Venezuela’dan Türkiye’ye davet var

Yaşar Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Ofisi’nin konuğu olan Venezuela Bolivar Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Tatiana Locia Zapate Bracho, Venezuela ile Türkiye arasında gerçekleştirilebilecek yatırım fırsatlarına dikkat çekti. Başkonsolos, dünyanın en büyük petrol ve gaz kaynaklarına sahip ülkelerden biri olan Venezuela’nın 2017 yılı için Türkiye ile gıda, inşaat ve maden sektörlerinde ticaret hedefinin yer aldığını söyledi.

PETROL GELİRLERİNDEKİ DÜŞÜŞ

Başkonsolos Tatiana Locia Zapate Bracho, Venezuela Bolivar Cumhuriyeti Tanıtım Günleri kapsamında Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemali Dinçer ve Yaşar Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Ofisi ekibiyle bir araya geldi. Dünyanın en büyük petrol kaynağı ve en büyük 4’üncü gaz rezervine sahip olmasına rağmen ülkede yaşanan ekonomik krize değinen Zapate Bracho, “Petrol fiyatlarının son 18 ayda şiddetli düşüşü, döviz gelirini yüzde 75’den, petrol vergi gelirini ise yüzde 70’den fazla azalttı. Bu durum ciddi bir üretim karmaşasına ve ciddi makroekonomik dengesizliklere neden oldu. Aynı zamanda üretim ekonomisi modeline geçişi hızlandırma gerekliliğini doğurdu. Bolivarcı ekonomi planıyla ekonomik savaşa karşı koyabilmek için ekonomi stratejisi oluşturulabilir” dedi.

Venezuela Bolivar Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Tatiana Locia Zapate Bracho
Venezuela Bolivar Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Tatiana Locia Zapate Bracho

KRİZİ FIRSATA ÇEVİREBİLİRİZ

“Petrol fiyatlarının düşmesinden kaynaklanan düşük gelir düzeyini yukarı çekmek için ulusal üretken ekonomi modelinin yanı sıra dünyayla bütünleşme politikasını benimseyerek krizi fırsata çevirebiliriz” diyen Başkonsolos Tatiana Locia Zapate Bracho, şöyle devam etti:

“2017 yılı içinde bütünleşme politikasında geliştirilecek yani stratejik hedef pazarlar içinde Rusya, Çin ve İran’ın yanı sıra Türkiye de yer alıyor. Venezuela, Latin Amerika’nın en büyük beşinci pazarına sahip. Petrol, gaz, demir, ucuz maliyetli enerji ve doğal güzellik çeşitliliği ile bol miktarda doğal kaynak ve üretim unsurlarına sahip. Üretim yatırımı için gelişmemiş büyük sektör imkanlarına sahip. 2017 yılı için Türkiye ile özellikle gıda, inşaat ve maden sektörlerinde ticari anlaşmalar hedefliyoruz.”

ysr-venezuela-4

ysr-venezuela-3