Sağlıklı yaşamak için dikkat!

 Sağlıklı Yaşam Önerileri

          Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, sağlıklı olmak, sadece vücutta hastalık ve sakatlığın bulunmayışı anlamına gelmiyor, kişinin sağlıklı olabilmesi için bedenen, ruhen ve sosyal yönden de tam bir iyilik halinde bulunması gerekiyor. Yaşar Üniversitesi Hekimi Dr. Yeşim Günel, sağlıklı yaşam için yapılması gerekenleri anlattı.

Beslenmeye Dikkat

Dr.Yeşim Günel
Dr.Yeşim Günel

Kişinin yaşam kalitesini arttırarak yaşaması, sağlıklı yaşlanabilmesi ve yaşa bağlı oluşabilecek sağlık risklerini en aza indirebilmek için beslenme ve fiziksel aktivitenin çok önemli.

Yaşar Üniversitesi Hekimi Dr. Yeşim Günel, sağlıklı yaşamak için dengeli beslenmenin önemine dikkat çekerek zararlı alışkanlıklardan uzak durulması gerektiğinin altını çizdi. Günel, sağlıklı yaşam için yapılması gerekenleri şöyle anlattı:

“Besin öğeleri 6 farklı kategoride değerlendirilir. Karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitaminler, mineraller ve su. Günlük beslenmede bu besin gruplarının hepsi dengeli ve yeterli miktarda olmalıdır. Sebze ve meyvenin çok çeşitli olduğu ülkemizde mevsimine uygun yiyeceklerin tüketilmesine dikkat edilmelidir. Buğday, arpa, çavdar, yulaf ve bu tahıllar ile yapılan ekmek, pirinç, şehriye, makarna gibi ürünler karbonhidrat içerir ve  patates, ekmek, süt, yoğurt, meyve-sebze ve unlu gıdalarda bulunan karbonhidratlar vücudumuzun ana enerji kaynağıdır. Protein kaynağı olan süt, yoğurt, peynir, yumurta, et, tavuk ve balık gibi gıdalar da günlük beslenmede mutlaka olmalıdır. Enfeksiyon geçirildiği dönemlerde de protein kaynaklarının yeterli tüketilmesi gerekir. Havaların soğuduğu bu günlerde bağışıklığı güçlendirmek için vitaminlerden özellikle A, C, E ve minerallerden selenyum ve çinkodan zengin yiyecekler tüketilmelidir. Bunlar antioksidan özellikleri sayesinde hücreleri serbest radikallerin etkilerinden korur, savunma mekanizmasını güçlendirirler, vücut direncini arttırırlar. Özellikle turunçgiller, havuç, brokoli, kabak, Brüksel lahanası, yeşilbiber, karnabahar,  maydanoz, roka, tere gibi sebzeler, bu vitaminler bakımından zengin besinlerdir. Zeytinyağı, fındık, ceviz gibi besinlerde bulunan E vitamini de güçlü antioksidandır. Ancak bu besinler yüksek kalori verdiği için dikkatli tüketilmelidir. Vücutta besinlerin emilimi, sindirimi, boşaltımı, toksinlerin atılımı ve ısı dengesinin sağlanması için günde 2 litre kadar su tüketilmelidir. Kuşburnu, ıhlamur, adaçayı, zencefil, ekinezya, rezene gibi bitki çayları da enfeksiyonlara karşı olumlu etkileri nedeniyle gün içinde 2-3 bardak içilebilir. Yeterli ve dengeli beslenildiğinde ek olarak vitamin, mineral, besin destekleri almaya gerek yoktur. Sağlıklı bir yaşam için kişinin sigara,  alkol, uyuşturucu gibi madde bağımlılığından uzak durması gerekir.”

Günde 30 dakika egzersiz

Dr. Yeşim Günel, günümüzde insanların daha az hareket eder durumda olduklarını belirterek her gün yapılacak 30 dakikalık egzersizin, kişiyi, fiziksel ve sosyal açıdan daha güvenli ve aktif hale getirebileceğini söyledi. Günel; “ Çoğu kişi gün boyu oturarak çalışmakta, zamanının büyük bölümünü televizyon veya bilgisayar başında geçirmektedir. Bireylerin harcadıklarından çok aldıkları enerji, hareketsiz yaşam sonucu vücut yağ kitlesinde artışa ve şişmanlığa yol açmakta, ayrıca koroner kalp hastalıkları, diyabet gibi birçok kronik hastalığın oluşmasına da zemin hazırlamaktadır. Bu yüzden bir yetişkin için günlük 30 dakika egzersiz, yani düzenli fiziksel aktivite gereklidir. Tempolu yapılan yürüyüş bile bu ihtiyacı karşılar.  Gençler daha uzun süreli, daha şiddetli egzersizlerle kemik ve kaslarını daha sağlıklı hale getirebilir.  İnsanlar için çocukluk ve genç erişkinlik dönemi kişilere fiziksel aktivite alışkanlığının kazandırılması ve yaşam boyu devam ettirilmesi için en uygun dönemdir. Sağlık Bakanlığı da,  Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı ile ülkemizde görülme sıklığı giderek artan obezitenin önlenmesine yönelik bilimsel ve politik kararlılık oluşturmuş ve sektörler arası faaliyetlerin güçlendirilmesi için çalışmaktadır. Düzenli fiziksel aktivite sonucu kişi kendisini daha iyi hissederek, vücut görüntüsünü daha olumlu algılar, kendine fiziksel değer verir ve kendisiyle gurur duyar.  Ayrıca fiziksel aktivite stresi azaltır, bu da sosyal yaşamda olumlu etki yaratır” dedi.

Kişisel temizlik önemli

Dr. Yeşim Günel ayrıca sağlıklı yaşam için kişisel temizliğin de çok önemli olduğunu belirterek, ”Ağız ve diş temizliğinden başlayarak tüm beden temizliği için hijyen kurallarına uyulmalı, günde en az iki kez dişler fırçalanmalı, eller sık sık yıkanmalı, düzenli olarak duş alınmalıdır. Başta lavabo ve tuvaletler olmak üzere yaşanılan mekanların temizliği ve havalandırılmaları düzenli olarak yapılmalıdır. Giysiler temiz olmalı ve hava şartlarına uygun kıyafet giymeye özen gösterilmelidir.  Ayrıca her gün düzenli uyumalı,  belirli bir yaştan sonra cinsiyete ve yaşa uygun olarak düzenli sağlık kontrolleri yaptırılmalıdır” diye konuştu.

no images were found