Sosyal mesafeyi gözeten projeler

Yaşar Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencileri yılsonu bitirme projeleri kapsamında bilgi ve becerilerini ortaya koymayı başardı. Pandemi nedeniyle sosyal ağlar üzerinden jüri karşısına çıkarak projelerini sergileyen öğrenciler, sosyal mesafeyi de gözeten projeleriyle dikkat çekti. Süper marketlerde kasada bekleme süresini azaltacak, yapay zeka ile alışveriş merkezlerinde ya da hastanelerde kişi takibini sağlayabilecek veya ALS hastalarının konforunu artırabilecek birbirinden farklı projelere imza atan gençler, düşük maliyetlerle tamamladıkları projelerini anlattı. 

Gerçek yaşam problemlerinin çözümlerine odaklandıklarını belirten gençler, sanayi kuruluşlarının da desteğini alarak hazırladıkları projeleri hakkında şu bilgileri paylaştı:

Marketlerde kasada bekleme süresi azalacak, sosyal mesafe korunacak

Cengizhan Yurdakul, İsmail Avcı 

Akademik Danışman: Dr. Nalan Özkurt

“Bu projede gelişim gösteren makine öğrenimini kullanarak alışveriş konusundaki sorunları çözmeye odaklandık. Günümüzdeki alışveriş sisteminin kasada gerçekleşen ödeme kısmına dair daha az maliyetli, daha hızlı ve daha verimli bir sistem geliştirmeye çalıştık.  Bu sistem derin öğrenme ile yapılmış bir obje tanıma sistemi ile otomatize edildi. Ayrıca daha basit model eğitimleri ile desteklenip sistemde yaşanabilecek basit hataların engellenmesi sağlandı. Özetle, derin öğrenme ile market sepetindeki ürünlerin kameralı sistem ile otomatik olarak tespit edilip, fiyatlarının hesaplanmasını sağlamaya çalıştık. Böylece marketlerde kasada bekleme süresini azaltıp, sosyal mesafeyi korumayı mümkün kılmaya çalıştık”

ALS hastaları için iletişim ve kontrol sistemi

Başak Yardım, Şevket İrdem, Ecem Coşan 

Akademik Danışman: Dr. Nalan Özkurt

“ALS hastalığı sinir hücrelerinin hasarından kaynaklanan nörolojik bir hastalık. Hastalığın günümüzde tam bir tedavisi veya ilerleyişini durdurmak için herhangi bir tedavi seçeneği henüz yok. Hastalık gün geçtikçe ilerlemekte, hastaların gündelik hayatlarını zorlaştırmakta ve hareketlerini kısıtlamakta. Projemizin amacı konuşma ve hareket kabiliyetlerini kaybetmekte olan hastaların gündelik hayatlarını kolaylaştırmak ve iletişim imkanlarını arttırmak. Çalışmada kullanılan sensör sayesinde hastaların bulunduğu konumdan EEG beyin sinyalleri yardımı ve göz hareketleri ile temel ihtiyaçlarını karşılamaları ve onların daha rahat bir şekilde hayatlarına devam etmeleri için bir bilgisayar uygulaması tasarlandı.”

Yapay zeka ile takip

Alper Saylam, Nur Keleşoğlu, Rıfat Orhan Çıkmazel

SADELABS Şirket Danışmanları: Mehmet İlem, Hasan Erkan

Akademik Danışman: Doç. Dr. Volkan Rodoplu  

“Akıllı cihazların konumu dış ortamda GPS ile çok hassas olarak belirlenebiliyor. Ancak bina, ofis, fabrika gibi kapalı ortamlarda hassas yer tespiti henüz başarılı olarak yapılamamakta. Fabrikalarda personel ve cihaz takibi, havaalanlarında yolcuları kapılara yönlendirmek, alışveriş merkezlerinde veya acil çıkışa yönlendirmek ya da bina içinde kalan olup olmadığını tespit edebilmek için bu projeyi geliştirdik. Projemizde konumların tahmin ve takip edilebilmesi için bir yapay zeka modeli olan çok katmanlı algılayıcı modeli kullanıldı. Projemiz şu an gelecek konumların tahminlerinin yapılması aşamasında.”

Otonom araç kontrolü

Deniz Kurtel, Ceren Kahraman, Buse Pehlivan

Akademik Danışman: Prof. Dr. Cüneyt Güzeliş   

“Son yıllarda, sürücü hatasını azaltmak amacıyla insan müdahalesi olmadan sürüş olanağı sağladığı için otonom araçlara olan ilgi arttı. Biz de sürücüsüz araçların yol ve trafik levhası takibi için kamera görüntülerini derin öğrenme yoluyla değerlendirmesini içeren bir proje geliştirdik. Geliştirdiğimiz sistem, nesneleri ve yol şeritlerini algılayıp bu çıktılara göre karar verme işlemini eş zamanlı olarak gerçekleştirebiliyor. Prototip bir araba ile de testlerimizi gerçekleştirdik.”