Coronavirüsten korunurken ruh sağlığınızı da koruyun

Günlerdir dünyanın birinci gündem maddesi haline gelen Coronavirüs (COVID-19) salgını, korkutucu olmasıyla ruh sağlığını da yakından etkileyebiliyor. Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi ve Psikolojik Danışma Birimi Sorumlusu Berrin Özyurt, fiziksel sağlığı korumanın yanı sıra ruh sağlığını da korumanın önemine değinerek böyle dönemlerde kaygının ve stresin nasıl yönetilebileceğini anlattı. Özyurt, “Bu konuda endişeli olup yalnız yaşayan arkadaş ve akrabalarınızı arayın ve destek verin” tavsiyesinde bulundu.

KORKMANIZ ÇOK NORMAL

Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi ve Psikolojik Danışma Birimi Sorumlusu Berrin Özyurt, Coronavirüs ile ilgili bilgilenmenin çok önemli olduğunu, ruhsal iyilik durumunu ve ruhsal sağlığı da ancak doğru bilgilenerek koruyabileceğimize dikkat çekti. Dr. Berrin Özyurt, “Ailemizin, arkadaşlarımızın ve bizim sağlığımızı tehdit eden bir ortamda tedirgin olmak hatta korkmak ve endişelenmek normal” diyerek kişilerin kendilerini daha iyi hissetmeleri için alınabilecek önlemleri ise şöyle anlattı:

Uzman önerisine uyun

“Öncelikle kişisel temizliğinizi ve sağlığınızı korumanız için sağlık uzmanlarının önerilerini uygulayın. Örneğin, ellerinizi sıcak su ve sabunla sevdiğiniz bir şarkıyı dinleme süresince, en az 20 saniye yıkayın”

Spekülasyon ve söylentilerden uzak durun

“Bilgi kirliliğinin yoğun olduğu günümüzde çeşitli sosyal medya kanallarından ya da kişisel kaynaklardan yayılan söylenti ve spekülasyonlara rağbet etmeyin. Bunlar korkutucu olabileceği gibi yanlış bilgiler de içerebilir. Bilgi edinmeyi sınırlayın ve güvenilir kaynaklara yönelin. Bilgilenmek istediğinizde T.C. Sağlık Bakanlığı’nın duyuruları, Dünya Sağlık Örgütü’nün web sayfaları, Türk Tabipler Birliği’nin duyuruları gibi güvenilir kaynaklardan yararlanın. Kaliteli kanallardan ulaşacağınız bilgiler, kendinizi güvende hissetmenize yardımcı olur”

Sosyal destek kaynaklarınızı harekete geçirin

“Stresli dönemlerde sosyal çevrenizden alacağınız destek önemli, bu nedenle geniş aile üyeleriniz ve işyerinizde çalışan meslektaşlarınızla ilişkilerini sürdürün ve gerektiğinde onlardan duygusal destek alın”

Rutinden uzaklaşmayın

“Böyle durumlarda genellikle rutine bağlı kalmak iyidir. Yapabileceğinizi düşünüyorsanız ev ya da işteki görevlerinize devam edin”

Kaygı ve stresi yönetin

“Nefes egzersizleri ve kasları gevşetme teknikleri, yoga, meditasyon gibi stresle ve kaygıyla baş edip sizi rahatlatacak yöntemler konusunda bilgi edinin. Düzenli uyuyun ve sağlıklı beslenin, egzersiz gibi fiziksel aktivitelerde bulunun. Böylece kendinizi daha rahat hissedecek ve kontrolün sizde olduğunu fark edeceksiniz”

Çocuklarınızla konuşun

“Sağlıkla ilgili planlarınıza ailenizin tüm üyelerini ve çocuklarınızı da dahil etmek önem taşır. Çocuklarınıza salgın konusunda ne bildiklerini onları tedirgin etmeden sorun. Çocuklarınızı yaşadığı olumsuz etkileri en aza indirmek için onları korkutmadan ve abartmadan doğru bilgilendirin. Haberleri onlarla tartışın, ancak bu konuyu aşırı bir biçimde gündemde tutmaktan kaçının. Bu konuyu konuşmaktan çekinmeyin ve mümkün olduğunca dürüst olun. Rutinlerini sürdürmelerini sağlayın. Kaygı ve korkularını ifade etmelerini destekleyin”

Risk grubundaysanız bilgilendirin

“Geçmişte bir travma yaşadıysanız, ruhsal bir sorununuz varsa ya da kronik bir sağlık probleminiz varsa salgın hakkında konuşurken ya da okurken kendinizi bunalmış hissetmeniz normal. Bu duyguları kabul etmek ve çevrenizden gerekli yardımı istemek iyi gelecektir”

Yargılamayın

“Virüs şüphesi ile gözetim altında olan kişilere önyargılı yaklaşmayın, onları yargılamayın”