Lojistik sektöründe Rusya bayramı yaşanacak

Yaşar Üniversitesi öğretim görevlileri Dr. Pervin Ersoy ve Dr. Gülmüş Börühan, Rusya krizinin özellikle karayolu taşımacılığı yapan firmaları alternatif güzergahlara yönlendirerek diğer ülkelerle olan ilişkilerini pekiştirdiğini belirterek, Rusya güzergahının açılmasının, Rusya’da yüzde 98’lik bir azalma yaşayan sektöre ekstra canlılık getireceğini söyledi. Uluslararası Lojistik Yönetimi Bölümü öğretim görevlileri Dr. Pervin Ersoy ve Dr. Gülmüş Börühan, Rusya ile yaşadığımız krizin iki ülke arasındaki ticari faaliyetleri ciddi oranda etkilediğini belirterek, yaşanan olumlu gelişmelerin lojistik sektörü üzerindeki etkilerini değerlendirdi.

YÜZDE 98 AZALMA YAŞANMIŞTI

Börühan ve Ersoy, “Bu durum, doğal olarak başta lojistik sektörü olmak üzere tüm sektörleri etkiledi. Dış ticarette en çok kullanılan taşıma modu denizyolu taşımacılığından sonra karayolu taşımacılığı. Rusya ile yaşanan krizin, ülkemiz karayolu taşımacılığına etkisi de olumsuz yönde oldu. Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nin verilerine göre, Türk araçlarının Rusya’ya olan ihraç taşımaları incelenip 2015-2016 Ocak-Temmuz dönemleriyle karşılaştırıldığında yüzde 98’lik çok ciddi bir düşüş olduğu görülüyor. Ancak, bu durum farklı bir bakış açısıyla değerlendirildiğinde, Rusya krizinin özellikle karayolu taşımacılığı yapan firmaları alternatif güzergahlara yönlendirerek, diğer ülkelerle olan ilişkilerini pekiştirdiği görülüyor” dedi.

Yaşar Üniversitesi Uluslararası Lojistik Yönetimi Bölümü öğretim görevlileri Dr. Pervin Ersoy ve Dr. Gülmüş Börühan
Yaşar Üniversitesi Uluslararası Lojistik Yönetimi Bölümü öğretim görevlileri Dr. Pervin Ersoy ve Dr. Gülmüş Börühan

ALTERNATİF GÜZERGAH AVANTAJI SÜRECEK

Karayolu taşımacılığında İran ve Rusya’ya olan bağımlılığımızı azaltmak amacıyla Hazar Transit Koridoru Projesi’nin, ülkemiz ihracatçılarının Orta Asya pazarlarına ulaşımı için yüksek potansiyele sahip olduğunu kaydeden Yaşarlı akademisyenler, “Rusya’nın, nakliyecilerimize gümrük ve transit geçişlerde yaşattığı zorluklar, Hazar Denizi güzergahının kullanılmasıyla birlikte azaldı. Çin, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan gibi Orta Asya pazarlarına ulaşımda, Hazar Denizi’nden geçiş ücretlerine indirim uygulanması ve gümrüklerde sağlanan kolaylıklarla, daha düşük maliyetlerle ve daha kısa sürede varış noktalarına ulaşım sağlandı. Kriz dönemini fırsata çeviren nakliye firmaları, yaklaşık yüzde 40 maliyet avantajı sağlayarak alternatif Hazar Denizi güzergahını Ro-Ro gemileri ile taşımada kullandı” diye konuştu.

İHRACAT AĞUSTOS AYINDA 150 MİLYON DOLARA ÇIKTI

Yakın zamanda Rusya ile ilişkilerin düzelmeye başlamasının iki ülke arasındaki ticari faaliyetleri de iyileştirmeye başladığını hatırlatan Börühan ve Ersoy, “2013’te ihracatımızda 4. Sırada yer alan Rusya, 2016 Ocak-Temmuz döneminde 23. sıraya kadar gerilemiş durumda. Dış ticaret verilerinde görüldüğü gibi, kriz sonrası Rusya ile gerileyen ticaretimizin, 2016 yılının 3.çeyreği ile birlikte özellikle Ağustos ayında ciddi anlamda canlanmaya başladığı görülüyor. Temmuz ayında 108 milyon dolar olan ihracatımız, Ağustos ayında 150 milyon dolara çıktı. Rusya’nın, 2017 yılında hedef pazarlarımız arasında yine üst sıralarda yer alacağı tahmin ediliyor. Bu durum, tabii ki lojistik sektöründe hem denizyolu hem de karayolu taşımacılığının eski günlerdeki hareketliliğine dönmesinde önemli bir rol oynayacaktır. Ayrıca, lojistik sektörüne de ekstra canlılık getirecektir” dedi.

İZMİR’DEN İLK 8 AYDA 63 MİLYON DOLARLIK İHRACAT

Yaşarlı akademisyenler, Ege Bölgesi’nden Rusya’ya yaklaşık 400 firmanın ihracat yaptığını hatırlatarak, “Özellikle yaş meyve sebze, hazır giyim, su ürünleri ve hayvansal mamuller, otomotiv yan sanayi gibi birçok sektör  Ege’den Rusya’ya ihracat yapıyor. 2016’nın ilk 8 ayında, yalnızca İzmir’den Rusya’ya yapılan ihracat 63 milyon dolar civarında. Rusya’yla ilişkilerde yaşanan iyileşme Ege’yi ve Egeli lojistik firmalarını da olumlu etkileyecektir” şeklinde konuştu.