YÜSEM’in “Evlilik ve Aile Terapisi” Uluslararası Aile Terapi Derneği’nce tanındı

Boşanma şampiyonu İzmir’de sertifikalı aile terapistleri yetişiyor

 Boşanma hızında Türkiye birinciliğini elden bırakmayan İzmir’de Yaşar Üniversitesi (YÜ) ve Amerikan Hiebert Enstitüsü işbirliği ile  ruh sağlığı uzmanlarına yönelik başlatılan “Evlilik ve Aile Terapisi Eğitimi Sertifika Programı” yoğun ilgi görüyor. Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) dünyaca ünlü aile terapisti William  J. Hiebert’in katılımıyla gerçekleştirilen programın bir yenisini de önümüzdeki  Eylül ayında başlatacak olan üniversite, yeni aile terapistleri yetiştirirken ailelerde mutluluğu ve huzurunu destekleyerek boşanma hızının da önünü kesmiş olacak.

Geçtiğimiz yıl 31 bin 756 kişinin evlendiği, 11 bin 149 kişinin ise boşandığı İzmir’de Yaşar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (YÜSEM) Ocak ayında örnek bir çalışmaya imza atarak “Evlilik ve Aile Terapisi Eğitimi Sertifika Programı’nı” başlattı. Çiftlerle ve ailelerle çalışmakta olan veya çalışmayı hedefleyen ruh sağlığı uzmanlarına evlilik ve aile terapisi alanında kurumsal temel bilgi ve klinik beceri donanımı kazandırmak amacıyla başlatılan ve ilki 2013 yılında son bulacak program ABD Hiebert Enstitüsü Başkanı ve kendi alanında duayen olarak tanınan William J. Hiebert’in verdiği dersler ile de büyük ilgi gördü.

Uluslararası Aile Terapi Derneği’nce tanındı

Programın Türkiye’de ve dünyada IFTA (Uluslararası Aile Terapi Derneği) tarafından tanınmış ilk evlilik ve aile terapisi eğitimi olduğunu da ifade eden YÜSEM Müdürü Doç. Dr. Sabah Balta ikincisi 14 Eylül’de başlayacak program hakkında bilgi verdi. Aile kurumunu sarsan iç ve dış etkenler, çocuklarda yaşanan sorunlar, aile içi şiddet, aile içi iletişimsizlik, boşanma gibi konuların ele alınacağı programa öncelikli olarak psikoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü mezunları ile psikiyatri uzmanlarının katılabileceğini ifade eden Balta, “Türkiye’de aile terapistliği konusunda önemli bir eksiklik var. Bu nedenle başlatılan program 310 saat teorik ders, 150 saat süpervizyon ve 250 saat uygulama olmak üzere toplam 710 saatten oluşmaktadır. Program bir öncekinde olduğu gibi 40 yıldan bu yana aile terapisti yetiştiren William J. Hiebert’in derslere katılımıyla gerçekleştirilecek. Mayıs 2014’e kadar sürecek sertifika programını tamamlayanlar aile terapisti olmaya hak kazanacaklar” dedi.

Sertifika sonrası sınav ABD’de

Balta ayrıca Aile Danışma Merkezi Eğitim Yönetmeliği’ne uygun olarak düzenlenen eğitimi tamamlayan ve sertifikalarını alan katılımcıların, 1000 saat terapi uygulaması ve 200 saat süpervizyonu tamamladıkları takdirde, ABD Illinois’de terapistlik sınavına girme hakkı elde edeceklerini ve lisanslı aile terapisti olabileceklerini de söyledi.

40 yıldan bu yana terapist yetiştiriyor

ABD’de “Evlilik ve Danışma Hizmetleri” adlı kurumun bünyesinde yer alan Hiebert Enstitüsü, 1970 yılından bu yana profesyonel eğitim programları uygulayan yüksek lisans sonrası bir eğitimi kurumu. Hiebert Enstitüsü tarafından verilen dersler, İllinois Eyaleti Evlilik ve Aile Terapileri Lisans Kurulu tarafından da tanınıyor ve kabul görüyor.

no images were found