İlklerin şehri İzmir’in spor tarihine bilimsel bakış

Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) İzmir Şubesi’nin, İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliği ve Yaşar Üniversitesi’nin desteği ile düzenlediği “İzmir Spor Tarihi Sempozyumu” Selçuk Yaşar Kampüsü’nde gerçekleştirildi.Sempozyuma İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ahmet Yiğitbaşı, Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal Dinçer, Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili İdil Yiğitbaşı, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila’nın yanı sıra çok sayıda izleyici katıldı

Yaşar Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen sempozyumun açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Türkiye’nin spor tarihine bakıldığında ilk atletizm ve binicilik yarışmalarının, ilk futbol müsabakasının İzmir’de yapıldığın söyledi. Kocaoğlu, İzmir’in 1960-2000 yıllarında kapasitesinin altında büyüme dönemi yaşandığın, son süreçte İzmir’in her alandaki altyapı eksikliklerini tamamlamaya çalıştıklarını söyledi. 2005’de yapılan Üniversite Oyunları nedeniyle İzmir’de bir çok tesis yapıldığını bunun yanında mevcutların da yenilendiğini kaydeden Kocaoğlu, belediye olarak 37 branşta 5 bin sporcunun üzerinde etkinliklerini sürdürdüklerini söyledi.

Aziz Kocaoğlu-İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı

Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal Dinçer de sempozyumda Osmanlı döneminden Cumhuriyete kadar bir çok farklı spor dallarından bir çok konuya değinileceğini kaydetti. Üniversitelerin sadece akademik ve bilimsel iddialarla var olamayacağını ifade eden Prof. Dr. Dinçer aynı zamanda kentin kültürünü oluşturan sanat ve spor alanlarında da hizmet etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Prof. Dr. M.Cemal Dinçer-Yaşar Üniversitesi Rektörü

Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila da, sporla  gençlerin olumsuz alışkanlıklardan uzak kalmasının sağlanabileceğini ve iyi ahlaklı vatandaş yetiştirilebileceğini kaydetti.

Bahri Okumuş-TSYD İzmir Şubesi Başkanı

İzmir Şubesi Yönetim Kurulu olarak 55 yıl geçmişe sahip bir meslek kuruluşunu temsil etmenin getirdiği sorumlulukla son 6 yılda İzmir’in spor ve spor gazeteciliği dünyasına önemli katkılar sağlayacak organizasyonları başlattıklarını söyledi.  Okumuş, şöyle konuştu:

“İlki düzenlenen İzmir Spor Tarihi Sempozyumu ise tüm bunların arasında belki de bizi en fazla heyecanlandıran organizasyon. Zira 8 bin 500 yıllık tarihe sahip İzmir, kendisini özel kılan birçok niteliğinin yanında bu topraklarda modern sporların ilk kez yapıldığı şehir olma özelliğini de yaşıyor. Sempozyumu düzenlediğimiz Yaşar Üniversitesi’nin Selçuk Yaşar Kampüsü’nün bulunduğu Bornova, Türkiye’de futbolun ilk kez oynandığı yerdir. İzmir’in spor tarihi denilince aklımıza kentimizin sahip olduğu asırlık spor kulüpleri geliyor. Oysa bu sempozyuma gönderilen bildirilerin konu başlıklarına bakınca aslında bir hazineyle karşı karşıya olduğumuzu görüyoruz. Sempozyumun gelecek yıllarda devam ettirilmesinin hem kültürel hem sportif açıdan Izmir’e önemli katkı sağlayacağına inanıyorum.”

Okumuş, sempozyum için kendilerine öncülük eden, İzmir’in spor tarihine ilişkin önemli araştırmaları bulunan Günver Güneş’e ve Ünal Uyguç’a teşekkür ederek, “Yine bu konuda bizimle işbirliği yapan İzmir Büyükşehir Belediyesine, sayın başkanımıza, kapılarını bizi açan ve bizi destekleyen Yaşar Üniversitesi’nin değerli yöneticilerine de şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

Sempozyuma 44 araştırmacı 35 bildiri ile katıldı. 16 farklı üniversiteden bilim insanlarının katıldığı sempozyumda yerel araştırmacılar da çalışmalarını sunma olanağı buldu. Sempozyumun düzenleme kurulunda, İzmir’in spor tarihine ilişkin çok sayıda araştırması ve basılı kitapları bulunan Yrd. Doç. Dr. Günver Güneş, TSYD İzmir Şube Başkanı Bahri Okumuş ve Eski Milli Atlet Ünal Uyguç bulunuyor. İlk kez düzenlenecek olmasına karşın ilginç ve değerli bildirilerin sunulduğu toplantıda Osmanlı Döneminde İzmir’de Spor, Mütareke ve İşgal Yıllarında İzmir’de Spor, Cumhuriyet döneminde İzmir’de Spor, Modern Sporlar ve İzmir, Eğitim Kurumları ve İzmir’de Spor, Azınlıklar ve İzmir’de Spor, İzmir’in Spor Alanları, İzmir’in Spor Kulüpleri ve İzmir’de spora hizmet edenler konu başlıklarında araştırmalar sunuldu.