyosunda çekildikleri anlaşılıyordu. Bu fotoğrafları kim çekti? Bu insanlar kim? Şu an neredeler? Bize bu fotoğraflar hakkında söylemek istedikleri bir şeyler var mı? Sorularından yola çıkarak bu insanları bulmak için sosyal medya hesabımdan arkadaşlarımdan destek istedim” diyerek başlangıç hikayesini aktardı.

YSR copten cikan foto (3)

İLK BULUNAN ÇİFTİN NİŞAN FOTOĞRAFLARI 1999’DA ÇEKİLMİŞ

YSR copten cikan foto (4)

Toros Mutlu, “Bu insanları tek başıma bulabilmem imkansızdı. O nedenle, sosyal medyada paylaşıp tanıdık bir yüz, sima görmeleri halinde haber vermelerini, yardımcı olmak için de iletimi paylaşmalarını istedim. Fotoğraflarda çocuklu ailelerden genç çiftlere kadar birçok kişi vardı. Çok kısa süre içinde bir stüdyoda poz verip fotoğraf çektiren bir çifti sosyal medya paylaşımları sayesinde buldum. Derya ve Aydın Kuman çiftinin 1999 yılındaki nişanları için bir fotoğraf stüdyosunda çekildiği ortaya çıktı. Aydın bey, Yeşilyurt’taki bir stüdyoda fotoğrafın çekildiğini söyleyince bir tesadüf daha yaşadım. Ben de lise birinci sınıfta bir vesikalık çektirmiştim pasaport için o stüdyoda. Fotoğrafı kendisine gönderdiğimde çok mutlu olduğunu bana iletti” diye konuştu.

YSR copten cikan foto (5)

KİTAP HALİNE GETİRMEK İSTİYOR

Hem sosyal medyadan hem de stüdyoya gidip bilgi alarak diğer fotoğrafların sahiplerine ulaşmayı istediğini belirten Mutlu, “Fotoğrafları taslak bir kitap formuna soktuk, maketimiz bitti bile. Tüm bu projeyi daha da ilginçleştirmek istiyorum. Fotoğraflar, fotoğraftaki kişilerin o anda yaşadıkları his ve şimdi ne yaptıklarının hikayelerini ekleyip çalışmayı kitap haline getirmek istiyorum” dedi.