HAYALLERİNİN PEŞİNDEN KOŞARAK BAŞARDILARTHE SUCCESS COMING WITH DREAMS

Yaşar Üniversitesinde Bilgisayar Mühendisliği Bölümünde okurken tanışıp mezun olduktan sonra evlenen Eray ve Emel Balkanlı çifti, kariyerlerinde de başarıya ulaştı. Kanada Halifax’taki Dalhousie Üniversitesinde bir yandan burslu olarak yüksek lisans eğitimi alırken bir yandan da araştırma görevliliği yapıp önde gelen yazılım şirketlerinde çalışan Balkanlı çifti, kariyerlerinde başarıya nasıl ulaştıklarını anlattı.

Yaşar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünden 2012 yılında ikincilikle mezun olan Eray Balkanlı, yurtdışında eğitim ve uluslararası bir kariyer hedefini gerçekleştirmek için Kanada’da bulunan Dalhousie Üniversitesini tercih etti. Eylül 2013’te tam burslu olarak kabul edildiği yüksek lisans programında eğitim görürken araştırma görevlisi olarak da çalışan Balkanlı, sınıf arkadaşı ve şu an eşi olan Emel Balkanlı’yı da Dalhousie Üniversitesinde yüksek lisans programına katılması için teşvik etti. İstatistik Bölümünde okuyan ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümünü çift anadal programıyla bitiren Emel Balkanlı da bir yıl sonra Dalhousie Üniversitesi’ne yüksek lisans öğrencisi olarak kabul edildi.

SEVGİYLE GELEN BAŞARI

Öğrenciyken araştırma görevlisi olarak çalışmanın yanı sıra bir yazılım firmasında yarı zamanlı yazılım geliştiricisi olarak çalıştığını, Mayıs 2015’ te mezun olduktan sonra ise sağlık alanında dünya çapında yazılımlar ve teknoloji destekli iş çözümleri üreten Accreon’da çalıştığını belirten Eray Balkanlı, “Yurtdışında eğitim almayı hep istedim. 2011’de Yaşar Üniversitesinin sağladığı ERASMUS programı ile Belçika’ya eğitim için gittiğimde yüksek lisansımı yurtdışında yapmak istediğime emin oldum. Lisans boyunca eğitim dili yüzde 100 İngilizce olduğu için yurtdışında hem dersleri anlamakta hem de sosyal ortamlarda dil sıkıntısı neredeyse hiç çekmedim. ‘Derslerde öğrendikleriniz iş hayatınızda pek karşınıza çıkmaz’ derler, ancak iş hayatımda karşılaştığım pek çok değişik problemden, Yaşar Üniversitesinde aldığım eğitimde potansiyel çözümleriyle birlikte bizlere bahsedilmişti. Her yıl düzenlenen kariyer günleri etkinliklerinde onlarca farklı firmadan gelen yetkililerle ayrı ayrı görüştüğümden, kendi adıma, mezuniyetimden sonraki iş mülakatlarım oldukça rahat ve sıkıntısız geçti. Aldığım bu eğitimler, Kanada’da da iş hayatına çok daha kısa sürede motive olmamı sağladı ve işimi severek yapmama yardımcı oldu” dedi.

“HAYALLERİMİZ DOĞRU ADIMLARLA GERÇEKLEŞTİ”

Eray Balkanlı, “Tabii Yaşar Üniversitesinde tanıştığım, şimdi eşim olan Emel de bu sırada eğitimine devam ediyordu. Emel mezun olduktan sonra onu da Kanada’da yüksek lisans başvurusu için teşvik ettim. 2015’te o da başvurdu ve başarılı bir öğrenci olduğu için kabul edildi. Mayıs 2015’te de evlendik. İkimiz de başarıyla mezun olduk. İkimiz de yazılım alanında dünya çapında işler yapan firmalarda çalışıyoruz” diye konuştu.

Balkanlı, “Hayallerinizin peşinde koşarsanız başarırsınız, derler, bu kısmen doğru. Üniversitemiz öğrenciyken, bize mesleğimizi olumlu yönleriyle tanıtıp sevdirdi ve doğru bir şekilde yönlendirdi. En önemli katkısı, alanında uzman akademisyenlerimizin bana özel zaman ayırıp, hayallerimi benimle birlikte bir hamur misali yoğurarak doğru amaçları doğru adımlarla kovalamamı sağlamaları ve hayallerimin peşinden giderken de bir an olsun desteklerini eksik etmemeleri” diye konuştu.

2 BÖLÜMDEN MEZUN OLDU

Emel Balkanlı ise Yaşar Üniversitesinde yaptığı çift anadal programı sayesinde hem istatistik hem de bilgisayar mühendisliği bölümlerinden mezun olduğunu belirterek, “Lisans eğitimim sırasında Kariyer Günleri etkinliği için gelen MasterCard ile olumlu geçen mülakatlar sonrasında 2 yıl İstanbul’da yazılım geliştiricisi olarak çalıştıktan sonra, Dalhousie Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümüne yüksek lisans öğrencisi olarak kabul edildim. Öğrenciliğim suresince araştırma görevlisi ve yarı zamanlı veri uzmanı olarak çalıştım. Kariyerim açısından attığım en kritik ve faydalı adım, istatistik okurken farklı bir alana da ilgi duyduğumu fark edip bilgisayar mühendisliği bölümünde de eğitim almam oldu. Eşimle de bu ikinci bölümümde okurken tanıştım. İş hayatımda ve yüksek lisansım süresince her iki bolümde aldığım eğitimi kullanabiliyor olmak bana çok büyük avantaj sağladı. Amerika ve Kanada’da en gözde mesleklerden biri olan veri uzmanlığı alanında çalışma imkanını bu sayede elde ettim” diyerek eğitim hayatını anlattı.

 

 

  Having met when they were studying at the Department of Computer Engineering at Yaşar University and getting married after their graduation, Eray and Emel Balkanlı attained success on their career paths as well. Studying as graduate students with full-scholarship at Dalhousie University in Halifax, Canada where they also work as research assistants, the Balkanlı couple told how they achieved success in their careers.

Eray Balkanlı, who graduated from Yaşar University’s Department of Computer Engineering in 2012 with the second highest GPA, chose Canada’s Dalhousie University to study abroad and to attain an international career.

Noting that he works as a part-time software developer for a software company while also working as a research assistant at the university where he is a graduate student, and that he worked at Accreon, a firm that produces worldwide software and technology-assisted business solutions in healthcare, after graduating in May 2015, Eray Balkanlı also said, “I have always wanted to study abroad. I was convinced that I really wanted to get my master’s degree from a university abroad when I went to Belgium in 2011 as an ERASMUS exchange student thanks to the opportunities offered at Yaşar University. As the medium of instruction was only English during my undergraduate studies at my department at Yaşar University, I was able to understand the courses and socialize outside classes when I was in Belgium. Consequently, it took less time for me to motivate myself for the professional life in Canada. Therefore, I did my job with love.”

Balkanlı also expressed, “My wife, Emel, and I met when we were studying at Yaşar University. I also encouraged her to apply for a master’s degree in Canada after getting her degree. So, she did her application in 2015, and was admitted as she was a successful student. We got married in May 2015. We both graduated successfully. Now, both of us are working for software companies operating worldwide.

GOT DEGREES IN TWO DIFFERENT FIELDS

Noting that she has a double major in statistics and computer engineering that she received at Yaşar University, Emel Balkanlı also said, “I had a job interview with MasterCard during a ‘Career Days’ event organized by Yaşar University when I was an undergraduate student there, and I was accepted for the job as the interview went successfully. After working as a software developer in İstanbul for two years, I was admitted to the master’s degree program in Computer Sciences by the Dalhousie University. Now, I am working in the field of data engineering, which is one of the most popular professions in the US, and Canada.”