“Yeşil Lojistik” projesine, Yaşar’dan ev sahipliği

 Türkiye, Polonya, Portekiz, Hollanda, Yunanistan ve Letonya işbirliği ile Avrupa Birliği Erasmus LLP Yoğun Programlar projesi ‘’Yeşil Lojistik’’ Yaşar Üniversitesi’nde başladı.

Türkiye’den Yaşar Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen Yeşil Lojistik projesine 6 üniversiteden  toplam 30 öğrenci ve 12 öğretim üyesi katıldı.

Yurt dışından gelen sürdürülebilir tedarik zincirleri, ulaştırmada yeşil uygulamalar, karbon ayak izi, yeşil bina ve tesisler başlıklarıyla işlenen konuların yanı sıra yaklaşık 5 bin yıldır bölgenin ticaret ve lojistik üssü konumunda olan İzmir’in tarihi ve kültürü hakkında bilgi edinme fırsatını buldular. Green LOG IP projesi kapsamında alanın uzman isimleri Elif Sülüden ve Serkan İmamoğlu, TNT Ekspress’ in dünyada ve Türkiye’de yeşil lojistik uygulamaları ile ilgili seminer verdi.

Projede farklı uzmanlık alanlarına sahip akademisyenler tarafından yürütülen yeşil lojistik ile ilgili derslere katılan öğrencilerin, çevreye duyarlı lojistik uygulamalarını geliştirmelerini hedeflendiğini belirten Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Şevkinaz Gümüşoğlu, ’’ Uluslararası rekabet gücü yüksek olan firmalar mal ve hizmet üretimlerini karbon salınımlarını minimize ederek ve çevreci yaklaşımlarla destekleyerek yürütüyor. Firmalar sürdürülebilir dünya düzenine uyumlu üretim uygulanmaktadır. Dünya için üretimde,  lojistikte ve tedarik zincirinin hiçbir halkasında karbon izine yer yoktur. Firmalar üretimde yakaladıkları bu avantajı lojistik faaliyetleri ile kaybetmemek için yenilenebilir enerji kullanımı ve yeşil lojistik uygulamalarıyla kendilerini ön plana çıkarmaktadırlar. Türkiye ve çok önemli bir liman kenti olan İzmir yeşil tedarik zinciri ve yeşil lojistik konusunda büyük bir önem taşımaktadır’’ dedi. 

Gümüşoğlu, ’’Bilimsel düşüncenin ve Avrupalı proje ortaklarımızın bu projede bir araya gelmesinin üniversitelerarasında işbirliği ve bilgi alışverişini sağlayacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.