Bu oyuncaklar çocuklara sağlıklı beslenmeyi öğretecek

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 0-5 yaşta obezite oranı yüzde 8,5’i, fazla kilolu ve obez olanların toplam oranı ise yüzde 26,4 olarak ortaya çıkıyor. Bu rakamlardan yola çıkan Pınar Enstitüsü ve Yaşar Üniversitesi’nin, işbirliğiyle, okul öncesi çocuklara sağlıklı ve dengeli beslenmeyi öğretmek için eğitici oyuncaklar ile eğitim gereçleri tasarlandı. Endüstriyel Tasarım Bölümü’nden 15 öğrencinin, psikolog, pedagog ve gıda mühendisi akademisyenlerden destek alarak tasarladığı eğitici oyuncaklarla, çocukların oynayıp eğlenirken sağlıklı beslenmeyi öğrenmeleri hedefleniyor.

YSR Oyuncak (2)

Pınar Estitüsü ve Yaşar Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü işbirliğiyle hazırlanan, sağlıklı ve dengeli beslenmeyi öğretmeye yönelik oyuncaklar ile eğitim gereçleri projeleri, Selçuk Yaşar Kampusu’nda görücüye çıktı. Endüstriyel Tasarım Stüdyosu dersi kapsamında Öğretim Görevlisi Ezgi Ozan ve Araştırma Görevlisi Sevi Merter danışmanlığında hazırlanan projelerin sergisine; Yaşar Topluluğu Yönetim Kurulu Selim Yaşar ile eşi Yasemin Yaşar, Yaşar Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanvekili İdil Yiğitbaşı, Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemali Dinçer, Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Gören Bulut, Pınar Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı Dilek Emil, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Rektör Prof. Dr. Cemali Dinçer, üniversite ve sivil toplum kuruluşları ve sanayi işbirliğine dikkat çekerek, her zaman, bilimi halkın kullanımına sunmayı hedeflediklerini ifade etti.

YSR Oyuncak (4)

ÇOCUKLARDA OBEZİTE ORANI YÜZDE 8,5

Pınar Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı Dilek Emil, ülkemizde beslenme alışkanlıklarındaki yanlışlıklar ve fiziksel aktivite eksikliğinden kaynaklanan özellikle 0-5 yaş arası çocuklarda görülen yüzde 8,5’lik obezite oranına dikkat çekti. Dilek Emil, “Yaşar Üniversitesi işbirliğiyle, çocuklarda beslenme bilincinin küçük yaşta oluşturulması ve sağlıklı bireyler yetiştirilmesi amacıyla, daha önce de ‘Eğlenerek Hareket Edelim, Sağlıklı Beslenelim’ projesini hayata geçirmiştik. Yönetim Kurulu üyemiz Prof. Dr. Sibel Karakaya gibi gıda mühendisi ve pedagog ile psikologlardan oluşan birçok uzman akademisyen destek aldığımız bu projemizde de aynı amaçla yola çıktık. Çocukların, hem oynarken eğlenebilecekleri hem de sağlıklı beslenmenin yollarını öğrenebilecekleri birbirinden güzel oyuncak tasarımları ortaya çıktı” dedi.

YSR Oyuncak (3)

8 YILDA OYUNCAK İTHALİMİZ 3,5 MİLYAR DOLARI GEÇTİ

Endüstriyel Tasarım Bölüm Başkanı Yrd. Doç Dr. Mine Ovacık ise Türkiye’nin son 8 yılda 3,5 milyar dolardan fazla oyuncak ithal ettiğini vurgulayarak, “Türkiye, her yıl oyuncak ithaline milyon dolarlar harcıyor ve bunların birçoğu da sağlıksız plastik oyuncaklar. Türkiye’de üretilmiş özgün oyuncaklara rastlamak çok mümkün değil. Pazarda var olan yerli üretim oyuncaklar ya ithal markalı oyuncakların taklidi ya da profesyonelce tasarlanmamış nesneler. Endüstriyel tasarımı, oyuncak tasarımına taşımayı, çocukların ilgisini çekebilecek, onların zekasını geliştirebilecek, tamamen doğal malzemeden üretilen yeni nesil oyuncaklar ortaya çıkarmayı hedefliyoruz. Sağlıklı olup olmadıkları tartışılan ithal plastik oyuncakların yerini, sağlıklı olan doğal malzemelerle yapılan oyuncakların alması için çalışıyoruz. Pınar Enstitü ile birlikte yaptığımız bu projede de öğrencilerimiz, anaokulunda çocuklarla, öğretmenleriyle görüşüp önce neler istediklerini belirledi. Ardından da çocukların sağlıklı ve dengeli beslenmelerini öğretmek amacıyla bu eğitim materyali olan oyuncakları tasarladılar. Oyuncaklar, çocuklara günlük tüketmesi gereken besinleri, bu besinlerin nasıl oluştuğunu ve besinlerin yararlarını anlatıyor” diye konuştu.

Pınar Enstitüsü Direktörü Ümit Savcıgil, tasarlanan oyuncakları en kısa süre içinde hayata geçireceklerini belirterek, çocukların sağlıklı ve dengeli beslenmeleri için işbirliklerinin süreceğini ifade etti. Konuşmaların ardından 15 projeden ilk dörde giren öğrencilere, ödülleri, protokol üyeleri tarafından verildi.