Geleceğin Televizyonunu TasarladılarDESIGN OF FUTURE’S TV

Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi araştırma görevlileri İrem Akçam ile Duhan Ölmez, dünyaca ünlü İngiltere merkezli tasarım ve mimari dergisi Dezeen ile elektronik devi Samsung’un düzenlediği tasarım yarışmasında, Sphere adlı projeleriyle 3.’lük ödülü kazandı. Samsung TV’lerdeki ortam modunu, nesnelerin interneti ve yapay zeka teknolojilerini kullanarak tasarlayan genç akademisyenlerin projesi, Berlin’deki Uluslararası Tüketici Elektroniği Fuarında büyük ilgi çekti.

Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Araştırma Görevlisi İrem Akçam ile Mimarlık Bölümü Araştırma Görevlisi Duhan Ölmez, Dezeen ile Samsung’un birlikte düzenlediği QLED TV’lerdeki Ortam Modunu Tasarım Yarışmasında, dünya çapında bin 200 projenin arasından sıyrılarak 3’üncü oldu. Genç akademisyenlerin televizyonu kişiselleştirdikleri projeleri,  4 finalist ile birlikte, Berlin’deki IFA 2018’de Samsung Elektronik standında özel sergi alanında da yer aldı. Samsung’un QLED televizyondaki Ortam Modunun, televizyonları kapalıyken bile kullanıcılar için kullanışlı ve yenilikçi bir deneyim yaratmak, TV’yi yaşam tarzı nesnesi haline dönüştürmeyi amaçladığını ifade eden Akçam ve Ölmez, gelecekte kullanılması planlanan yeni tasarımları bulmak için bu yarışmanın düzenlendiğini belirtti.

TV’LER KİŞİSEL ASİSTAN HALİNE GELİYOR

Dünya çapında tasarımcılara açık olan bu yarışmada önce ilk 15’e, sonra ilk 5’e girdiklerini, son olarak da Samsung’un ve Dezeen’in üst düzey yönetici ve tasarımcılarının yanı sıra ünlü tasarımcılarla mimarların olduğu bir jüri tarafından seçilerek ödül kazanan ilk 3 arasında yer aldıklarını belirten Akçam ve Ölmez, tasarımlarını şöyle anlattı:

“Televizyon, sadece zamanın geldiği zaman izleyecek bir yüzey gibi algılanıyor. Ancak tasarımımız Sphere, yapay zekayı ve nesnelerin internetini kullanarak TV’yi, bireyin hayatındaki kişisel bir asistan haline getiriyor. Sphere, 2 ana öğeye bir animasyon nesnesine ve bir bilgi parçasına sahip. Sistem, kullanıcının girdiği sosyal medya hesabı, e-posta adresi, dijital takvim, müzik türü, günlük yaşam ve sağlık izleme uygulaması gibi verilerle TV’yi özelleştirir. TV, kişiselleştirilmiş girdilerden bilgi alır ve yapay zekayı kullanarak yeni öneriler üretir, kullanıcının hayatına yardımcı olmak için öneri arayüzü kullanır. Örneğin, Samsung Health yemek alışkanlıklarını izleyip yemek tariflerini yönetebilir ve önerilerde bulunabilir. Sabah kalktığınızda size takviminizdeki randevuları hatırlatabilir, sosyal medyada o gün nelerin trend olduğunu hatırlatabilir, gideceğiniz adresin haritadaki cadde görünümünü ve yol tarifini verebilir. Sphere zaman ve kullanıcı ile hareket eder. Her bireyin farklı günlük programları olsa bile, Sphere buna göre tepki verebilir, adapte olur ve makine öğrenmesi ile zamanla kullanıcıya alışır. Bu sayede profesyonel öneriler üretir, hayatınızı izler veya kullanıcı için belirtilen bilgileri gösterir”

Projelerinin, yalnızca bir grafikten ziyade bilgi gösterme, yapay zeka ve nesnelerin interneti gibi farklı teknolojileri de kullandığını hatırlatan İrem Akçam ve Duhan Ölmez, “Sonuç olarak tasarımın herhangi bir meslek veya eğitim ile değil, disiplinler arası bir deneyim ile ilgili olduğuna inanıyoruz. Ara yüz tasarımı ve yapay zeka, alanımız olmamasına rağmen bu süreçte çok şey öğrendik ve başarılı bir ürün çıkardığımıza inanıyoruz. Bundan sonrası için bakış açılarımızı nasıl genişletebileceğimiz konusundaki arayışımıza devam etmeyi amaçlıyoruz” diyerek gelecek planlarını da anlattı.

The project Sphere developed by research assistants from Yaşar University’s Faculty of Architecture İrem Akçam and Duhan Ölmez came in third in a design competition organized by England’s world-famous design and architecture magazine Dezeen in cooperation with the giant electronics firm Samsung.

Research Assistant İrem Akçam from the Department of Interior Design and Environmental Design and Research Assistant Duhan Ölmez from the Department of Architecture came in third among 1.200 projects that competed at the QLED TV Ambient Mode Design Competition organized jointly by Dezeen and Samsung.

Stating that the intention here is to make QLED TVs’ Ambient Mode useful and innovative when switched off for their users so televisions turn into a lifestyle object, Akçam and Ölmez also noted that these competitions are being organized to unearth the new designs that are planned to be used in future.

TVs TURNING INTO PERSONAL ASSISTANT

Akçam and Ölmez informed about their project saying:

“Television is being perceived as a screen that is to be watched only when its time comes. Our design Sphere, on the contrary, uses artificial intelligence and internet connection of objects, thereby functioning as a personal assistant in an individual’s life.  Sphere has 2 main components, one animation object and one information part. The system customizes the TV based on the data it retrieves concerning the user’s social media accounts, e-mail address, digital calendar, type of music, daily life and health status application. The television receives information from customized input and uses artificial intelligence to produce new offers, and uses a suggestion interface to help with the user’s life. For example, Samsung Health follows the user’s diet and manage or suggest recipes to cook. It can remind you of the appointments on your calendar when you wake up in the morning, or the rising trends on social media, and shows you the street view and navigation to the address you are going.”

 

 

F