Çocuklar için tasarladığı mekan ödül getirdiSpace designed for children gains award

Yaşar Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü’nden geçen yıl mezun olan Büşra Aydın, çocuklar için tasarladığı aktivite merkeziyle TMMOB İçmimarlar Odası tarafından düzenlenen İM2018 İçmimarlık Öğrencileri Proje Yarışması’ndan ödül aldı. Teknolojiden uzak, çocukları hayal dünyaları ve yetenekleriyle baş başa bırakan mekan tasarımı, 5 farklı kategorisi olan yarışmanın ‘dördüncü yıl’ kategorisinde üçüncü oldu.

AHMET PİRİŞTİNA KENT ARŞİVİ MÜZESİ’NE CANLILIK KATACAK

Çocuklar için aktivite merkezini, Ahmet Piriştina Kent Arşivi Müzesi’nde yer alacak şekilde tasarladığını belirten Yaşar Üniversitesi mezunu Büşra Aydın, iki kattan oluşan projenin amacını anlattı. Günümüz çocuklarının kendi hayal dünyalarını zenginleştirecek bunu yaparken de hem eğlenip hem de çalışabilecekleri mekanlara ihtiyaçları olduğunu düşünen Aydın, “Ahmet Piriştina Kent Arşivi Müzesi, Alsancak, Kemeraltı, Konak ve Çankaya ile bir bakıma bağlantı noktası özelliğini taşıyor. Ancak pek çok iş merkezinin bulunduğu bu bölgede çocuklar için düşünülmüş bir mekan bulunmuyor. Bu nedenle çocukların ilgisini çekebilecek 4-12 yaş grubu için bir aktivite merkezi tasarlamak istedim. Çocukların da fikirlerini alarak rahat bir atmosfer yaratmaya çalıştım. Mekan, 2 kattan oluşuyor ve alt katı tamamen bir oyun alanına dönüştürdüm. Hiçbir teknolojik oyuncak ve gereci mekana sokmayarak çocukların kendi oyunlarını kendilerinin yaratmalarına, istedikleri gibi koşup oynamalarına olanak vermek istedim. Üst katı ise kitap okuyabilecekleri ve ders çalışabilecekleri bir alan olarak tasarladım. Buraya bir kütüphane, minderler ve hikaye anlatıcısı köşesi yerleştirdim” dedi.     

The activity center that Büşra Aydın, last year’s graduate from Yaşar University Department of Interior Architecture, designed for children won Aydın an award at TMMOB Chamber of Interior Architectures’ IA2018 Interior Architecture Students Project Competition.

Stating that she designed the activity center as an integral part of Ahmet Piriştina City Archive and Museum, Yaşar’s graduate Büşra Aydın informed us about the intention of the two-storey project.

“I wanted to design an activity center for the 4-12 year old that would attract their attention. I tried to create a comfortable atmosphere based on children’s opinions. There is no technological toy or equipment in the center, which helps children invent their own games just by themselves and run around as they wish while playing. The top floor has been, on the other side, designed as a space where they can read books and study. Here there is a library, cushions and a corner of story teller,” said Aydın, who has been inspired by the idea that today’s children need to enrich their imaginary world by means of having fun while also studying.