Bornova için tasarladılar

Yaşar Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü öğrencileri, Bornova Belediyesinin üniversite öğrencilerinin Bornova için çeşitli tasarımlar üretmesi amacıyla başlattığı “Bornova İçin Fikirler” projesi kapsamında Büyükpark’taki Çınar Evini yeni işlevler ekleyerek yeniden tasarladı.

Yaşar Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü ve Bornova Belediyesi arasında gerçekleştirilen işbirliği kapsamında, ikinci sınıf stüdyo dersi proje konusu Büyükpark içerisinde yer alan ve yaşlıların hizmetindeki Çınar Evi Kafe olarak seçildi.

 

ÇINAR EVİ OLDU

Öğrenciler, Çınar Evini, 7’den 70’e her yaş grubundan insanın faydalanabileceği oyun ve aktivite alanları, okuma salonları gibi ek fonksiyonlarla yeniden tasarlamak için çalıştı. Öğrenciler, ayrıca, iç mekanın zenginleştirilmesi konusunda da fikirler üreterek, mevcut yapının taşıyıcı sistemi korunarak kapalı alanın yanı sıra yarı açık ve açık mekanlar da oluşturmaya çalıştı. Proje hakkında bilgi veren Doç. Dr. Gülnur Ballice, “Yapı geçmiş yıllarda kafeterya olarak hizmet verirken daha sonraları Zabıta Müdürlüğü olarak kullanılmış ve ardından da boşaltılmış. Stüdyo ile eş zamanlı olarak Bornova Belediyesi tarafından yeniden projelendirilen yapı kısa süre önce yaşlılara yönelik bir kafeterya olarak Çınar Evi adıyla hizmete açıldı. Temel amacımız, bu mekanın yalnızca bir kafe olarak değil farklı işlevlerle de yeniden düzenlemek oldu. Öğrencilerden üç farklı proje arasında net bir etkileşim kurarak özgün bir proje yaratmaları istendi. Bu değişkenlerden birincisi, kafeterya fonksiyonunun yanı sıra bu kullanımı destekleyen okuma ve oyun alanları gibi ‘özel bir aktivite’ önerisi getirmeleriydi. Bu aktivite ile Çınar Evinin gelecekteki kullanımına bir kimlik kazandırılmasını hedefledik. İkinci değişken, kafeteryanın mekansal kurgusunu, mobilya ve aydınlatma gibi iç konforunu etkileyen elemanları tanımlayabilmek için kullanıcı profilini belirlemekti. Üçüncü değişken ise mekanın fiziksel koşullarını iyileştirirken aynı zamanda kullanılan doku, renk ve malzeme ile özgün bir atmosfer yaratmaktı” dedi.

BORNOVA İÇİN FİKİRLER

Doç. Dr. Gülnur Ballice koordinatörlüğündeki derste, stüdyo ekibinde öğretim görevlileri Sevda Balcıoğlu, Burcu Özen Kundak, Rena Vanlı Ballar, Meltem Eranıl Demirli, Dilara Gür, Serkan Ergün ve Araştırma Görevlisi Ebru Chatzikonstantinou yer alırken Yrd. Doç. Dr. Çağrı Özköse Bıyık da öğretim danışmanı olarak görev aldı. Ortaya çıkan projeler, 4. ‘Bornova İçin Fikirler’ (BİF) sergisi  kapsamında Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezinde görücüye çıkarken akademisyenler ve Belediye  Başkanı Olgun Atila da sergiyi ziyaret edip öğrencilerle tasarımları hakkında konuştu.