Bu başarı Türk akademisyene aitThis success belongs to a Turkish academic

Yükseköğretimde dil eğitimi alanında dünyanın önde gelen akreditasyon kurumu olan CEA  (Commission on English Language Program Accreditation) Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Yaşar Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Engin Ayvaz seçildi.

ULUSLARARASI BAŞARILARIYLA İLERLİYOR

13 üyesi bulunan kurulun ABD dışından ilk ve tek üyesi olarak 2013 yılından bu yana yönetim kurulu üyesi olan Ayvaz, yeni görevini University of South Carolina Ögretim Üyesi Dr. Alexandra Rowe’den devraldı. İzmirli akademisyen Engin Ayvaz’ın bugüne kadar CEA’ye yaptığı önemli katkılarının altını çizen Dr. Alexandra Rowe, Ayvaz’ın istikrarlı ve güvenilir liderliği altında CEA’nın daha da ileri gideceğine duyduğu inancı ifade etti. Ayvaz, geçtiğimiz yıl da İngiliz Dili Eğitimi alanında dünyanın en büyük meslek kuruluşu olan TESOL International Association tarafından gelecekte dil eğitimine yön verecek 30 liderden birisi olarak gösterilmişti.

CEA’NIN ÖNEMİ

Merkezi Washington DC’de bulunan CEA, yükseköğretimde dil öğretimi alanında kalite standartlarının belirlenmesinde dünyadaki en önemli kuruluş olarak kabul ediliyor ve ABD Eğitim Bakanlığı’nın dil öğretimi alanında yetki verdiği tek kalite kurulu olma özelliğini taşıyor.  Yılda 3 defa toplanan kurul her toplantıda yaklaşık 30 kurumun kalite belgesi başvurusunu karara bağlıyor. Aralarında University of Illinois, Columbia University, Boston University gibi dünyanın önde gelen üniversitelerinin bulunduğu 350’ye yakın kuruma kalite belgesi veren CEA, Türkiye’den de Yaşar Üniversitesi, İTÜ ve Bilgi Üniversitesi’ni akredite etmişti.

The Washington-based accreditor chaired from İzmir, Turkey

Engin Ayvaz, Director of the School of Foreign Languages, has been elected the Chair of the Commission on English Language Program Accreditation (CEA), which is the foremost accreditation agency in language teaching for higher education.

SUCCESSFUL ON A GLOBAL SCALE

Having served as one of the 13 commissioners of the CEA Commission since 2013, Ayvaz took over the office as the Chair of the Commission from Dr. Alexandra Rowe, academic at the University of South Carolina.  Stressing that Ayvaz has made significant contributions to CEA up to this date, Dr. Alexandra Rowe also expressed her conviction stating that CEA will be furthered even more by the consistent and reliable leadership of Ayvaz, who has also been the first and only non-U.S. commissioner. Last year, Ayvaz was also recognized by the TESOL International Association, which is the greatest professional organization in English Language Teaching, as one of the 30 emerging leaders who will shape the future of language teaching for years to come.

THE IMPORTANCE OF THE CEA

The Washington-based CEA is recognized as the world’s most important agency in setting quality standards for post-secondary intensive English language programs while also being the only accreditor in language teaching authorized by the U.S. Department of Education.  Gathering three times a year, the Commission makes accreditation decisions on the applications made by nearly 30 institutions per meeting. Having granted accreditation to nearly 350 institutions including the world’s leading universities such as the University of Illinois, Columbia University and Boston University, CEA has also accredited Yaşar University, İstanbul Technical University and Bilgi University from Turkey.