YÖK’ten İzmir’e büyük destek

YÖK Başkanı Çetinsaya: “Üniversiteler kenti İzmir olacak”

YÖK’ten İzmir’e büyük destek

YÖK’ün liderliğinde İzmir’de üniversiteler çalıştayı gerçekleştirilecek

SOLDAN SAĞA : Prof. Dr. Kayhan Erciyeş, Prof. Dr. Yusuf Erdoğan, Prof. Dr. Mustafa Güden, Prof. Dr. Galip Akhan, Prof. Dr. Murat Barkan, Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Prof.Dr. Candeğer Yılmaz, Prof. Dr. Mehmet Füzün, Prof. Dr. Tunçdan Baltacıoğlu, Prof. Dr. Seyfullah Çevik

YÖK Başkanı Prof.Dr. Gökhan Çetinsaya, “Üniversiteler Kenti” olma yolunda hızla ilerleyen İzmir’de “Uluslararası Öğrenci ve Bilim İnsanı Hareketi Çalıştayı” düzenleneceğini açıkladı.

İzmir Üniversiteleri Platformu’na (İÜP) üye dokuz rektör, İzmir’in, bilim endüstrisinin cazibe merkezi bir “Üniversiteler Kenti” olma yolundaki atılımlarını anlatmak ve bu süreçteki deneyimlerini paylaşmak üzere Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof.Dr. Gökhan Çetinsaya’yı makamında ziyaret etti.

Çalışma ziyaretine, İÜP’nun dönem başkanlığını da sürdüren Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan, Ege Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Candeğer Yılmaz, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mehmet Füzün, İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mustafa Güden, İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektör Vekili Prof.Dr. Tunçdan Baltacıoğlu, İzmir Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Kayhan Erciyeş, Gediz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyfullah Çevik, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Galip Akhan ve Şifa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Erdoğan katıldı.

Platforma üye rektörler, YÖK Başkanı Prof. Çetinsaya’ya, İzmir Üniversiteleri Platformu’nun kurulduğu 2008’den bu yana gerçekleştirdiği çalışmaları ve kente kattığı artı değer hakkında bilgi vererek, İzmir’in platform etkinlikleri sayesinde uluslararası ölçekte bir “Üniversiteler Kenti” olarak algılanmaya başladığını, bunun Türk bilim kurumları için de olumlu bir algı yarattığını belirttiler. Rektörler ayrıca geleceğe yönelik projelerini aktararak YÖK Başkanının desteğini istediler.

İzmir üniversitelerinin güç birliği sayesinde ulusal ve uluslararası düzeyde elde ettiği sonuçları mutlulukla karşılayan YÖK Başkanı Prof. Çetinsaya, “İzmir’i Üniversiteler Kenti olarak hayal etmek çok zor değil. İzmir Üniversiteleri Platformu’nu, diğer kentlere de tanıtmamız gerekir. Bu tür oluşumlara ihtiyaç var. Bu güzel örnek uygulama için sizleri kutluyorum. Özellikle, uluslararası öğrenci ve bilim insanlarının Türk üniversitelerine kazandırılması için bu tür başarılı uygulamaları, uluslararası bilim çevrelerinin de katılımıyla, yaygınlaştırmamız gerekir. İzmir, uluslararası bilim insanlarını ve öğrencileri cezbedecek her şeye sahip bir kent. Denizi ve güneşi yanında tarih derinliği ve kültür çeşitliliği ile de Uluslararası Üniversiteler Kenti potansiyeli yüksek bir şehir. Bu süreçte Yükseköğretim Kurulu olarak projelerinizi, bilimsel bir etkinlik düzenleyerek destekleyelim. Bunun için zaman kaybetmeden ‘Uluslararası Öğrenci ve Bilim İnsanı Hareketliliği Çalıştayı’ düzenleyelim” dedi. YÖK Başkanı Prof. Çetinsaya bu çalıştay sayesinde özellikle uluslararası bilim insanı ve öğrenci hareketlerinin Türkiye’ye ve İzmir’e daha çok çekilebileceğini vurguladı.

Rektörler, YÖK Başkanı Prof.Dr. Gökhan Çetinsaya’dan, YÖK’ün liderliğinde Türk ve yabancı üniversitelerin katılacağı geniş çaplı uluslararası bilim çalıştayının İzmir’de düzenlenmesi sözünü aldılar.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, “Platform çalışmaları kapsamında İzmir’de yer alan üniversiteler kaliteli öğretim elemanı sıkıntısı çekmiyorlar. Akademik kadroların kent ölçeğinde paylaşımı aynı zamanda öğretim kalitesinin de paylaşılarak yükselmesini sağlıyor. Platforma üye üniversiteler ortak araştırma projelerini daha kolay gerçekleştirebiliyor, bilimsel çalışmaların kalitesi yükseliyor. Bunun yanında, İzmir’in yaşamına spor ve yanında sanat ve kültür katkımız daha üst düzeyde olabiliyor. Üniversitelerin ortak lisansüstü programları açabilmelerini de arzuluyoruz. Bu gerçekleştirildiğinde Yüksek Lisans ve Doktora öğrencilerimiz birden çok üniversiteden ders alabilecekler; İÜP Üniversiteleri öğrencilere ortak diploma verebilecekler. Bunun için desteğinizi istiyoruz” dedi. İzmir’de çok yakında uluslararası öğrenci yoğunluğu artacağını belirten Prof. Yılmaz bilimin İzmir içinde serbestçe dolaşabilmesi kent yaşamının bilimden sınırsız faydalanabilmesi için YÖK’e yapacakları başvurunun desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

Öğrencilere aile yanında barınma modeli

İzmir’e dışarıdan gelen üniversite öğrencilerinin aile yanında konaklama olanaklarının araştırdıklarını belirten Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün “Bu uygulama güvenlik yanında kaliteli konaklama olanağını da sağlayacaktır. İzmir, bilim turizmi merkezi olur, kent ekonomisi kaynakları zenginleşir. Öncelikle bu projede gönüllü olarak öğrencileri evlerinde barındıracak aileleri ve olanaklarını belirliyoruz. Sonra öğrencilerimizi o ailelere yönlendireceğiz. İzmir’de ‘Ben bir öğrenciyi evimde misafir edebilirim’ diyen birçok gönüllü aile var. Bu taleplere olanak sağlayacak çalışmayı önümüzdeki süreçte tamamlamayı hedefliyoruz üzereyiz” dedi.

İzmir cazibe merkezi olacak

Platformun kuruluşundan bu yana geleneksel hale getirilmesi hedeflenen “İzmir Üniversiteleri Şenliği” ve “Agora Kupası” düzenlediğini söyleyen İzmir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kayhan Erciyeş, öğrencilerin kaynaşması için çalışmaların sürdüğünü ifade etti. Bunun bir gereği olarak Türkçe ve İngilizce olarak web sitesi geliştirildiğini vurgulayan Prof. Erciyeş “İÜP olarak ortak tanıtım dokümanları da geliştirdik. Uluslararası tanıtım fuarlarına Platforma üye üniversitelerden birinin katılması diğer sekiz üniversiteyi de temsilen tanıtması anlamına geliyor. İzmir kenti de tanıtım kapsamında. Bu ekonomik ve verimli bir tanıtım çabası. Ayrıca Üniversiteler Kenti kimliğinin vurgusunu da güçlendiriyor, algısını yaygınlaştırıyor.” dedi.

Ortak projelerle güçlenen bilim endüstrisi için en uygun kent İzmir

Ortak bilimsel çalışmaların uluslararası boyuta taşınmasının faydalı olacağını vurgulayan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden, “Üniversite–Sanayi İşbirliği projeleri İÜP sayesinde daha kolay. Bir üniversitenin projesi aynı anda diğer sekiz üniversitenin de projesi olabiliyor. Bu güç birliği uluslararası bilim çevrelerinin ilgisini de güçlendiriyor. Beyin göçünün tersine dönerek Türkiye’ye yönelmesi uluslararası düzeyde, nitelikli bilim insanlarının Türk üniversitelerine transferi bu durumda daha mümkün. Bu gelişme yakın zamanda özellikle İzmir’i uluslararası bir bilim cazibe merkezi haline getirebilir nitelikte’’ dedi.

Çok kültürlülük İzmir’in avantajı

İzmir’in çok kültürlü yapısıyla uluslararası öğrenci hareketlerinde büyük bir avantaja sahip olduğunu söyleyen Gediz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyfullah Çevik, “Bilgi üretimdir, bilgi tüketimdir. Bu üretim ve tüketim ilişkisi bir açıdan kent ekonomisinin temel işleyişini anlatır. Bilgi ekonomisinin temel ekonomik itici gücü üniversite kentleridir. İzmir İÜP sayesinde bu potansiyelini sergilemeye başlamıştır’’ dedi.

Bilim ve sağlık turizmi şansı

İzmir’in bilim turizminde büyük bir potansiyeli bulunduğunu ifade eden Şifa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Erdoğan, “Türkiye talep açısından en cazip coğrafyada yer alan ve bilim arzı güçlenen bir ülke. Bu alanda Türkiye’nin rakipsizliği bilim kurumları ile bütünleşen markalaşmış üniversite kenti sayısının artışına bağlı olarak tescillenebilir’’ diye konuştu.

İzmir’in sağlık turizmindeki alt yapısının güçlü olduğunu belirten İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Galip Akhan, “Doğal kaynaklar ve yenilebilir enerji rezervi yönünden zengin olan kentimiz sağlık turizminde de büyük oranda artış yaratabilir“ dedi.

11 Eylül sonrasında Orta Doğu kökenli bilim insanları ve üniversite öğrencilerinin ABD’ni terk etmeye başladığını savunan İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Tunçdan Baltacıoğlu ise “Amerikan bilim endüstrisini sarsan tersine beyin göçü, uluslararası yükseköğretim pazarında da beklenmeyen talep hareketliliğine neden olmuştur. Arz ve talep batıdan doğuya kaymıştır. Bu hareket yakın gelecekte Türkiye’ye ve özellikle İzmir’e yönelebilir “.

İÜP dönem başkanlığını da sürdüren Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan, EXPO’ya İzmir’in ev sahipliği yapabilmesiyle ilgili adaylık sürecinde üniversiteler olarak İzmir’deki diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde olduklarını belirtti.

İÜP dönem başkanlığını da sürdüren Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan, EXPO’ya İzmir’in ev sahipliği yapabilmesiyle ilgili adaylık sürecinde üniversiteler olarak İzmir’deki diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde olduklarını belirtti. Prof. Barkan “ Platforma üye sekiz üniversitede yükseköğrenim gören 170 bin öğrenci ile ‘sivil toplumun’ oluşmasına katkı koyacaklarını dile getiren Barkan, “EXPO’ya çok yönlü destek vereceğiz. Danışma kurulunda yer alacağız; hazırlık, organizasyon ve uygulama aşamalarında yer alacağız. Üniversitelerimiz, oy kullanacak BİE ülkelerinin üniversitelerine yönelik olarak sosyal yaptırım grubu kuracak. Bu işin lobi ayağında da yer alacağız. İzmir EXPO 2020 onayını BİE’den aldığında da organizasyonda ihtiyaç duyulacak genç kadroları seferber edeceğiz’’ dedi.

no images were found