‘AhtaPodcast’ ile sinema söyleşileri

Sinema üzerine dijital sesli arşive katkı:

 Yaşar Üniversitesi Film Tasarımı Bölümü öğrencileri, ‘AhtaPodcast’ ismini verdikleri podcast projesinde, etkinlik merkezi Atölye 017 kapsamında ünlü sanatçılar, profesyoneller ve akademisyenlerle sinema üzerine sohbetler gerçekleştirdi. Aralık ayından bugüne kadar 17 konuğun ağırlandığı seri sohbetler podcast olarak  Spotify platformu üzerinden dinleyicilere sunuldu. Yaşar Üniversitesi Film Tasarımı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sevcan Sönmez, “Podcast gibi yaptığımız etkinlikler sayesinde, yaratıcılığı ve üretkenliği tetiklemek, farklılıklara yer açmak, multidisipliner çalışmalara ortam sağlamak, bilimin sanat ve tasarımla kesiştiği alanları birlikte keşfetmeyi amaçladık” dedi.

 

Yaşar Üniversitesi Film Tasarımı Bölümü öğrencileri ‘AhtaPodcast’ adı altında bir podcast serisi başlattı. Bölümün etkinlik merkezi Atölye 017’deki dijital sesli arşive katkıda bulunmak amacıyla başlatılan seride, öğrencilerden Aleyna Bozan ve Barış Kösem, sinema sektörünün önde gelen isimleriyle sohbet etti. Podcast serisine bugüne kadar, aralarında Yönetmen-Senarist Handan İpekçi, Yönetmen Pelin Esmer, Yönetmen Can Evrenol, Yapımcı-Yönetmen Emre Yeksan, Yapımcı Yamaç Okur, Oyuncu Banu Sıvacı, Oyuncu Kemal Burak Alper, Festival Direktörü Yusuf Saygı gibi önemli isimlerin olduğu 17 sanatçı ve akademisyen konuk oldu. Her bir podcast kaydında farklı konuların işlendiği projede öğrenciler, konukların sanatsal üretim süreçlerine, kariyer yolculuklarına ve hayatla kurdukları ilişkiye dair merak edilenleri ele aldı. Gerçekleştirilen ses kayıtlarının post-prodüksiyon süreçleri Film Tasarımı Bölümü Öğr. Gör. Alper Türkkan tarafından düzenlendi. Öğrencilerin keyifle gerçekleştirdiği bu podcast dizisinin ilk 4 bölümü, Spotify üzerinden ‘AhtaPodcast’ ismiyle dinleyicilere sunuldu.

‘MULTİDİSİPLİNER ÇALIŞMALARA ORTAM SAĞLAMAK İSTEDİK’

Doç. Dr. Sevcan Sönmez, “Bölüm olarak bu çalışmayı başlatırken amacımız, ağırlıklı olarak sinema, sanat ve tasarım alanından konuklar eşliğinde çeşitli konseptler doğrultusunda atölye çalışmaları, film gösterimleri ve söyleşiler düzenlemek, sektörden deneyimli kişileri öğrencilerimizle buluşturmaktı. Yaratıcılığı ve üretkenliği tetiklemek, farklılıklara yer açmak, multidisipliner çalışmalara ortam sağlamak, bilimin sanat ve tasarımla kesiştiği alanları birlikte keşfetmeyi amaçladık. Etkinlikleri gerçekleştirirken bir araya geldiğimiz önemli isimlerin bize yüz yüzeyken kattıklarını ve onların çalışma biçimi, ürettiği işler üzerine anlattıklarını bu podcast projesi ile kaydetmek, ölümsüzleştirmek ve etkinliklere katılamayanlara da ulaşabilecek bir platform daha oluşturmayı istedik” dedi.

‘DİJİTAL BELLEK ÜZERİNDE NESİLLER BOYU KAYITLI KALACAK’

Yaşar Üniversitesi Film Tasarımı Bölümü Öğretim Görevlisi Alper Türkkan ise, “Ben hem tekli bestesi ile hem de ses kayıtları ve post-prodüksiyonu ile projeye destek veriyorum. AhtaPodcast projesini film tasarım öğrencilerimizin bilgilerini artırmada, sinema alanındaki dağarcığımıza disiplinler arası da katkıda bulunmasında etkili bir projesi olarak görüyorum. Dijital bellek üzerinde nesiller boyu kayıtlı kalarak arşiv özelliğini taşıması da çok  önemli” diye konuştu.

‘ÖĞRENDİK, AKTARDIK VE EĞLENDİK’

Film Tasarımı Bölümü öğrencilerinden Aleyna Bozan, podcastleri hazırlarken eğlenerek öğrendiklerini, Barış Kösem ise, projenin öğrenme sürecinin bir parçası olduğunu söyledi.

Podcast’lere şu linkten erişilebilir:

 https://open.spotify.com/show/2jp7oj1Z4ajUSarNfZAfcG