Anadolu’nun üzümlerini tanıdılar

Şarap Tadım Uzmanı Dr. Ayhan Güleyen, Yaşar Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü tarafından düzenlenen seminere katıldı. ‘Anadolu Üzümlerinin Karakteristik Özellikleri’ teması altında düzenlenen seminerde bölüm öğrencilerine ayrıntılı bilgiler sunan Ayhan Güleyen, Türkiye’ye ait mevcut üzüm çeşitlerinin yanı sıra yeni keşfedilen üzüm türlerinin olduğunu söyledi.

Dr. Ayhan Güleyen

BİLİNEN EN ESKİ ŞARAPLIK ÜZÜM BORNOVA’DAN    

Türkiye’nin sekiz beyaz asil üzüm türü ile sekiz kırmızı asil üzüm türünü Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencilerine tanıtan Dr. Ayhan Güleyen, İzmir’in Bornova Misketinin bilinen en eski şaraplık üzüm türünden biri olduğu bilgisini verdi. Güleyen, “Anadolu’nun en bilinen beyaz üzümlerinden ve sekiz soylu üzümden bir tanesi olan ‘Bornova Misketi’, bunun yanında Tokat yöresinin adını narin yapısından alan ‘Narincesi’ ve Kapadokya yöresinin açık sarı renkli, zarif şaraplar veren ‘Emir’dir. Kırmızı üzümlerden ise Ankara’nın ‘Kalecik Karası’, Elazığ’ın ‘Öküzgözü’, Diyarbakır’ın ‘Boğazkeresi’ bilinen türler arasında yer alıyor” dedi. 

UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ TÜRLER

Öte yandan seminer kapsamında tüm bu üzümlerin aroma profilleri ve yemeklerle eşleştirilmeleri üzerinde de duruldu. Unutulmaya yüz tutmuş ve korunması gereken Göğ Üzümü, Acıkara, Keten Gömlek, Patkara, Erciş Karası, Merzifon Karası ve Sungurlu gibi Anadolu üzümlerinin özellikleri ve değerleri hakkında da bilgiler verildi.

SEMİNERLER DEVAM EDECEK

Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ferika Özer Sarı, bölüm olarak öğrencilerinin alandaki teorik ve pratik yetkinliklerini en üst seviyeye çıkarmak amacıyla özel temalı seminerleri sürdüreceklerini söyledi. Sarı, Ege Bölgesi çerçevesinde üzümün ardından, zeytin ve incir temalarının seçileceğini söyledi.