‘Yeşil Lezzet Şöleni’

Karşıyaka Belediyesi ve Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü iş birliğiyle Anadolu’nun ve özellikle Ege’nin kadim ot kültürüne dair farkındalık yaratmak amacıyla düzenlenen “Karşıyaka Ege Otları Festivali’nin” ilk günü tamamlandı. Ünlü İtalyan Şef Danilo Zanna’nın katılarak atölyede yer aldığı festival, ilgiyle takip edildi ve renkli anlara sahne oldu.

Ege’nin bereketli doğasında kendiliğinden yetişen ot kültürünün tanıtıldığı Karşıyaka Ege Otları Festivali’ne alanında uzman kişilerin söyleşileri renk katarken, bilgilendirici videolar yayınlandı. Yarışmalar, ünlü şefler atölyeleri ile festivale konuk oldu. Dışarıda kurulan sembolik pazar alanında, özellikle İzmir mutfağında yaygın olarak tüketilen turpotu, hardal, radika, cibez, arapsaçı, şevketi bostan, ebegümeci, ısırgan otu, helvacık, gelincik ve iğnelik gibi kış mevsimine özgü yabani otlar sergilendi. Kent A.Ş.’ye festivale özel menü hazırlandı.


“FESTİVALLER BU KÜLTÜRÜ YAŞATACAK”
Festivalin açılış konuşmasını yapan Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemali Dinçer şunları söyledi:

 “İzmirimiz ve çevresi gerek coğrafi, gerek kültürel özellikleri nedeniyle Akdeniz mutfak kültürünün bir parçası. Akdeniz mutfak kültürü ve Akdeniz türü beslenme son yıllarda artan bir öneme sahip. Çünkü sağlıklı beslenme ile eşdeğer sayılıyor. Akdeniz mutfak kültürünün en önemli parçalarından biri yenilebilir otlar. Sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazı. Yenilebilir otlar deyince de İzmir’de özellikle mübadele sonrası İzmir’e gelen Giritliler ve adalı Türklerin çok büyük önemi var. Giritliler kendi mutfak kültürlerini İzmir’e taşımışlar, bilgi ve deneyimlerini otlarla kuşaklar boyunca aktarmışlar. Üniversiteler bulundukları bölgelere sadece bilimsel bilgi değeriyle katkıda bulunmuyorlar. Kültürel, sosyal ve sanat aktivitelerine de katkıları çok önemli. Bu bağlamda biz de Yaşar Üniversitesi olarak toplumumuzun kültürel ve sanatsal gelişimine her açıdan destek vermeye hazırız”

“BU TOPRAKLARA ÖZGÜ BİR YAŞAM GÖSTERGESİDİR”
Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay da “İzmir’in sokak lezzetleri unutulmaması gereken, gelecek nesillere taşınması gereken bir kültür. Bugün de Ege Otları Festivali’ni düzenledik. Aslında ot kültürü, Anadolu’nun tamamında çok yaygın. Anadolu gastronomi açısından kaynak olarak çok zengin olan, pek çok kültürün buluştuğu, yaşadığı, var olduğu bir süre sonra birleştiği, sentezlendiği topraklardır. İçinde yaşadığımız bu çok kültürlülüğün getirdiği zenginlik inanılmaz. Biz bunu sessiz, sedasız dünyaya anlatmadan yaşıyoruz. Evlerimizde muhteşem yemekler pişiriliyor. Onları çok şanslı çocuklar yiyorlar ama bunları toplumun geneline yayamıyoruz. Çünkü anlatmıyoruz, kitaplarını çıkarmıyoruz, filmlerini yapmıyoruz ve festivallerini düzenlemiyoruz. Bunun farkında olmamız hepimiz için çok değerli. Ege cömert bir denizin, bereketli toprakların ve olağanüstü bir iklimin el ele verip doğanın en güzel şarkısı yazdığı bir yeryüzü cenneti” dedi.


“FARKINDALIK YARATMAK İSTİYORUZ”
Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Seda Genç ise, “Avcı-toplayıcı dönemden beri insanoğlu ot ile besleniyor, geleneksel bir şekilde kadim ot bitkisi nesilden nesle aktarılıyor. Anadolu coğrafyası 11 bin çeşit bitkinin yetiştiği çok geniş bir coğrafya. Bunun 3’te 1 endemik. Pandemi döneminde bağışıklığımıza dikkat etmemiz gerektiğini hepimiz fark ettik. Otları; vitamin, mineral ve antioksidan kapasitesi nedeniyle tüketiyoruz, yani bağışıklığımızı güçlendiriyoruz. Bu festivallerle bir farkındalık yaratmak istiyoruz. Otları tanıyalım istiyoruz, genç katılımcılarımız öğrensin istiyoruz” dedi.

ÜNLÜ ŞEF DANILO DAMGA VURDU!
Günün son atölyesinde ünlü İtalyan şef Danilo Zanna Karşıyakalılar ile bir araya geldi. Festival katılımcı ve ziyaretçileri ünlü şefi ilgi ve coşkuyla karşıladı.

RENKLİ FİNAL

Karşıyaka Ege Otları Festivali’nin ikinci gününün ilk söyleşisinin konuğu yazar Bahriye İplikçi oldu. İplikçi, “Annemin Ot Sepeti, Yarımada Ot Yemekleri” başlığında Urla ve çevresindeki yabani otları, bu otlardan yapılan yemekleri anlatırken kitabının çıkış sürecini katılımcılar ile paylaştı. Söyleşide “Annemin Ot Sepeti” kitabının yazarı İplikçiye, Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Seda Genç eşlik etti. Söyleşinin ardından video gösterimi yapıldı.

EGE OTLU TORTELLİNİ YAPILDI

Söyleşinin ardından Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünden iki öğrenci, ‘Ege Otlu Tortellini’ yaptı. Onlara Araştırmacı- Yazar Aybala Yentürk ve Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Seda Genç eşlik etti. 

HEYECAN DOLU BİLGİ YARIŞMASI

Sinema ve tiyatro sanatçısı Yüksel Ünal’ın sunumuyla gerçekleştirilen ödüllü bilgi yarışması da festivale ayrı bir heyecan kattı. Yarışmanın ardında Şef Serkan Çakır’ın atölyesi gerçekleşti. Çakır atölyede ekşi kremalı turp otu ve Tire çamuru yatağında pancarlı ısırgan salatası yaptı.

Şef Çakır’a Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünden iki öğrenci eşlik etti. Çakır, ekşi kremalı turp otu ve Tire çamuru yatağında pancarlı ısırgan salatasını yaparken tarifini de konuklarla paylaştı. Geleneksel prensiplerle modern taktiklerin birleşerek görsel şölen yarattığı yemekleri konuklar tattı.