TS EN ISO 50001 belgeli ilk üniversite

TSE Enerji Yönetim Sistemi Belgeli ilk üniversite Yaşar oldu

Enerji tüketiminde yüzde 75 oranında dışa bağımlı olan Türkiye’de, enerji tasarrufu ve enerji bilincini sağlayacak projeler geliştiren Yaşar Üniversitesi, ülkemizde Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Belgesini almaya hak kazanan ilk üniversite oldu. Belgeyi düzenlenen törenle TSE yetkililerinden alan Yaşar Üniversitesi, tüm faaliyet alanlarında enerji performansını sürekli iyileştirmeyi taahhüt etmiş oldu.

ENERJİ PERFORMANSINDA SÜREKLİ İYİLEŞTİRME

Selçuk Yaşar Kampüsü’nde düzenlenen törene, TSE Ege Bölge Koordinatörü Atila Gündüz, Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemali Dinçer, İzmir Belgelendirme Müdürü Ahmet Namlı, üniversite yöneticileri, akademisyenler ve TSE temsilcileri  katıldı. Rektör Prof. Dr. Cemali Dinçer, bu sürecin en büyük destekçisinin üniversitenin Mütevelli Heyeti Başkanı Ahmet Yiğitbaşı olduğunu belirterek, “Enerji ve enerji verimliliği bütün dünyanın gündeminde. Üniversitelerin de topluma her konuda örnek olması, enerjiyi koruyarak, verimliliği artırarak kullanması ve bu bilinci dalga dalga bütün topluma yayması gerekiyor. TSE ISO 50001 Enerji Yönetim Belgesi de bu amaçta bir yol haritası çiziyor. Türkiye’de TSE’den bu belgeyi alan ilk üniversite olmak kurumumuzun vizyonunu, ufkunu, öngörüsünü ve gelecek perspektifini göstermektedir. Bu bağlamda belgenin alınması sırasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. Dinçer, yeni yapılacak meslek yüksekokulu binası için de yeşil bina hedefi koyduklarını sözlerine ekledi.

Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemali Dinçer TS EN ISO 50001 belgesini TSE Ege Bölge Koordinatörü Atila Gündüz’den aldı.
Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemali Dinçer TS EN ISO 50001 belgesini TSE Ege Bölge Koordinatörü Atila Gündüz’den aldı.

VERİMLİLİK KÜLTÜRÜ

TSE Ege Bölge Koordinatörü Atila Gündüz de enerjiyi verimli ve bilinçli kullanmanın bir kültür meselesi olduğunu ifade ederek, “Bu kültürü tüm toplumda oluşturmak lazım. Bu nedenle, üniversitelerin de bu konuda çalışması daha da önem arz ediyor. Yaşar Üniversitesi de bu konuda üzerine düşeni yaptı. Yalnızca üniversitenin bu belgeyi alması olarak görmüyorum, topluma örnek olmak, bu bilinci yaymak adına bir üniversitenin bu belgeyi alması daha da anlamlı. Özellikle yeni yapılan binalarda enerji verimliliği daha kolay sağlanabiliyor. İzmir’de bir fabrika, yeni binasına taşındığında yüzde 35 enerji, yüzde 50 su verimliliği sağladı. Mevcut binalarda ise daha güç, çünkü yapıldıktan sonra ikinci bir maliyet ortaya çıkıyor. Bir yapıda, daha mimarlık ve proje aşamasında bu konulara dikkat edilirse enerji ve su verimliliği, iş güvenliği açısından çok daha sağlıklı yapılar ortaya çıkıyor” diye konuştu.

ENERJİ YÖNETİMİ DERSİ

Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü’nün girişimiyle TS EN ISO 50001 belgesine sahip olan üniversitede 6 sertifikalı enerji yöneticisinin görev yaptığını belirten Bölüm Başkanı Prof. Dr. Arif Hepbaşlı ise “Bundan sonra enerji ve su kullanımını azaltmayı, enerji verimliliği bilincini artırmayı hedefledik. Enerji tüketim hedeflerimiz belirlendikten sonra bunlar çeşitli aralıklarla raporlanacak. Enerji verimli ürünler ve hizmetler satın alınacak. Ayrıca enerji ve su kullanımıyla ilgili güncel mevzuat takip edilecek. Ayrıca, Enerji Sistemleri ile Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümlerinde ‘Enerji Yönetimi’ dersi okutuluyor. Gelecek yıldan itibaren de Mühendislik Fakültesi’nin tüm bölümleri için ‘TS EN ISO 50001: Enerji Yönetim Sistem Standardı’ dersi seçmeli olarak öngörülüyor” dedi.