Bu gıdalar size süper gelecekNutritious foods for your health

Sağlıklı bir yaşam tarzı oluşturmak isteyenler için sağlıklı beslenmenin önemi kaçınılmaz. Sağlıklı beslenmenin yolunu açan ve günümüzde popülerliği giderek artan süper gıdaların sağlığımız üzerinde yarattığı olumlu etkilere değinen Yaşar Üniversitesi MYO Gıda İşleme Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Ruhan Aşkın Uzel, marketlerde ve pazarlarda kolaylıkla bulunabilecek süper gıdaların neler olduğunu anlattı. Uzel, “Süper gıdalardan bazıları    bağışıklık sistemini düzenlerken bazıları uyku düzenini sağlamakta, bazıları hafızayı güçlendirmekte ya da vücuda vitamin ya da mineral takviye etmektedir” dedi.  

Yaşar Üniversitesi MYO Gıda İşleme Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Ruhan Aşkın Uzel

KANSER RİSKİNİ AZALTAN DA VAR BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİREN DE

Yaşar Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Ruhan Aşkın Uzel, bol antioksidan içeren kakaodan, doğal mikrop önleyicisi tarçına; kalp sağlığını koruyan cevizden, kan şekerini koruyan tatlı patatese kadar süper gıdalar hakkında şu bilgileri verdi:

Kakao: Bol antioksidan içerir. İçerisinde bulunan antioksidan miktarı yeşil çay ve kırmızı şaraptan da fazladır.

Yaban mersini: Kan şekerini düzenler, bol antioksidan içerir, idrar yollarını temizler, görme kaybı gibi aksaklıkların giderilmesinde yardımcıdır, kalbi onarır, beyin fonksiyonlarını güçlendirir, sindirim sistemini düzenler.

Tarçın: Doğal bir mikrop önleyicidir, kan şekerinin düşürülmesinde destek olur, hafızayı geliştirir, metabolizmanın yağı ve şekeri işlemesini düzenlediği için kolesterolün düşürülmesinde etkilidir.

Ceviz: İçerisinde bulundurduğu Omega 3 yağ asitleri sayesinde kalp sağlığının korunmasında destekçidir. Kalp ve damar hastalıklarını tedavi eder, lif içeriği bol olduğu için sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur.

Böğürtlen: C vitamini açısından oldukça zengindir. Düzenli tüketildiğinde yüksek tansiyonu düşürür, vücudu dinlendirir ve güçlendirir.

Kinoa: Glutensiz olup besin değeri yüksektir, tam protein kaynağıdır yani vücudun ihtiyacı olan aminoasitleri sağlar, kilo kontrolünü sağlar, sindirim sistemini düzenler, içerisinde bulunan yüksek miktardaki magnezyum minerali sayesinde damarları rahatlatarak şiddetli baş ağrılarının giderilmesini sağlar.

Avokado: Vitamin ve mineral deposudur, bol liflidir bu nedenle sindirim sistemini düzenler, kolesterolü dengeler, göz sağlığını korur.

Dut: Saç dökülmesine karşı kullanılır, fazla miktarda antioksidan içerir bu nedenle birçok hastalığın tedavisinde ve cilt bakım malzemelerinde kullanılmaktadır.

Somon: Hafızayı kuvvetlendirir ve beyin fonksiyonlarını iyileştirir, düşük aklorili olması nedeni ile diyet programlarının vazgeçilmezidir, tansiyonu düzenler, kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskini azaltır, bağışıklık sistemini güçlendirir, manik depresiflik ya da depresyon gibi ruhsal aksaklıkların giderilmesi için tercih edilir.

Nar: Yorgunluğu giderir, kolesterol ve şekeri dengeler, kanser hücrelerinin gelişmesine engel olurken, kalp sağlığının korunmasında da yardımcı olur.

Tatlı patates: Kan şekerini düzenler, karaciğer, cilt ve prostat kanseri riskini azaltır, zengin lif ve magnezyum içeriği nedeni ile sindirim sistemi için çok yararlıdır, göz ve karaciğer hastalıklarına karşı son derece yararlıdır.

Badem: Beyin gelişimini destekler, düzenli olarak tüketildiğinde vücudun kolesterol seviyesini düzenler, içerdiği fosfor sayesinde ‘osteoporoz’ gibi yaşa bağlı sorunların başlamasını önlerken, kemik ve diş yapısının güçlendirilmesinde katkı sağlar.

Kızılcık: İdrar yolu enfeksiyonlarına iyi gelir, kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskini azaltır, diş çürümelerini, solunum enfeksiyonlarını önler.

Karalahana: C vitamini deposudur, erken yaşlanmaya neden olan serbest radikallerin miktarını azaltır, hücrelerin aşınma ve yıpranmasını azaltır veya önler, içerisinde bulundurduğu anti-kanser bileşenlerin enzim aktivitesini harekete geçirmesi sayesinde tümör gelişimini önler ya da büyümeyi yavaşlatır.

Keçiboynuzu: Akciğeri temizler ve antioksidan içeriği kansere yakalanma riskini azaltır, antialerjik ve antibakteriyel özelliği vardır, üst solunum yolu enfeksiyonlarına iyi gelir, yüksek lif içeriği sayesinde mideyi ve sindirim sistemini destekler.

A healthy diet is critically important for those who want to start a healthy lifestyle.  To touch upon what positive impact superfoods -today’s trending food types that help individuals get a healthy start in their diet- have on our health, Head of the Department of Food Processing at Yaşar University’s Vocational School Ruhan Aşkın Uzel gave information about the accessible types of superfood sold at supermarkets and outdoor markets. “Some superfoods regulate immune system while some others work as sleep regulators, or boost memory. They can also be vitamin or mineral supplies for the body,” said Uzel. 

IMMUNE-ENHANCING AND CANCER-RISK-LOWERING EFFECTS

 Yaşar University’s scholar Ruhan Aşkın Uzel shared the following information regarding superfoods including cocoa that contains significant amount of antioxidant, as well as the natural microbe-inhibitor cinnamon, heart-healthy walnut, and sweet potato that maintains blood sugar:

Cocoa: Contains lots of antioxidants. The amount of antioxidants in it is way higher than in green tea and red wine.

Blueberries: Regulate blood sugar, contain plenty of antioxidants, cleanse urinary tract, help treat such disorders as loss of vision, repair heart, strengthen brain functions, regulate digestive system.

Cinnamon: It is a natural germicide, and helps lower blood sugar, improves memory, and is effective in reducing cholesterol level since it regulates metabolism in processing fat and sugar.

Walnut: Omega 3 fatty acids in it help protect cardiac health. It treats cardiovascular diseases and helps regulate digestive system thanks to the abundant content of fiber in it.

Blackberries: It is quite rich in Vitamin C, and lowers high blood pressure if consumed regularly, relaxes and strengthens the body.

Quinoa: Gluten-free quinoa has a higher nutritional value. It is a source of whole protein that supplies the body with the amino acids that it needs. It helps control weight, regulates digestive system. Its high magnesium content helps relieve severe headache as it dilates blood vessels.

Avocado: Rich in vitamins and minerals, as well as in fiber that regulates digestive system. It keeps cholesterol levels balanced and protects eye health.

Mulberry: It can be used to treat hair loss, contains abundant amount of antioxidants. So it can also be used to treat many different diseases and in skin care products.

Salmon: Boosts memory and improves brain function. It is commonly preferred because of its low calorie content. It regulates blood pressure, lowers risks of heart diseases, and boosts immune system. It is also preferred against mental disorders such as manic depression or depression.

Pomegranate: It relieves fatigue, keeps cholesterol and glucose levels balanced, inhibits proliferation of cancer cells, and helps protect cardiac health.

Sweet potatoes: Regulates blood sugar, lowers risk of liver, skin and prosthetic cancer. It is rich in fiber and magnesium, making it beneficial for digestive system. It is extremely useful against eye and liver diseases.

Almond: Supports brain growth, regulates cholesterol level if consumed regularly. Its phosphoric content prevents age-related disorders such as ‘osteoporosis’. It also strengthens teeth and bones.

Cranberry: It can be used against urinary tract infections. It lowers risks of heart diseases, and prevents tooth decay and respiratory infections.

Collards: Rich in Vitamin C, reduces the amount of free radicals that cause premature aging, reduces or prevents degeneration in cells, prevents or slows down growth of tumors as its anti-cancer content triggers enzyme activity.

Carob: Cleanses lungs, lowers cancer risk thanks to its antioxidant content. It is antiallergic and antibacterial. It can be used against upper respiratory infections, and assists stomach and digestive system as it is a high-fiber food.