Çocukluk tutkusu gerçeğe dönüştü

Yaşar Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden bu yıl mezun olacak Zeynep Özgüleç, Çin’de bulunan Şangay Üniversitesi ‘Uluslararası İlişkiler ve Diplomasi’ Yüksek Lisans Programına tam burslu olarak kabul edildi. Çocuk yaşlarından itibaren siyaset bilimine büyük ilgi duyan Özgüleç, dünya genelinde bu programa kabul edilen 13 gençten biri olmayı başardı.

TUTKULARINIZDAN VAZGEÇMEYİN

Çocukken babasının sıklıkla okuduğu siyasi tarih alanındaki kitaplardan etkilenerek siyaset bilimine tutkuyla bağlandığını anlatan Zeynep Özgüleç, ilk olarak tek bölüm olarak tercih ettiği Yaşar Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nü tam burslu olarak kazandı. Üniversite yılları boyunca da hedefinin yurtdışında yüksek lisans eğitimi almak olduğunu belirten başarılı genç neden Çin’i seçtiğini şöyle anlattı:

“Çok küçük yaşlarımdan itibaren siyasete özellikle de dış politikaya ilgi duyan biri oldum. Babamın siyasi kitaplarını okumaya başladığım zamanlarda ise bu ilgim adeta tutkuya dönüştü. Bilinçli bir tercihle de uluslararası ilişkiler bölümünü seçtim. Üniversite eğitimim boyunca da Asya Pasifik’i ve Çin özelinde çalışmak istediğime karar verdim. Ancak bir bölgeyi ve oranın toplumunu yakından tanımadan çalışmanın çok yeterli olmadığını düşündüm. Bu nedenle üniversitemin bölüm akademisyenlerinin büyük desteğini alarak Şangay Üniversitesi’ne başvurdum. Çocukluk tutkumun peşinden gitmeseydim şu an bu konumda olamayacaktım. Bu yüzden tüm gençlere tutkularının peşinden gitmelerini tavsiye ederim.”

POLİTİKACI OLMAYI DÜŞÜNMÜYORUM               

Bölge ile adaptasyon sağlayabilmek için ilk olarak Çince öğrenmeyi hedeflediğini belirten Zeynep Özgüleç, yüksek lisans eğitiminin ardından da ABD’de doktora eğitimini tamamlamayı istediğini söyledi. Özgüleç, “Siyaset bilimini bu kadar çok sevmeme rağmen politikacı olmayı hiç düşünmedim. Akademik hayatıma devam ederek topluma bilimsel çalışmalarımla faydalı olmayı istiyorum” dedi.